Pénztárcabarát utazás? Íme a legolcsóbb európai úti célok

Meredeken emelkednek az árak világszerte, és ez könnyen elveheti a kedvünket az utazástól. Ha azonban mégis sóvárgunk egy külföldi városban töltött hétvége után, nagy segítségünkre lehet az alábbiakban bemutatott árösszehasonlítás.

Magyar utazóként külföldön egyébként is jól oda kell figyelnünk a pénztárcánkra, de a hihetetlen mértékű infláció és az energiaválság közepette még jobban megszámoljuk mire költünk és mennyit. Ebben lehet a segítségünkre a brit Post Office Travel Money valutaváltó cég tanulmánya, amely kiszámolta, hogy 20 európai városban jelenleg mire mennyit kell költenünk.

Lisszabon: az egyik legjobb ár-érték arányú európai úti célForrás: nextvoyage/Pixabay

A kutatás egy tucat tényezőt vizsgált meg, kezdve a háromcsillagos szállodában eltöltött két éjszakától, a látnivalók belépőjegyein keresztül, a helyi tömegközlekedés áráig. Olyan szolgáltatások árát is beleszámolták a költségekbe, amelyeket nem biztos, hogy minden turista szeretne igénybe venni.

Ilyen például a városnéző busz, ami akár 10 ezer forint is lehet fejenként, ha nem több, vagy három különböző múzeum és kulturális látnivaló belépője. A vacsora sincs a legszűkebbre szabva, egy háromfogásos menüvel számoltak, asztali borral együtt.

Érdemes ránézni a táblázatra (a szövegben lévő linkre kattintva tölthetjük le a pdf-et), ahol tételre bontva láthatjuk a költségeket, így a saját igényeink szerint számolhatjuk ki, nekünk mennyibe fog kerülni egy őszi kiruccanás! A kimutatás annyira alapos, hogy még egy csésze kávé vagy egy üveg sör árát is feltüntették – jobb nem is lehetne az utazásunk megtervezéséhez.

Na de lássuk, miből válogathatunk!

Talán nem annyira meglepő, hogy az első helyre a görög főváros került, mivel Athén eddig sem a magas árakról volt híres. A kutatás szerint jelenleg egy brit turisták igényeire szabott kétnapos utazás teljes költsége 207 fontba (95 ezer forintba) kerül fejenként. A kedvező árat az is eredményezi, hogy az athéni árak 15 százalékkal estek vissza az elmúlt évben.

PrágaForrás: Martin Krchnacek / Unsplash

Ennél már egy kicsit szokatlanabb a második helyezett, ugyanis egy nyugat-európai városról, Lisszabonról van szó. A Post Office Travel Money szerint az elmúlt 15 évben ez az első alkalom, hogy egy nyugat-európai város megelőzi a kelet-európaiakat, azaz például Budapestet vagy Krakkót. A Portugál fővárosban jelenleg mindössze 218 fontba (100 ezer forint) kerül egy kétnapos városlátogatás a kimutatás szerint. Persze nem sokkal marad el innen egy budapesti utazás ára sem, fontból átszámítva mindössze ezer forint a különbség.

Hogy ezek az árak mennyire tekinthetők alacsonynak, azt akkor értjük meg igazán, ha megnézzük a rangsor végét, ahol Velence és Amszterdam áll. Két nap a holland fővárosban 593 fontba (272 ezer forintba) kerül – ez közel háromszorosa Athénénak –, míg Velencében 457 font (210 ezer forint), tehát itt jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

BerlinForrás: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Érdemes megemlíteni, hogy a tanulmány nem tartalmazza az utazás költségeit, ami nem kis extra kiadást jelent, bárhová is megyünk. Azt azonban jó észben tartani, hogy most már szezonon kívül vagyunk, és ennek megfelelően a repülőjegyárak is alacsonyabbak, mint nyáron. Így nem csak a kellemes őszi időjárás, de a kedvező utazási költségek miatt is ez az évszak tűnik a legideálisabbnak egy alacsonyabb büdzséü utazáshoz.

Íme a legolcsóbb városok teljes listája:

1. Athén, Görögország (95 ezer forint)
2. Lisszabon, Portugália (100 ezer forint)
3. Krakkó, Lengyelország (100 ezer forint)
4. Riga, Lettország (101 ezer forint)
5. Budapest, Magyarország (101 ezer forint)
6. Prága, Csehország (114 ezer forint)
7. Madrid, Spanyolország (137 ezer forint)
8. Berlin, Németország (145 ezer forint)
9. Dubrovnik, Horvátország (146 ezer forint)
10. Róma, Olaszország (159 ezer forint)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek