A legbizarabb nyaralási tippek 2023-ban

Felejtsd el a szokásos tengerparti strandokat és országúti kirándulásokat, és tedd a következő nyaralásod valami egészen mássá. Íme 5 szokatlan nyári vakációs ötlet, amelyre talán soha nem is gondoltál, de mindenképpen érdemes kipróbálnod! 

Fedezz fel egy bányát!

A bányák igazán titokzatos és lenyűgöző helyek. A kaland, az oktatás és az adrenalin ötvözésével egy régi, leállított bánya bejárása szórakoztató program lehet a nyáron. És ha igazán izgalmas nyaralásra vágysz, a világon számos bánya található, amelyeket luxusszállodává alakítottak át. Ha a nyaralásod célja a béke és a csend, akkor valóban nem is szigetelhetnéd el magad jobban a külvilágtól. 

Egy bányatúra mindig izgalmakat rejtForrás: Shutterstock/Benny Marty

Hazánkban egy régi bánya területén került kialakításra az Oroszlányi Bányászati Múzeum, ahol egy hajdan ott dolgozó bányász mesél sok érdekességet és kulisszatitkot a bányászatról. Ezt a múzeumot a gyerekek is szeretni fogják, mert ami nincs vitrinbe zárva, azokat a tárgyakat kézbe szabad venni, a könyvekbe, fotó albumokba pedig bele lehet lapozni. A kiállítás mellett megtekinthető az eredeti aknagépház, a kötélpálya a csillefeladó állomással, sőt, egy rövidke szakaszon még a bányába is leereszkedhetünk. A bejáratnál kihelyeztek néhány sisakot, amit érdemes használni, mert vannak elég alacsony részek is.

Tölts egy éjszakát a csillagok alatt!

Nyáron sok planetárium és a Magyar Csillagászati Egyesület is kínál éjszakai csillagles programokat és látványos űrbemutatókat az égbolt szerelmeseinek, de ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor keress fel itthon egy buborékszállást. 

Csillagles az átlátszó buborékbólForrás: Szindbád az utazó és Busák Attila photo

A noszvaji Nomád Hotel glamping szekciójában a tökéletes gömb alakú, átlátszó buborékokban az ágyból fekve kémlelheted az eget, míg körben ott zizeg és muzsikál a természet. Némelyik buborék saját fürdőszobával, klímával, óriási terasszal rendelkezik, és úgy lettek kialakítva, hogy senki sem láthat be a szobákba.

Foglalj szállást egy különleges helyen!

Európa hemzseg a régi, pompás kastélyoktól, melyek közül sokat szállodává alakítottak át, ahol átérezheted, hogy milyen az élet igazi királyként és királynőként. Ami a hangulatot illeti, nem fogsz csalódni, választhatsz rusztikusabb és egyedi vagy akár egy modernebb és fényűzöbb kastélyok közül is. Mi is beszámoltunk róla, hogy a Budapesttől összesen 50 kilométerre, mesébe illő környezetben található, Loire-menti kastélyok miliőjét idéző BOTANIQ Turai Kastélyt Európa legjobb kastélyhotelének választották az International Travel Awards nemzetközi megmérettetésén.

Úgy fest, mint egy mesebeli kastélyForrás: BDPST Group/BOTANIQ Turai Kastély

Ha menekülnél a tikkasztó nyári hőség elől, akkor keress fel egy művészien szokatlan, de meglepően kényelmes jéghotelt. A Jukkasjärviben, Svédország egyik legészakibb településén található Icehotel egész évben nyitva tart, és nyáron egy jéges éjszakára invitálja a látogatókat egy speciálisan kialakított épületben. A hotel – amellett, hogy van egy jégbárja – egy mozival és egy díszteremmel is rendelkezik, melyek természetesen jégből készültek.

ICEHOTEL 29. ICEWOMAN Design Linda Vagnelind. Photo Asaf KligerForrás: ©ICEHOTEL ©Asaf Kliger/@Asaf Kliger

Próbálj ki egy extrém sportot! 

Ha adrenalinfüggő vagy és ezen a nyáron kipróbálnál valami igazán izgalmasat, akkor foglalj időpontot egy vízisí vagy wakeboard pályára. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de aggodalomra semmi ok, a szakképzett oktatók segítenek az alapok elsajátításában, így már az első alkalom után is sikerélményekkel térhetsz haza. 

Bárki kipróbálhatja, nagyon jól fejleszti az izmokat és az állóképességetForrás: Facebook/Lake Board

Vízisíeléskor lécekkel a lábadon, wakeboardozás közben pedig egy deszkán állsz és a drótkötélpálya segítségével már szelheted is a hullámokat. Természetesen az izomláz másnapra garantált, de ha megtetszik, biztosan alig várod majd a következő alkalmat. Összeállításunkban megtalálod az 5 legjobb wakeboard pályát Budapest közelében.

Cserélj otthont!

Ugye neked is megvan a Holiday című film, amelyben Cameron Diaz és Kate Winslet otthont cserél karácsonyra? Mi lenne, ha ezt ezen a nyáron te is kipróbálnád? 

Csak egy kattintás és már csomagolhatsz isForrás: Shutterstock/Alliance Images

Ez a típusú, gazdaságosabb nyaralási forma mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanis az utazás legnagyobb költségét általában a szállás teszi ki, ezzel a módszerrel viszont rengeteg pénzt takaríthatsz meg. Másrészt az "élj úgy, mint egy helyi" mentalitásnak köszönhetően, valódi kapcsolatok építésére van lehetőség abban a közegben, ahol az illető nyaralni vágyik. A Holiday Swap applikációja ebből a szempontból hasonlóan működik, mint a társkereső platformok. Már utazás előtt megismerkedhetünk azokkal az emberekkel, akiknek az otthonába megyünk, előtte körbe is vezethetnek a lakásukban, sőt, bemutathatnak a helyieknek is.

(Forrás: Lifehacker, Travelo, Euronews, Szallas.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek