Idén ezek a legmegfizethetőbb nyaralóhelyek Európában

A Holiday Money Report minden évben rangsorolja a világ nyaralóhelyeit a megfizethetőség szempontjából. Sajnos nem túl jó hír, hogy az üdülőhelyek 80 százalékában emelkedtek az ételek, italok és egyéb turisztikai termékek árai. A növekvő költségek ellenére érthető módon sokan vágynak megfizethető tengerparti nyaralásra. Nézzük, melyek lettek idén a legolcsóbb nyaralóhelyek.

Egy ilyen helyen igazán jó lenne idén nyaralni - illusztrációForrás: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Tudjuk, hogy a repülőjegy és a szállás kifizetésén túl a nyaralás helyszínén még jócskán költeni fogunk, hacsak nem all inclusive ellátást kérünk, de sokan ezt anyagi megfontolásból eleve elvetik. Ebből kiindulva a Holiday Money Report az ételek és italok árait hasonlította össze a világ különböző nyaralóhelyein. Figyelembe vette a kávé, a sör, egy háromfogásos étkezés, és még a naptej költségeit is. 2023-ban 40 úti célt elemeztek ki a fenti tételek összevetésével. Csak megsúgjuk, hogy világviszonylatban az első helyet Fokváros, Dél-Afrika fővárosa szerezte meg, mint legolcsóbb nyaraló hely.

Lássuk, mi a helyzet Európában!

Európa legolcsóbb üdülőhelye idén a törökországi Marmaris lett. Régen csak egy apró halászfalu volt, mára viszont a Török Riviéra népszerű turistacélpontja, többek között türkizkék vizének köszönhetően. A pezsgő városi élet a világ különböző pontjairól vonzza a bulizni vágyó fiatalokat, akik rengeteg szórakozóhely közül válogathatnak. Marmarisban ugyanakkor nem csak bulizni, hanem vásárolni is lehet. Helyi járattal másfél líráért juthatunk be a központba, ahol egy sokszínű bazársor várja a turistákat. Itt található Törökország egyik legnagyobb jachtkikötője is.

Apró öblöket is rejt MarmarisForrás: Muratcan Kırmızıgül/Pixabay

Sok helyhez hasonlóan az árak itt is megnövekedtek tavaly óta, ennek ellenére egy kávét 1,65 euróért, egy üveg sört alig 3,40 euróért és egy háromfogásos étkezést két fő részére, beleértve a házi bort, körülbelül 45,60 euróért kaphatjuk meg.

A második helyezett Portugália egyik legszebb tartománya, az ország déli végében található festői Algarve lett. A napsütötte óceánparton szebbél szebb kisvárosok sorakoznak, kiváló strandokkal és vad, sziklás partszakaszokkal.

Algarve régiójában könnyen belebotlunk szebbnél szebb természeti csodákbaForrás: Julius_Silver/Pixabay

Ha szeretitek az akciós italokat, akkor itt találjátok a legjobb ár-érték arányt. A Holiday Money Report szerint ez az euró-zóna legolcsóbb úti célja, bár az árak itt is harmadával emelkedtek tavaly óta. A zord sziklaképződmények és fehérre meszelt házak partvonala azonban a világ összes úti célja közül kínálja legolcsóbban a kávét 0,92 euróért, a bor pedig 2,06 euróba kerül. 

A harmadik helyezett Bulgária Napospartja lett. A Fekete-tenger partján az étkezés és az italozás is kellemesen megfizethető. Egy csésze kávé a tengerparti üdülőhelyen mindössze 1,09 euróba kerül, míg egy üveg sör 2,18 euró. Itt a legolcsóbb egész Európában egy háromfogásos étkezés két főre, amely borral együtt 41 eurótól kezdődik. Ez jó hír azoknak az utazóknak, akik szeretnék megkóstolni a helyben fogott tenger gyümölcseit. A bolgár riviéra mentén aranyhomok, kristálytiszta tenger és sok olyan hely várja a nyaralókat, ahol jókat lehet enni jó áron, azaz ideális hely egy megfizethető nyaraláshoz.

Anyagi megfontolások miatt is sokan választják a Napospartot - illusztrációForrás: vacacionesbulgaria.com/Wikipedia

Nekünk, magyaroknak az is a Napospart mellett szól, hogy míg az első két desztináció nehezebben érhető el, addig Burgaszba Budapestről és Debrecenből is eljuthatunk közvetlen járattal. A rendszerváltás előtt a keleti-blokk országainak – így Magyarországnak is – a legkézenfekvőbb tengerparti üdülési helyszíne volt, így biztosan sokan gondolnak nosztalgiával erre a környékre. Akármi legyen is a motiváció, érdemes ide eljönni – vagy visszalátogatni –, az idősebb generáció meg fog lepődni, mennyit fejlődött az ország az elmúlt időszakban, a fiatalokat pedig a hatalmas bulik ragadják majd magukkal.

Montenegró is megfizethető

Persze nem csak ez a fajta megközelítés létezik. A penzcentrum.hu cikke szerint Montenegró az egyik legolcsóbb adriai ország 2023-ban, de pár dologgal fontos tisztában lennie annak, aki ezt a kicsi, ám valóban lenyűgöző országot választja nyaralása helyszínének. Egyrészt ezt a vidéket is elérte a tömegturizmus, Montenegró egyik legnagyobb fesztiválja, a Sea Dance például minden augusztusban tízezreket vonz a partra, ezért ha nyugodtabb nyaralásra vágyunk, érdemes más időpontot választni. 

Kotor az egyik kedvenc úti célja a nyaralóknak - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Foto-Migawki MD

Másrészt fontos tudni azt is, hogy Montenegróban nincs állami busztársaság. A tömegközlekedésért több magáncég felel, a buszjegyek pedig viszonylag drágák, 5-7 eurót is elkérhetnek értük egy rövid útért. Érdemes figyelni arra is, hogy Montenegróban idegenforgalmi adót kell fizetniük a turistáknak. A hotelek szobaára ezt általában tartalmazza, de magánszállás esetén a vendégnek kell elmenni a turisztikai irodába a befizetésért, az ország elhagyásakor pedig ellenőrizhetik az adó befizetését.

Ugyanakkor ez az aprócska ország csodálatos tájaknak ad otthont robusztus hegyeivel, bájos középkori falvaival és rózsaszín homokos strandjaival. Montenegró szépségeit még kevés magyar utazó keresi fel, pedig ideális nyaralóhely köszönhetően több mint 293 kilométer hosszú kanyargó tengerpartjának, ami 120 strandnak ad otthont. Számos történelmi, szépen megőrzött középkori város és falu, valamint fontos történelmi helyszín is tarkítja. A csúcstól a partig Montenegró kétségtelenül a régió egyik legszebb országa.

(Forrás: euronews.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek