5 fiktív filmes helyszín, ami valójában létezik és mindenképpen látnod kell

De hol van Roxfort, a Panemi Kapitólium, Kalokairi, Arendelle vagy Hobbitfalva? Bizonyára neked is megfordult már a fejedben, hogy hol találhatók azok a helyszínek, amik a valóságban nem is léteznek? Vagy talán mégis? A válasz minket is érdekelt, ezért most utánajártunk! 

A Roxfort Varászlóiskola - Harry Potter filmsorozat

Bizonyára sokan szeretnének a híres varázslóiskolába járni, de a legtöbb rajongó nagy bánatára a Roxfort és a varázsvilág csak fikció, minden az írónő, J.K.Rowling fejéből pattant ki. De azért vannak olyan forgatási helyszínek, amik majdnem olyan varászlatosak mint a könyvben és a filmekben.

Az Alnwick kastély, ahol a Harry Potter számos jelenetét forgattákForrás: Pixabay/yvonnevanelferen

Harry Potternek és osztálytársainak első repülési óráját például a Skócia határán, az észak-angliai Northumberland megyében található Alnwick kastély kertjében rögzítették. A kastély nagyon régi történelmi hely, állítólag már az 1000-es évek végén is állt.  

A rajongóknak emlékezetes lehet a belső udvar is, ahol Harry és Ron összetörik Ron szüleinek repülő autóját. A kastélykapu szintén fontos szerepet játszik az első és a második részben, ugyanis ez a Roxfort be- és kijárata. A kastély azóta nagy népszerűségnek örvend, a látogatóknak a belépőjegy 22 euróba kerül, és az úgynevezett seprűnyél-tréningen talárba öltözött színészek tanítják a fiatal tanoncokat seprűn repülni.

Kalokairi szerelmetes szigete - Mamma Mia!

A mesés görög Kalokairi szigetet, ahol a nagysikerű Mamma Mia! film játszódik, a valóságban Skopelosnak hívják. A 37 négyzetmérföldes sziget az Égei-tengerben található Görögország szárazföldi partjainál. A Kalokairi görögül nyarat jelent, így gyakorlatilag bármely görög szigeten forgathatták volna a filmet.

A 2008-ban bemutatott film óta turisták tömkelege özönlötte el a szigetet, hogy elátogathassanak a Kasteri Beach-re, ahol a film legtöbb jelenetét forgatták, vagy hogy a több száz lépcsőn felmászhassanak az ikonikus St. John kápolnához, ahol az esküvői jelenet játszódott. 

Az ikonikus görög kápolnához turisták ezrei özönlenekForrás: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

A szigetre legkönnyebben Skiathosból vagy Thessalonikiből hajóval lehet eljutni, és bár a Villa Donna hotel a valóságban nem létezik, a fanatikus rajongók megszállhatnak a Hotel Skopelos Village-ben, ahol a film néhány sztárja, például Meryl Streep és Pierce Brosnan is megszállt a forgatások ideje alatt. Még a vendégkönyvben is visszalapozhatnak, és megnézhetik az üzeneteket, amelyeket a színészek írtak a távozásuk előtt, és van egy speciális „Mamma Mia" lakosztály is, amely felár ellenében foglalható.

Hobbitfalva kerekajtós üregei - A Gyűrűk Ura trilógia

A Gyűrűk Ura trilógiában a Megye területe, és az ott található Hobbitfalva az egyik legemlékezetesebb fiktív helyszín, melyet könyvlapokra és filmre álmodtak. A hobbitok kerek ajtós üregeit a film kedvéért Új-Zéland északi részén, Matamata város közelében építették fel, és végül se sem bontották őket. 

A Hobbitfaluban Új-Zélandon még meghagyták a házak díszleteitForrás: Pixabay/Stocksnap

 A J.R.R. Tolkien által megálmodott és leírt helyet a filmrendező Sir Peter Jackson hónapokig kereste, mire rátalált az apró dombos, zöld legelős és a csobogó patakos 4500 négyzetméter nagyságú birka farmra. Nem sokkal később ez lett a világ filmrajongói számára a hobbitok otthona. Ennek a dombnak a tetején található Zsáklak, vagyis Zsákos Bilbó lakhelye, melynek ablakai pont arra a fára néznek, amit party fenyőként ismerünk, mivel itt tartották Bilbó 101. születésnapját.

1999-ben a film kezdetekor a farm többi részén nem volt se áram, se épületek és még csak utak sem, így a stábnak a semmiből kellett felépítenie az egész falut. A Megyében játszódó jeleneteket mindössze három hónap alatt vették fel. Ha ma valaki ellátogat Matamatába, az 44 gyönyörűen rekonstruált hobbit lakot kereshet fel a túra során. A Green Dragon Inn-ben a látogatók elfogyaszthatnak egy jófajta frissítőt, természetesen teljesen autentikus Középfölde stílusban, az esti vacsorát pedig a dolgos hobbit-asszonyok szolgálják fel. 

A vészjósló Panem Kapitólium - Éhezők Viadala

A nem túl távoli jövőben játszódik az Éhezők Viadala trilógia az egykori Észak-Amerika területén. A földrengések és egy özönvíz következtében az egész világ megsemmisült, kivéve az USA ezen része, melynek területén létrejött Panem városa 13 körzettel, valamint a luxus, a politikai irányítás és a felső százezer lakhelyeként szolgáló Kapitóliummal. 

A filmeket Észak-Karolinában forgatták, Asheville és Charlotte környékén. Érdekes módon a 12-es körzetet (ahol a film kezdő jelenetei játszódnak) egy elhagyatott szellemfaluban vették fel, körülbelül 50 mérföldre északnyugatra Charlotte-tól. A Capitolium több jelenetét Charlotte-ban forgatták. Az oktatóközpontot bemutató jelenetek a Philip Morris Cabarrus Plantban játszódtak, ami régen egy cigarettagyártó üzem volt.

Miközben a híres nyitóünnepség felvonulását a Charlotte Kongresszusi Központban, addig Peeta játék előtti interjúját a Knight Theatre-ben rögzítették. Az Aréna és a szabadtéri harcos jeleneteket az észak-karolinai Du Pont Forest erdőben forgatták, ami legalább olyan csodálatos természeti jelenség a való életben, mint a filmben. A folyókon kajakozni lehet, de a bátrabbak vadvízi úszáson is részt vehetnek. 

Disney kastélyok

Európa csodás helyszínei a Disney rajzfilmkészítőket is megihlették. Csipkerózsika és Hamupipőke kastélyát a németországi Neuschwanstein-kastély, a Szépség és a Szörnyeteg kastélyát a franciaországi Chambord kastély, A kis hableányból ismert Eric herceg kastélyát a svájci Chillon vár, a Jégvarázsban látott Arendelle-kastélyt pedig az oslói Akershus-erőd alapján alkották.

A Neuschwanstein kastély Németországban a valóságban is mesebeli látványt nyújtForrás: Pixabay/derwiki

A mesék megjelenése óta ezekben a kastélyokban jelentősen fellendült a turizmus, és aki ellátogat ezekre a helyekre, úgy érezheti, hogy a mesék tényleg valóra válnak. 

Források: hetedhetorszag.hu, goodstuff.hu, vacationidea.com, vjm.hu, vous.hu, thecinemaholic.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek