A Machu Picchu lehet a világ első, igazoltan szén-dioxid-semleges turisztikai célpontja

A gyönyörű Machu Picchu, az UNESCO egyik világöröksége a világ egyre fenntarthatóbb célpontjává szeretne válni. A több mint 2400 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő turisztikai látványosságnak – amely felülről uralja a perui tájat – sikerült annyira csökkenteni a terület szén-dioxid-kibocsátását, hogy elnyerhesse ezt az áhított címet.

A perui kormány azon dolgozik, hogy nullára csökkentse a terület CO2-kibocsátásátForrás: goldbug/Pixabay

A folyamat hosszú, de ennek a tervnek a megvalósítása érdekében különféle szervezetek kezdtek együtt dolgozni. A "nulla kibocsátás" céljának eléréséhez valójában 2050-ig várni kell, de a kifogástalan munkaterveknek köszönhetően ezek az eredmények már most is kézzelfoghatók. A kormány évek óta dolgozik a "zöld perspektíván", és eddig számos intézkedést hozott. A legfontosabb intézkedések között volt egy olyan szerves hulladékkezelő üzem felépítése, amely képessé vált a hulladékot természetes szénné átalakítani, valamint egy olajfeldolgozó üzem beindítása, amely növényi olajokból biodízelt és glicerint állít elő. Folyamatban van egy erdőfelújítási folyamat is, amely szerint egymillió őshonos fát telepítenek a 700 hektár nagyságú területen. Mindez a domb lejtőin és a régészeti lelőhelyhez közeli területeken teszi a Machu Picchut ökológiai, fenntartható turisztikai célponttá.

A legfrissebb hírek szerint a globális járvány miatti héthónapos bezárás után november 1-től a Machu Picchu újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A megnyitás után csak kis számú látogatót fogadnak, azaz naponta maximum 675 ember számára engedélyezett a belépés, ami a maximális kapacitásnál 30 százalékkal kevesebb. Mindezt a látogatók és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében teszik. Az utazók megcsodálhatják az egész hegyoldal szépségét, átélhetik az inkák elveszett városának álmát, felfedezhetik kultúrájukat és hagyományaikat – írja a siviaggia.it.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek