Hogyan keletkeztek a rejtélyes és misztikus ősi építmények?

Mikor külföldre utazol és a lenyűgöző régészeti maradványok közt sétálsz, te is elgondolkozol rajta, hogy mégis hogy kerültek ide, és hogyan építették fel őket kezdetleges eszközeikkel a múlt emberei?  Íme néhány érdekesség a Life.hu cikkéből szemezgetve. 

Macchu Picchu - Peru

Peru legismertebb romvárosát, az andok csúcsai között elhelyezkedő Machu Picchut a feltételezések szerint Pachacutec inka uralkodó építette a 15. században, 2450 méteres magasságban. A világörökség részéhez tartozó inka romvárost turisták ezrei keresik fel naponta.

Machu PicchuForrás: Alfonso Cerezo/Pixabay

Az inka építészet mesterműve több, mint 200 épülettel, templommal, nyitott vízvezetékekkel és ültetvényes, lépcsőzetesen kialakított földteraszokkal rendelkezik. Ezen a fantasztikus helyen állva, felmerül a kérdés, hogy mikor, miként hozták fel ide a súlyos gránittömböket és hogyan hozták létre ezt a várost a fémszerszámok és habarcs használata nélkül?

A gízai nagy szfinx - Egyiptom

A világ legrégebbi és egyik legnagyobb szobrát rengeteg titok övezi. A monumentális szobor egy mitológiai lényt ábrázol, melynek emberfeje és oroszlánteste van. Egyes elképzelések szerint a Szfinxet igazából nem is építették, hanem óriási mészkőtömbből faragták ki. A rejtélyes szobor testén ma is jól láthatók azok a rétegek, melyek a kőzetek lerakódásának a nyomai. A legvadabb elmélet viszont, hogy a szfinx valójában egy speciális csillagászati óra, mely jelzi majd a világvége eljövetelét.

A gízai nagy szfinxForrás: Barcex / Wikipedia

A gízai nagy szfinx ma már veszélyeztetett műemlék, melyet a sivatagi szél által hordott homokszemcsék folyamatosan pusztítanak. A szobor állítólag sokkal idősebb, mint ahogyan azt a tudósok gondolták, mert minimum 13 000 éves. De máig vitatott kérdés, hogy valójában a Szfinx arca Kefrén fáraót vagy Kheopsz fáraót ábrázolja és vajon hova tűnt a szobor orra? 

Húsvét-sziget - Chile

A Húsvét-szigetet a világ legtávolabbi földdarabjának tartják, amely nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki a területet 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel. A távoli csendes-óceáni sziget a 900 monumentális szobor (moai) miatt vált híressé, melyek elszórva fekszenek a parton, illetve a parthoz közel. A legendás szobrokat a 12. és 16. század között készítették az őslakosok mindenféle komolyabb eszköz használata nélkül. 

Húsvét-szigetForrás: Pixabay/Sofcor

A feltételezések szerint a szobrokat a rapanui törzs fontos tagjainak tiszteletére állították, így minden egyes darab egy képmást ábrázol. A látszat ellenére nem csak fejekről van szó: a föld alatt egy test is rejtőzik. A legnagyobb, sziklából összerakott, ám befejezetlen szobor 21,6 méter magas és 150 tonnánál is többet nyom. A szigetnek ma körübelül 4000 állandó lakosa van, és évente 100 000 turista keresi fel.

Agyaghadsereg - Kína

Kína Shanszi tartományban található agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrzi. A 8000 terrakotta katonából, 130 szekérből és több száz lóból állú seregre a földművesek kútásás közben véletlenül akadtak rá. 

AgyaghadseregForrás: christels/pixabay.com

A 184-197 centiméter magas, egyedi arcvonással rendelkező katonák mellett zenészek, akrobaták és állatok is voltak a figurák között, mivel a császár meg volt győződve arról, hogy a túlvilágon a sereg életre kel. Az agyaghadsereget a császárral együtt temették el Kr.e. 209-210-ben, három nagy egységre tagolt árok- és gödörrendszerben helyezték el őket. A sírhely és az uralkodó örök álmát vigyázó agyaghadsereg 1987 decemberében került fel az UNESCO világörökségi listájára.

További érdekességeket az ősi misztikus helyekkel kapcsolatban a Life.hu oldalán olvashatsz.

Forrás: Life.hu, Travelo, Egyiptom Travel

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek