Ezekben a külföldi városokban a legolcsóbb az élet

Ha valaki kacérkodik a gondolattal, hogy külföldre költözne, az első magától értetődő kérdés, hogy hol mennyire drága az élet. Mennyire lehet kijönni az ottani fizetésből, mennyibe kerül a lakhatás, a tömegközlekedés, az ennivaló, és persze a kikapcsolódás? Mennyit tudnánk vajon félretenni? A Time Out nevű brit magazin ennek ment utána. A felmérést még tavaly készítették, de csak most publikálták az eredményeket.

Portugáliát sokan megfizethetőnek mondjákForrás: ESB Professional/Shutterstock

A magazin egyetlen kérdést tett fel 27 ezer városlakónak, ami ez volt: drágának minősítené-e a várost, amelyben él? Az észak-angliai Manchester városában válaszoltak a legkevesebben igennel, mindössze 10 százalék értett egyet azzal, hogy itt túlságosan sokba kerülnek a dolgok. Közvetlenül utána a dél-afrikai Johannesburg, Budapest és a kanadai Montreal következik, ahol a megkérdezettek csak 17 százaléka érzékelte túlárazottnak a városát. Szentpéterváron 18, Prágában pedig 24 százalék mondta ugyanezt.

A skála másik végén a svájci Zürich áll, ahol a megkérdezett lakosok 99 százaléka szerint túl drága a városa. A tel-avivi válaszadók mintegy 87 százaléka gondolta ugyanezt, hasonlóan Los Angeleshez és Párizshoz, ahol 86 százalék.

Persze vigyázni kell az ilyen összehasonlításokkal: az, hogy ki mennyire érzi drágának a városát teljesen szubjektív, mivel eltérőek az igényeink. Van, akinek fontos, hogy rendszeresen járhasson étterembe, mások inkább szeretnek otthon főzni – természetes, hogy eltérő módon fogják értékelni, hogy mennyire kerülnek sokba a dolgok.

A tíz legolcsóbb lakóhely az Time Out felmérése szerint

1. Manchester
2. Johannesburg
3. Budapest
4. Montréal
5. Szentpétervár
6. Prága
7. Porto
8. Róma
9. Mexikóváros
10. Bangkok

A 10 legrágább helyezett

1. Zürich
2. Tel Aviv
3. Los Angeles
4. Párizs
5. London
6. Milánó
7. New York
8. San Francisco
9. Hong Kong
10. Boston

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek