5 hely Montenegróban, amelyek a tündérmesékben is létezhetnének

Egy ilyen aprócska ország hogyan képes Európa legcsodálatosabb tájainak otthont adni? Úgy, hogy sikerült a határai közé szorítania robusztus hegyeket, bájos középkori falvakat és rózsaszín homokos strandokat. Ezek a helyek tényleg úgy festenek, mintha a meséből pottyantak volna oda.

Az ország több mint 293 kilométer hosszú kanyargó tengerpartnak és 120 strandnak ad otthont. Számos történelmi, szépen megőrzött középkori város és falu, valamint fontos történelmi helyszín is tarkítja. A csúcstól a partig Montenegró kétségtelenül a régió egyik legszebb országa. Tavaly már bemutattunk 5 bakancslistás helyet Montenegróban: a Durmitor Nemzeti Parkot, Kotort, a Skadar tó Nemzeti Parkot, a Sveti Stefan nevű hotelszigetet, és Tivatba is elkalauzoltunk titeket. Most újra útra kelünk, hogy 5 másik, mesés helyet mutassunk nektek.

Perast, a pártalan kikötőváros

Bár nem szeretnénk sorrendet felállítani, de ha összességében Montenegró legszebb helyét kellene kiválasztani, egészen biztos, hogy Perast kikötővárosa dobogós lenne. Az apró domboldali város a part és a hegyek között helyezkedik el.

Perast lenyűgöző partjaForrás: Pixabay / Készítette: falco

Bár ennek a festői városnak csak egy főutcája van, Perast 16 templommal, 17 palotával és romantikus tengerparti kávézókkal büszkélkedhet, ahol ajánlott megkóstolni a helyi specialitást, egy szelet mandulás Peraška tortát. A partról lenyűgöző kilátás nyílik a közeli Szent György-szigetekre és a Sziklás Szűzanya szigetre. Ez utóbbi az egyetlen mesterséges sziget az Adrián; régi hajóroncsokból és kövekből épült azon a helyen, ahol Szűz Mária látomása jelent meg két helyi halásznak.

Kilátás a Szent György-szigetekreForrás: Michał/Pixabay

Tengerjáró hajók helyett kis csónakok száguldanak a kikötőben, és oda-vissza szállítják az utazókat az ember alkotta szigetre. A kikötőben sétálni az egyik legcsodálatosabb napszak alkonyatkor köszön ránk, miután a látogatók már elcsendesednek, és mi magunkba szívhatjuk Perast szellemét.

Ostrog kolostor, a hegyoldalba épített templom

Niksic közelében található a szinte teljes egészében egy szikla oldalába vésett, vakítóan fehér kolostor, ami a Balkán egyik legelismertebb vallási helyszíne. Egy sziklán ül 900 méterrel a buja Zeta-völgy felett.

Mintha belenyomták volna a templomot a sziklákbaForrás: Hemis via AFP/CHARTON Franck / hemis.fr/Charton Franck / Hemis.Fr

A 17. századi templom ma népszerű zarándokhely, ami évente több mint 1 millió látogatót vonz. A látogatók egy 8 kilométeres túrát tehetnek magához a kolostorhoz, amelynek teraszáról csodálatos panoráma nyílik a régióra. Az Ostrog valóban az egyik legszebb templom Európában. A felső kolostor 1665-ből származik, és meglétét csodának tekintik, mert a mai napig senki sem érti, hogyan épülhetett  fel a két hatalmas barlangban. 

Ulcinj, egy különleges hely az ország legszebb strandjaival

A montenegrói tengerpart legdélibb pontján található ősi tengerparti város nem hasonlít az ország egyetlen más helyére sem. Ulcinj nagyon helyi hangulatot áraszt, és sokkal népszerűbb úti célja a belföldi turistáknak, mert a nemzetközi látogatók ennyire délre már nem gyakran látogatnak el.

Az ulcinji panorámaForrás: Shutterstock / Készítette: SelenaMay

Itt találhatók az ország legszebb strandjai: Long Beach, Small Beach és Sapore di Mare. A központtól távolabb eldugottabb öblök és csendes partszakaszok találhatók.

Ulcinj, Montenegró legnagyobb albán közösségének otthona, ezért több mint két tucat mecsettel büszkélkedhet.

Az Ulcinj-kastély, a környék egyik leghíresebb nevezetessége, a város és a strandok felett áll, így onnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Ulcinj óvárosa is megér több sétát, ősi, kövekkel kirakott utcáit naplementekor is látogassátok meg, ha egy meghatározó élményre vágytok.

Tara kanyon, a kalandorok úti célja

Montenegró északi felén, a szerb határ közelében található a Grand kanyon után a második leghosszabb kanyon. Az „Európa könnyeként" is ismert helyen a Tara folyó robajlik. A kanyonból csodálatos kilátás nyílik a vad, tiszta és fenséges folyóra, ahol a turistákat rafting expedícióra bátorítják. 

A Tara folyó a kanyon mélyén kanyarogForrás: Image Source via AFP/Image Source/David Forman/David Forman

A kanyon az UNESCO Világörökség részeként számontartott Durmitor Nemzeti Park része, és Montenegró kalandközpontja. A kemény vadvízi evezésen kívül drótkötélpályákon csúszhatnak a látogatók, de kanyontúrával és dzsip-szafarival is várják a kalandorokat.

A Đurđevića hídForrás: Corina-Elena Burtea/Pixabay

A szurdok mentén a legszebb hely a Đurđevića híd. 1940-ben épült, amikor Montenegró még Jugoszlávia része volt, és akkoriban Európa legnagyobb betoníves hídja volt. Alig néhány évvel később, a második világháború alatt a hidat szinte teljesen megsemmisítették, de 1946-ban újjáépített boltívek gyönyörűen uralják a mögöttük lévő hegyeket.

Budva, a turisták paradicsoma

A város Montenegró leglátogatottabb célpontja, és a nyári hónapokban népszerű tengerjáró hajókikötő. A Jaz strand és a Riviéra mostanra a gazdagok és híresek játszóterévé vált. Középkori erődváros, és szintén az UNESCO Világörökség része. Kősikátorai és szűk, macskaköves utcái bájos hangulattal töltik be az óvárost, mely 2500 éves történelemmel és kultúrával büszkélkedhet.

Budva középkori házaiForrás: AFP/Mattes René

A történelmi helyszínek és a tengerparti pompa keverékét alkotó település szívesen látja az utazókat. A Mogren strand, egy bájos tengerparti ösvényen érhető el az óvárosból. A városszerte szétszórt csodálatos templomok és paloták, valamint számos kilátó gondoskodik arról, hogy mindig rácsodálkozhassunk valami szépségre. A Santa Maria del Punta templom előtti térnél álljunk is meg egy kicsit, hiszen lélegzetelállító kilátást nyújt a tengerpartra. 

(Forrás: travelaway.mewander-lush.orgworldwalks.com, címlapkép forrás: Hemis via AFP/SCHROEDER Alain / hemis.fr/Schroeder Alain / Hemis.Fr - Sveti Stefan)

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek