Több ezer éves cseppkőbarlangra bukkantak Spanyolországban

Kutatók még 2015-ben kezdtek gyanakodni, hogy egy több ezer éves barlang rejtőzhet a délkelet-spanyolországi Cañón de Almadenes szikláiban. Most úgy tűnik egy ősi időkapszulára bukkantak, melynek falai megannyi felfedezésre váró titkot rejtenek.

A napokban végre olyan feltáró expedícióra került sor a csodaszép és egyszerre félelmetes barlangban, ami fényt derített eddig csak sejtett elképzelésekre - adta hírül a IFLScience. A spanyolországi Cañón de Almadenesben található Cueva del Arco-ba vezető expedíciót a Murciai Egyetem tudósai vezetik.

Cueva del Arco cseppkőrbarlangForrás: Facebook/Cieza En la Red

Az expedíció tagjai között van Ignacio Martín Lerma professzor is, aki az elsők között pillantotta meg a barlangot. Amit először egy keskeny nyílásnak gondoltak, arról kiderült, hogy egy több teremből álló cseppkőbarlang, amelynek mennyezete néhol 20 méter magas.

Cseppkövei páratlanok, némelyikük 3 méter hosszú és 1 centiméter széles, vagyis szinte páratlanul stabil környezetben alakultak és fejlődtek az évezredek során.

Az egyik legfigyelemreméltóbb lelet mégis egy régen kihalt medvefaj karomnyomai a barlang falán. A tudósok szerint a barlangi medvék (Ursus spelaeus) akár 3 méter hosszúra is megnőttek, testtömegük pedig elérte a fél tonnát is. A többnyire növényeket fogyasztó faj nagyjából 24 ezer éve pusztult ki. Az ősi barlang falán talált karomnyomok azt mutatják, hogy a véltnél délebbre éltek a félszigeten.

Medve karomnyomokra bukkantak a barlang falainForrás: Facebook/Cieza En la Red

Mivel a barlangban feltárt felfedezések már meghaladták a kutatók várakozásait, nagy az izgalom a még hátralévő nyílások, leletek miatt. A tervek szerint a kutatók mindenképpen folytatják a barlang feltárását, mely olyan akár egy több évezrede lezárt időkapszula.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek