Ezekben a külföldi városokban a legolcsóbb az élet

Ha valaki kacérkodik a gondolattal, hogy külföldre költözne, az első magától értetődő kérdés, hogy hol mennyire drága az élet. Mennyire lehet kijönni az ottani fizetésből, mennyibe kerül a lakhatás, a tömegközlekedés, az ennivaló, és persze a kikapcsolódás? Mennyit tudnánk vajon félretenni? A Time Out nevű brit magazin ennek ment utána. A felmérést még tavaly készítették, de csak most publikálták az eredményeket.

Portugáliát sokan megfizethetőnek mondjákForrás: ESB Professional/Shutterstock

A magazin egyetlen kérdést tett fel 27 ezer városlakónak, ami ez volt: drágának minősítené-e a várost, amelyben él? Az észak-angliai Manchester városában válaszoltak a legkevesebben igennel, mindössze 10 százalék értett egyet azzal, hogy itt túlságosan sokba kerülnek a dolgok. Közvetlenül utána a dél-afrikai Johannesburg, Budapest és a kanadai Montreal következik, ahol a megkérdezettek csak 17 százaléka érzékelte túlárazottnak a városát. Szentpéterváron 18, Prágában pedig 24 százalék mondta ugyanezt.

A skála másik végén a svájci Zürich áll, ahol a megkérdezett lakosok 99 százaléka szerint túl drága a városa. A tel-avivi válaszadók mintegy 87 százaléka gondolta ugyanezt, hasonlóan Los Angeleshez és Párizshoz, ahol 86 százalék.

Persze vigyázni kell az ilyen összehasonlításokkal: az, hogy ki mennyire érzi drágának a városát teljesen szubjektív, mivel eltérőek az igényeink. Van, akinek fontos, hogy rendszeresen járhasson étterembe, mások inkább szeretnek otthon főzni – természetes, hogy eltérő módon fogják értékelni, hogy mennyire kerülnek sokba a dolgok.

A tíz legolcsóbb lakóhely az Time Out felmérése szerint

1. Manchester
2. Johannesburg
3. Budapest
4. Montréal
5. Szentpétervár
6. Prága
7. Porto
8. Róma
9. Mexikóváros
10. Bangkok

A 10 legrágább helyezett

1. Zürich
2. Tel Aviv
3. Los Angeles
4. Párizs
5. London
6. Milánó
7. New York
8. San Francisco
9. Hong Kong
10. Boston

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek