Olcsón Lisszabonban? Mutatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a pénzünkből

Egy brit kutatás nemrég kiszámolta, hogy a hihetetlen mértékű infláció és az energiaválság közepette melyek azok az európai úti célok, ahol a legtöbbet hozhatjuk ki a pénzünkből 2022-ben. A második helyezett pedig nem más, mint Portugália fővárosa lett. Hogy érdemes Lisszabont választanunk idén ősszel az tehát nem kérdés, de mutatunk néhány további trükköt, hogy sikerüljön még a viszonylag kevésnél is kevesebbet költenünk.

1. Spórolj a belépőjegyárakon a Lisszabon kártyával

Ha szeretnéd a lehető legtöbb látnivalót megnézni, akkor mindenképp érdemes lesz kiváltanod a Lisszabon kártyát. Ez 24, 48 és 72 órás változatban kapható, a legolcsóbb pedig 9 ezer forint körül van. Bár ez nem tűnik kevésnek, de ha megnézzük mi mindent kapunk érte cserébe, már bőven megérheti a befektetést. Ingyenes jegyet biztosít egy csomó látnivalóhoz, köztük például a két UNESCO világörökségi helyszínre, a Szent Jeromos kolostorba és a Belém-toronyba, bizonyos múzeumokba pedig kedvezményes áron léphetünk be.

A világörökségi Szent Jeromos kolostorban ilyen látvány vár, ha belépünkForrás: Tito Wong/Shutterstock

Emellett számos étteremben is olcsóbban kapjuk az ételt, a kártya időtartama alatt pedig ingyenesen használhatjuk a tömegközlekedést, sőt, térítésmentesen utazhatunk vonattal két Lisszabonhoz közeli településre, Sintrába vagy Cascaisba. Érdemes előre tervezni és számolgatni egy kicsit, végiggondolni, hogyan szeretnénk tölteni a napjainkat, hogy kiderüljön, megéri-e nekünk kiváltani, vagy sem.

2. Használd ki az ingyenes lisszaboni programlehetőségeket

Ha nagyon vékony a pénztárcád, akkor sincs gond, bátran lehet úgy tekinteni az egész városra, mint egy szabadtéri múzeumra, a városnézés pedig, akárhol is legyünk, teljesen ingyenes. Lisszabon hét dombon terül el, ami azt jelenti, hogy rengeteg kilátó pont van, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra; csak keresd a „miradouro" feliratú táblákat.

Számos ingyenes kilátópontról csodálhatjuk a várostForrás: TTstudio/Shutterstock

A Miradouro da Graça, a Miradouro das Portas do Sol, a Miradouro de São Pedro de Alcântara, a Miradouro da Senhora do Monte és a Miradouro de Santa Catarina mind ingyenesek, Lisszabon kártyával pedig a belvárosban lévő Santa Justa felvonó, a Rua Augusta diadalív és a Felfedezések Emlékműve is. A város egyik népszerű területe a Rua Nova do Carvalho, vagy közismertebb nevén a Pink Street, amely a pezsgő éjszakai életéről híres – ezt se hagyjuk ki, ha egy kis bulira vágyunk.

3. Fedezd fel a város különböző negyedeit

Lisszabonban számos izgalmas környék található, melyeket könnyedén felfedezhetünk gyalog, vagy ha nem erőltetnénk meg magunkat nagyon, akkor villamossal. A legnépszerűbb negyedek a Chaido, a Baixa, az Alfama, a Bairro Alto és a Belém. Piacokat, üzleteket, kerteket, műemlékeket, utcai művészetet, gyönyörű építészetet és még sok más felfedeznivalót találhatsz ezeken a helyeken, és valószínűleg a helyiekről is többet megtudhatsz az utcán, mint mondjuk egy múzeumban.

4. Pattanj fel a híres 28-as villamosra

A színes villamosok is hozzátartoznak a város látnivalóihozForrás: nextvoyage/Pixabay

A spórolni vágyó turisták egyik kedvenc programja az utazás a 28-as villamoson. Most biztosan azt kérdezed, hogy mégis mi lehet jó a tömegközlekedésben? Nos, ez nem egy akármilyen járat. Amellett, hogy egy igazi retró szerelvényől van szó, hihetetlenül különleges helyeken halad keresztül, mint például az Alfama negyed szűk sikátorai vagy a színes csempéiről ismert Belém kerülete. Emellett turistabuszként is felfogható, hiszen számos népszerű látványosság mellett halad el, de ez csak 3 euróba kerül, Lisszabon kártyával pedig még annyiba se, mert ingyenes.

5. Látogasd meg a Berardo Gyűjteményt szombaton

Azért éppen szombaton, mert ezen a napon nem kell belépőjegyet fizetni. A Belémben lévő kortárs művészeti múzeumban többek között olyan ikonikus művészek munkáit találhatod meg, mint Picasso, Duchamp vagy Andy Warhol. Kötelező látnivaló, ha a kultúra az, amitől pezsegsz. Ha nem szombaton mész, de van Lisszabon kártyád, 30%-ot spórolhatsz meg az árból, ami egyébként 2000 forint körül van.

6. Utazz szezonon kívül, foglalj szállást időben

Ezek olyan általános szabályok, hogy szinte mondanunk sem kell. Szezonon kívül sokkal olcsóbb a repülőjegy, és a szállásadók is lejjebb viszik az árat, ráadásul nem fogunk lépten-nyomon turistákba ütközni. Ha szállodában szállsz meg, érdemes minél előbb lefoglalni a szobát, még abban az időszakban, amikor még bőven van miből választani. Nem csak olcsóbban jövünk így ki, de jobb szállást is sikerülhet kifognunk.

Belém-toronyForrás: Eduardo Barroso/Shutterstock

7. Gyalogolj

Ha szeretsz gyalogolni, Lisszabon a te helyed, ugyanis a látnivalók viszonylag közel esnek egymáshoz. Csak ügyelj arra, hogy kényelmes, jó tapadású cipőt viselj, mert a leejtős és a macskaköves út, amelyek esőben meglehetősen csúszósak lehetnek. A gyaloglás nem csak egészséges és megfizethető, de nagyon élvezetes módja is lehet egy város felfedezésének.

8. Próbáld ki a helyi olcsó specialitást reggelire vagy uzsonnára

A pastéis de nata mindenütt kapható LisszabonbanForrás: page frederique/Shutterstock

A pastéis de nata egy népszerű krémes kosárka, amelyet az egész városban, az utolsó kis kávézóban is megtalálsz. Ez a tipikus portugál étel jól párosul egy eszpresszóval, fahéjjal és porcukorral megszórva pedig kiváló reggeli vagy uzsonna válhat belőle. Ráadásul az ára megfizethető, így nem is indulhat jobban a nap, mint egy finom pastéis de natával.

9. Egyél ott, ahova a helyiek járnak

Ez egy olyan tipp, amely szinte minden úti célra alkalmazható. Kerüld a turistákat megcélzó éttermeket, mivel ezek legtöbbször túl vannak árazva és középszerűek. Ha legalább egy háztömbnyivel távolabb mész a turistaattrakcióktól, már nagyobb eséllyel találhatsz igazi portugál éttermet.

A turistaattrakcióktól legalább egy háztömbnyire már jó eséllyel találunk igazi portugál éttermetForrás: The Daily Photoo/Shutterstock

Lisszabonban számos mom and pop stílusú, azaz kisebb, családi vállalkozásként üzemeltetett hely található, amelyek megfizethető ételeket szolgálnak fel a helyieknek. Ezek egyik ismertetőjegye, hogy az étlapjuk nincs lefordítva különböző nyelvekre, szóval használnunk kell majd a Google-fordítót és a képkeresőt az ételek beazonosításához, de megéri. Az ilyen stílusú éttermek általában jobb ételeket szolgálnak fel és olcsóbban, mint a turistás helyek.

10. Az előre felszolgált harapnivaló nem ingyenes

A lisszaboni éttermekben megszokott, hogy a pincér letesz pár falat kenyeret, vajat, olajbogyót vagy más harapnivalót az asztalodra a főfogás előtt, akkor is, ha nem rendeltél ilyet. Sokan bedőlnek a trükknek, és azt hiszik, hogy ingyenes, pedig ha fogyasztunk belőle, felszámolják az árát. Ha nem kívánsz előételt, nyugodtan jelezd a pincérnek, hogy köszönöd, nem kéred, máskülönben ellenőrizd az étlapon az árát, vagy kérdezz rá, mennyibe kerül.

Forrás: https://www.mintnotion.com/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek