Újrafestik Prága középkori ikonját, nem mindenkinek tetszik a 2018-as felújítás

Aki járt már Prágában, biztosan elment megnézni az Óvárosi téren a városháza oldalán található középkori toronyórát, az Orlojt. Az 1410 óta működő hatalmas időmérő szerkezet évszázadok óta vonzza a látogatókat.

A toronyóra 2018-ban egy alapos felújításon esett át, de úgy tűnik, nem mindenkinek tetszik a kivitelezés. A főváros tanácsa újabb pályázatot hirdet az Orlojon látható festett kalendáriumának portréinak újrafestésére, mivel azok nem felelnek meg az eredeti képeknek - írja az MTI Adam Scheinherr, a főpolgármester műemlékekért felelős helyettesére hivatkozva.

Prágai toronyóraForrás: RomanSlavik.com/Shutterstock

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló eredeti képeit Josef Mánes festette 1866-ban, a toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatóak. A rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium mostani felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban. A Régi Prágáért Klub tagjai azonban nem tetszenek az új kalendárium portréi, mivel azok nem tükrözik hűen a Josef Mánes által megfestett képeket, ezért az év elején tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál, amely egyebek között a cseh kulturális minisztérium ellenőrzőszerve.

PrágaForrás: Martin Krchnacek / Unsplash

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A most nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, s ma élő személyek arcát kölcsönözte nekik.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy "technológiai másolat" elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél - a festő, a város és a műemlékvédelem - hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően. Büntetést végül is senki sem kap, de a városi tanács bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy új felújításra, s annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek