Már most tombol a nyári forróság Spanyolországban

Nem csodálkozunk a híren, miszerint Spanyolország több városában megdőlt az április hőmérsékleti rekord az elmúlt napokban, hiszen már március 9. környékén, mikor Barcelonában jártunk, olyan idő volt a városban és környékén, hogy nem kellett se kabát, se kardigán (itthon pedig még dideregtünk).

Előkerültek a legyezők, a napernyők, a mini ventillátorokForrás: AFP/Jorge Guerrero

A spanyol meteorológai szolgálat (Aemet) adataiból most az derült ki, hogy a dél-spanyolországi Córdobában kedden 35,1 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, 1,1 fokkal többet mint a 2017 áprilisában mért korábbi rekord. Sevillában pedig még magasabbra kúszott a hőmérők higanyszála. Itt 36,4 Celsius-fokkal a szerdai (április 26.) volt az eddigi legmelegebb áprilisi nap, egy fokkal meghaladva a 1997-ben mért csúcsot.

Az Aemet tájékoztatása szerint a dél-európai országban még sosem érte el a hőmérséklet ebben a hónapban a 38 Celsius-fokot, azonban minden esély megvan arra, hogy most ez is megtörténjen.
Az Afrika felől érkező forró légtömeg miatt átlagosan 10-15 fokkal melegebb az időjárás az ilyenkor szokásosnál.

A spanyol közszolgálati televízió értesülése szerint az egészségügyi minisztérium javaslatot tesz a tartományoknak, hogy a megszokottnál két héttel korábban léptessék életbe hőség elleni intézkedéseiket, június elseje helyett május 15-én.

Córdobában teljes erőből nyár van, amint a kép is mutatjaForrás: AFP/Jorge Guerrero

A meteorológiai szolgálat csütörtök-péntekre jelezte a júliusihoz hasonló hőség tetőzését azzal, hogy az ország egyes részein szombattól lehet enyhülésre számítani, amikor hűvösebb légtömeg érkezik az Atlanti-óceán felől az Ibériai-félsziget fölé.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek