5 sikerfilm, amitől rögtön kedved támad Olaszországba utazni

Még nem tudod hova indulj idén nyáron vakációzni? Mi lehetne tökéletesebb választás mint Olaszország, ami híres a festői szépségű tájairól, történelmi látnivalóiról, legendás gasztronómiájáról és kellemesen meleg tengereiről. Ha mindez nem lenne elég, akkor most mutatunk 5 olyan népszerű filmet, amelyektől garantáltan megjön a kedved, hogy a "La Dolce Vita", vagyis az "Édes Élet" országába utazz. 

Nagyon sok kedvenc filmünkben szerepel a római ColosseumForrás: Shutterstock/Fabio Pagani

Római Vakáció 

Az 1953-ban készült klasszikus nem csak azért vált híressé, mert ez volt Audrey Hepburn első filmes főszerepe, hanem azért is, mert Róma legszebb nevezetességeinél játszódik. A történet szerint a Hepburn által alakított trónörökös hercegnő a római látogatásakor úgy dönt, az orvosok által javasolt pihenés helyett inkább kiszökik a szállodájából, és egyedül vág neki Róma utcáinak. Így találkozik Joe Bradley-vel, az amerikai újságíróval (Gregory Peck), aki végigkíséri őt felejthetetlen olasz kalandjain. 

Audrey Hepburn és Gregory Peck a Római VakációbanForrás: AFP/(C) Paramount Pictures/Paramount Pictures

Ugye te is szívesen fagyiznál a Spanyol lépcsőn vagy robogóznál a város macskaköves utcáin? A mai napig több ezer turista látogat el a Via Margutta 51 számú házhoz, ahol a Peck által megformált Joe Bradley lakott, és ahol a film egy részét forgatták. Ezen kívül a Colosseum, a Trevi-kút és az Angyalvár is többször feltűnik a filmben, amelyet állítólag azért forgattak fekete-fehérben, hogy Róma ne vonja el a nézők figyelmét a romantikus komédiáról. 

Könyvklub 2. - A következő fejezet

Ha már Rómánál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül, az új romantikus vígjáték mellett, ahol a négy sziporkázó barátnő (Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen és Mary Steenburgen) lánybúcsúra, majd egy titkos esküvőre utazik Olaszországba. 

Az első állomás Róma, ahol szintén megjelenik a Spanyol lépcső, a Trevi-kút és a Pantheon is, de részesei lehetünk egy utcai karikatúrának, egy menyasszonyi ruhapróbának és egy bőröndlopásnak is. A történet ezután még fordulatosabb kalandokkal folytatódik Toszkánában, ahol a velencei gondolázást, és a firenzei helikopterezést olyan klasszikus olasz dalok kísérik, mint a Mambo Italiano, a Gloria vagy a Felicitá. Ebben a filmben a hamisíthatatlan olasz hangulat garantált!

Levelek Júliának 

Egyik legnagyobb kedvencünk az olaszországi Veronában játszódó "Levelek Júliának" című film, amiben Amanda Seyfried (Sophie) felcsap Júlia segítőjének. Az erkély alatti falban talál egy régi szerelmes levelet, és miután válaszol rá, váratlanul felbukkan az eredeti levél írója, Claire és unokája Charlie, akikkel együtt elindul a toszkán vidékre felkeresni Claire régi szerelmét, Lorenzót. 

Levelek Júlia erkélyénél VeronábanForrás: AFP/© Applehead Pictures/Applehead Pictures

A William Shakespeare tragédiájából ismert Júlia háza a 14.században épült, és ma már igazi zarándokhellyé vált a turisták körében. A házat évente több mint egymillió utazó keresi fel, 2009 tavaszától pedig már arra is lehetőség nyílt, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent. Kell ennél romantikusabb nyári úti cél? 

Napsütötte Toszkána

Mindig is arról álmodtál, hogy eltölts egy hetet a Napsütötte Toszkána híres villájában? A Cortona városában található Villa Laurát a közelmúltban felújították és legkevesebb hét éjszakára ki is lehet bérelni. Az itt töltött időnek borsos ára van, de a ház hatalmas kertjében grillezni, pizzát sütni és medencézni is lehet, az alagsori pincében pedig jobbnál-jobb olasz borokat lehet kóstolni. 

Cortonában minden év augusztus első két hetében rendezik meg a Toszkánai Nap Fesztivált, amelyen a regényből készült film írója, Frances Mayes is mindig részt vesz. A város körülbelül 600 méter magasan egy hegyoldalban helyezkedik el, lenyűgöző látványt nyújtva az alatta elterülő Val di Chiana vidékre. A fesztiválon főleg zenei programokon, koncerteken vehetünk részt, amelyről a kiváló olasz ételek és az isteni borok sem hiányozhatnak. 

James Bond filmek

Bond karaktere többször is feltűnik Olaszországban, egyes adaptációkban Como és Szardínia is szerepel. A 2006-os Casino Royale-ban Bond éppen Velencében veszíti el szerelmét, majd a legújabb Nincs idő meghalni című filmben egy másik olasz városban, Materában kezd(ene) új életet párjával, Madeleine Swann-nal. 

A film főszereplői végigrepesztenek a régi város utcáin, és látni engedik mindazt filmes környezetben, ami Materára leginkább jellemző. Érdekes, hogy a dél-olasz városkát egykor Olaszország szégyeneként tartották számon, mivel a filmben is látható barlangokat még az 1950-es években is emberek lakták, áram és víz nélkül. Végül 30 évvel később az olasz kormány programot indított a „barlanglakások" megmentésére, így azok 1993 óta az UNESCO világörökségének részei.

+1 Mission Impossible - Leszámolás - Első Rész

Végül, de nem utolsó sorban nem hiányozhat a listánkról a legújabb mozifilm, a Mission Impossible sem, melynek izgalmas autós akciójelenteit Rómában, a legdrámaibb jeleneteket pedig a velencei csatornákon forgatták. A filmet még 2020-ban kezdték el forgatni, melyet a koronavírus miatt többször is felfüggesztettek, de végül pár hónap csúszással, a rajongók legnagyobb örömére sikerült befejezniük a munkálatokat. 

Tom Cruise a Mission Impossible új filmjének premierjén RómábanForrás: AFP/Tiziana Fabi

Tom Cruise 2023. június 21-én igazi szívtipróként pózolt a Spanyol lépcsőn a film premierjén. Ha szeretnéd látni, Cruise hogyan forgatja fel Róma belvárosát összebilincselt kezekkel először egy alaposan leamortizált BMW M5, majd egy tuningolt Fiat 500-as volánja mögött, akkor nézd meg a filmet, utána pedig irány Róma! 

(Forrás: Travelo, Hetedhétország, Coloré, TimeOut)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek