A prágaiak kedvenc helyeivel jelent meg egy alternatív turistatérkép a városról

Minden évben milliók keresik fel Prága városát, de a legtöbben soha nem jutnak tovább az olyan klasszikus látnivalókon, mint az óvárosi rész, a Moldva fölött átívelő Károly híd vagy a prágai vár. Így aztán a városközpont állandóan zsúfolt, a helyiek pedig amennyire csak lehet, igyekeznek elkerülni ezeket a turistáktól hemzsegő helyeket.

Mindeközben ugyanezen helyieknek egy része azon mesterkedik évek óta, hogy ezt a pár négyzetkilométerre korlátozódó turista-buborékot kipukassza, vagy legalábbis széthúzza a város teljes területén. Ezért néhány éve egy térképen gyűjtik össze azokat a helyeket, amelyeket jó szívvel ajánlanak minden hozzájuk érkező utazónak, és amelyekről sokan talán még sosem, vagy csak fél füllel hallottak.

Forrás: Radio.cz

A Use-It Prague névre keresztelt alternatív térkép segítségével a turisták mélyebben, a helyiek tapasztalatára támaszkodva sokkal izgalmasabban fedezhetik fel a várost, és olyan helyekre is eljuthatnak, amikről az útikönyvek még csak nem is írnak – írja a Radio Praha weboldala a rádió egyik műsorában a térkép egyik megálmodójával készített beszélgetés alapján.

A zsebméretűre összehajtogatható térkép legfrissebb kiadását ugyanis a legújabb helyekkel és látnivalókkal tűzdelték tele. Számos érdekes infót és tippet gyűjtöttek össze a városról, és külön kiemelték a prágaiak által legnépszerűbbnek tartott helyeket az eldugott kávézóktól és a puboktól kezdve, a legmenőbb galériákig és zenei klubokig. Ezt a kiadást nem titkolt módon azzal a céllal hozták létre, hogy a turistáknak segítsenek megismerni a helyiek szokásait, mindennapjait, de egyben a turisták is megértsék, hogy a helyieknek milyen nehéz egy turistáktól állandóan zsúfolt városban élni.

Ugyanakkor a térkép készítői senkit nem akarnak megfosztani a fentebb említett, klasszikusabb látnivalók meglátogatásától, inkább olyan időpontokat javasolnak ezek felfedezésére, amikor tapasztalataik szerint a legkisebb a tumultus pl. az Orloj csillagászati óra előtt, vagy amikor valószínűleg a legkevesebben vannak a Károly-hídon.

A Károly híd a Petřín-ről, háttérben az ÓvárossalForrás: A.Savin / WikiPhoto

De pl. ha arra kíváncsi valaki, hogy a mindennapokban ténylegesen hogyan és hol él a prágaiak egy része, akkor azt javasolják neki, hogy pattanjon fel a 18-as villamosra, menjen vele tíz megállót, és egyből a Nusle utcáiban, vagyis a régi munkásnegyedben találja majd magát, egy egyébként klasszikus látnivaló, a Vyšehrad vár alatt. Vagy vegyen részt olyan vezetett külvárosi sétákon, amelyek a kommunista korszakban épült lakónegyedekbe kalauzolják, mint pl. a Jižní město panelrengetébe, amelynek látványa bárkit visszarepít a kilencvenes évek elejének hangulatába.

Ha pedig megéhezik valaki, az számos, alternatív gasztropontnak számító kifőzde és kisebb falatozó ikonját is megtalálja a térképen – külön jelezve azt, hogy hol érdemes gulyást rendelni, vagy hol a legjobb a Svíčkova, vagyis a cseh vadas knédlivel. De arra is van javaslat, hova menjen az, aki autentikus cseh menzakajára vágyik: a térkép ugyanis azt javasolja, hogy hétköznapokon térjen be az Állam- és Jogtudományi kar hallgatói kantinjába, és fizessen be bátran egy ebédre.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek