Ítéletidő tombol Mallorcán, Kaliforniában hidegrekord dőlt meg

Nemrég adtunk arról hírt, hogy bár a spanyolok már a tavaszra készültek, meglepetésként érte őket, amikor Katalónia fővárosában, Barcelonában hó lepte utcák köszöntek a helyiekre, ami nem túl gyakori látvány arrafelé. Most a Juliette nevű viharrendszer hozott intenzív havazást Spanyolországba, ezúttal Mallorca lakóit meglepve, hiszen a kedvelt üdülőhelyen kifejezetten ritka a hó látványa.

Ez bizony Mallorca, pontosabban Valldemossa, ahol a szokatlanul télies idő komoly gondokat okoz a helyieknekForrás: AFP/Jaime Reina

A koponyeg.hu szerint míg a hegyvidéki részeken 1 méternyi hó is esett, a tengerpartot is befedte a hó, de ennél sokkal rosszabb helyzetet teremtett a lezúduló víz és a későbbi esőzés, amely villámáradásokat okozott, illetve a part közelében néhol 8 méteres hullámokat kavartak az időnként 117 km/h-ás széllökések. Több helyen földcsuszamlás is volt.

Nem csak a spanyolok, hanem a Kaliforniában élők is igencsak küszködnek a zord időjárással, hiszen minden idők második leghavasabb tele sújtja az amúgy napsütéses államot. Kalifornia hegyvidéki részein a friss hómennyiség a 2 métert is elérte, de az északi és keleti öbölben is 5-7 cm hó esett február utolsó hétvégéjén.

San Franciscóban is hó várja a most utazókat - illusztrációForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama

San Franciscóban február 24-én egy 132 éves hideg-rekord is megdőlt, mikor a városban 3,9°C-ot regisztráltak a műszerek.

A korábbi rekord 1891-ből származott, akkor 4,4°C-os hideget mértek. Ugyanakkor Los Angelesben is ritka hóvihar-figyelmeztetést adtak ki, amire 30 éve nem volt példa – írja a koponyeg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek