Irány Prága! Éjszakai vonattal még kalandosabb az utazás

Úgy tűnik végre tényleg elérkezett a tavasz, így egyre többen kelnek útra, és sokan választják a nemzetközi vonatokat. Ami nem is csoda, hiszen a vonatozásnak megvan a maga hangulata. A felmérések alapján a prágai és a hamburgi vasúti elérhetőség a legkeresettebb. A legújabb vonatos lehetőségekről éppen most érkeztek friss információk. Gyertek, vonatozzunk Prágába! 

A világ egyik legszebb és legkompaktabb - könnyen bejárható - városában járva, feltétlenül gyalogoljunk át a 10 méter széles, 16 pillérrel rendelkező Károly-hídon, mely 1357 óta Prága első állandó hídja; nézzük meg a nemrég felújított Orlojt, a prágraiak meseszép csillagászati óráját, és Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező terét. Ejtőzzünk egyet a Letná parkban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a domboldalra, vagy sétáljunk a Moldva partján, ami békés és szemet gyönyörködtető. A Vencel-tér is kihagyhatatlan, hisz a város egyik legjelentősebb teréről beszélünk, ami az újváros egyik kulturális és üzleti központja.

Prága éteri fényekkelForrás: pierre9x6/Pixabay

Az a jó Prágában, hogy a legváratlanabb helyeken is felbukkan valami, amit érdemes megcsodálni. A Speculum Alchemiae is egy ilyen hely; egy épen maradat 16. századi alkímiai laboratórium-labirintus, ami Rudolf magyar király számára épült a város szívében. 

Ha kedvet kaptatok egy utazáshoz, és a felkelő Nap első sugarainak fényében látnátok Prága legromantikusabb városrészének, a Kampa északi részének vízre épült házait és csatornáit, akkor pattanjatok éjszakai vonatra Budapesten, így reggel már Prágában lehettek.

De ha nem éjszakaival mennétek, akkor is van választási lehetőségeket: a MÁV-csoport legfrissebb hírei szerint 5:29-től 17:29-ig két óránként közlekednek közvetlen járatok a két főváros között. Ezek a vonatok 7 óra alatt teszik meg a Budapest-Prága utat.

A legtöbb vonat a cseh vasúttársaság szerelvényeivel közlekedik, ahol első és másodosztályú kocsikkal is lehet utazni, valamint étkezőkocsi is megtalálható a vonatokban. A vonatok egységesen Metropolitan EuroCity néven közlekednek. A kétórás ütemes menetrendbe illeszkedik a Hungária EuroCity, ami a MÁV-START vonatszerelvénye, ezzel a járattal eljutási lehetőséget biztosít Brnon, Prágán, Berlinen át Hamburgba. A Hungária EuroCity-ben első- és másodosztályú fülkés és termeskocsik mellett IC+ másodosztályú, többcélú teres kocsi is közlekedik, amivel a kerékpárszállítás is lehetséges. 

Aki kipihenten szeretne reggel Prágába érkezni, azoknak ajánljuk a Metropol EuroNight-ot, ami Budapest–Breclav–Berlin között közlekedik, de a cseh vasút által biztosított fekvőhelyes kocsival közvetlen eljutást is biztosít Prágába.

Már nincs kerülő útvonal

A cseh vasúton egy fontos vonalszakasz felújítása után – július elsejétől a Metropolitan és Hungaria EC vonatoknak már nem kell kerülő útvonalon közlekedniük. A felújítás eredményeként Prága és Budapest között huszonegy, ellenkező irányban pedig huszonhat perccel lesz rövidebb a menetidő.

Forrás: Pixabay / Készítette: Duernsteiner

START Europa CZ-vel 20 eurótól elérhetőek a jegyek Prágába, míg a fekvőhelyes kocsikra 29 eurótól lehet jegyet vásárolni. Gyerekjegyek valamennyi viszonylatra: 2. osztályon 5 €, 1. osztályon 10 € (START menetjeggyel utazó felnőttenként legfeljebb 3 gyerek 6-15 éves kor között).

És újra látogatható a Hradzsin és a lányi kastély

Újra szabadon látogatható a prágai Hradzsin, a cseh államfők székhelye. A várkapukból hétfő délután eltávolították a turisták ellenőrzésére szolgáló elektronikus beléptető kapukat, amelyeket hét éve állítottak fel biztonsági okokra hivatkozva. 

A három várkapunál egy-egy elektronikus beléptető kapu maradt, amelyeket csak rendkívüli esetekben vesznek igénybe.

A prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban, amelyet évente mintegy 2,5-3 millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas. A vár területére most már újra szabadon be lehet lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozzák a turisták mozgását az utca befogadóképessége miatt.

Forrás: Alexandra Tran / Unsplash

Megnyílt a látogatók előtt a Prágától nyugatra fekvő lányi kastély is, amely hivatalosan a cseh államfők vidéki rezidenciája. Miután Milos Zeman államfő tartós lakhelyként használta, már több éve nem volt látogatható a kastélyt körülvevő nagy kiterjedésű park. A kastély tartós elnöki lakhely státusa azonban nemrég megszünt, így a kastélypark ismét szabadon látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek