Egyre jobban kilátszik a vízből a közel ezer éves, elsüllyesztett templom tornya

Néha úgy döntenek, hogy semmi sem állhat a modern haladás útjába. Amikor ez megtörténik, láthatóan nincs más választás, mint elárasztani egy 1000 éves várost lélegzetelállító román kori épületeivel. Ez történt Katalóniában is, ahol létrehoztak egy víztározót, amely Barcelona és az északi területek vízellátásáért felel. Az özönvíz ellenére 60 év után sem adta meg magát a falu templomának büszke tornya, mely aszálykor a vízből kinyúlva meredezik az ég felé.

Hihetetlen, hogy egy egész felut elárasztottal vízzelForrás: DagafeSQV/Wikimedia Commons

A Sant Romà de Sau templom egy 11. századi lombard román stílusú plébániatemplom, mely a spanyolországi Vilanova de Sau nevű, elhagyott településen áll. A templomot 1062-ben szentelték fel. Az 1960-as években a katalán kormány úgy döntött, hogy tározót hoz létre az évezred óta lakott falu helyén. A város elhagyására kényszerült emberek minden tőlük telhetőt megtettek, hogy elvigyék értékeiket, és még a halottaikat is exhumálták a mesterségesen létrehozott árvíz előtt. 1962-ben a Ter folyón található Sau-tározó befejezésével a falu végleg víz alá merült. Vagyis majdnem.

Ikonikus fotó a templomról, amely közel 1000 éve áll, dacolva a vízzelForrás: Josep Bracons/Wikimedia Commons

Míg a történelmi templom és falu, általában 23 méterrel a víz alatt van, a templom ikonikus harangtornyának csúcsa mindig látható a felszín felett, és a vízszint népszerű mutatójaként szolgál. Amikor azonban lecsökken a vízszint a környéken, kísértetiesen kiemelkedik a vízből a szellemfalu, amelyet a város háromemeletes temploma messziről jelez. A templom hegyes tornya bár nagyon kicsi, de a környező dombok közül bárhonnan kivehető. Nézzétek, hogyan mutat ez a filmkockákon!

Amikor a víztározóban magasan áll víz, a román stílusú toronynak csak a csúcsa látszik, de aszályos időszakokban az egész templom szárazon kiemelkedik. Olyankor a templom mellett a város egyéb romjai, köztük egy üres temető és más épületek alapjai is felszínre kerülnek, és gyakran látogatják a turisták. Az egyik száraz időszakban a romok megerősítésére is törekedtek, a templomot betonnal erősítették meg, de ennek ellenére a templom nem látogatható, és kerítés veszi körül, amely a vízszinttel együtt süllyed, majd ismét a felszínre kerül.

Emberek állnak a máskor víz alatti romok között 2022 nyarának végén, mert újra felszínre kerültek a súlyos aszály miattForrás: AFP/Josep Lago

Az aszály Európa minden területét sújtja, Katalóniában pedig egyenesen tragikus a helyzet, és ebben bizony benne van a klímakatasztrófa is. Európa ugyanis két és félszer jobban érzi a klímaváltozás hatásait, és Spanyolországban már idén tavasszal is rekordokat dönt a meleg. A Katalán vezetés már most jelentős vízkorlátozásokat léptetett életbe, mely a mezőgazdaságot és az ipart érinti, és ígéretük szerint idén több megszorítás már nem lesz. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a nyár, és a turistaszezon óriási nyomás alá helyezi majd a vízkészleteket, így kénytelenek felkészülni a legrosszabbra is.

Ezen a legfrissebb, 2023. április 16-án készült fényképen jól látható a tározó vízszintjének a csökkenése, ami miatt a falu temploma és közvetlen környezete is teljesen szárazForrás: AFP/Josep Lago

A víztározóban tenyésztett halakat igyekeznek mielőbb kitermelni, hiszen nemsokára megfulladnak. A tárolóban lévő víz ugyanis már csak 8 százaléknyi, azaz nemsokára iszappal keveredik, így pedig használhatatlan lesz. A vizét így másik tározóba igyekeznek vezetni – írja a koponyeg.hu.

Az ikonikus épületről korábban rengeteg fotó készült, ahogy víz alatt áll, most azonban jobban kilátszik a vízből, mint valaha.

Pedig korábban csak az 1960-as években lehetett látni a teljes épületet úgy, hogy egyáltalán nem borította víz a környékét sem. Ha az idő ilyen vészes ütemben melegszik, még az is lehet, hogy visszahódítja szárazföldjét a falu, és a templom pontosan úgy fog ott állni, mint 1000 évvel ezelőtt.(Forrás: atlasobscura.com, wikipedia.com)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek