Újabb extrém hideg időjárás bénította meg Amerikát, rengeteg járatot töröltek

Január elején döbbenetes fotósorozatot tettünk közzé, amikor az észak-amerikai kontinensen házak váltak mesébe illő jégpalotákká, a Niagara vízesés pedig részben befagyott. Most ismét rendkívüli időjárás sújtja az Egyesült Államok nyugati és északi részét, szél- és hóviharokkal, jéggel, extrém hideggel és fennakadásokkal a légiközlekedésben.

Egy autót próbálnak a hóból kiszabadítani a Utah állambeli Lehiben, ahol az erőteljes téli viharok szintén lecsaptak és nagy hóvihar zúdult a területreForrás: AFP/George Frey

A téli időjárás leginkább az északi államokat sújtja: Észak- és Dél-Dakota, Minnesota és Wisconsin államban szünetel a tanítás az iskolákban és a hivatalok egy részét is bezárták. A szerdán érkezett hidegfront Kaliforniában pedig számos helyen áramkimaradást okozott, Arizonától Wyoming államig pedig több országos jelentőségű autóutat is le kellett zárni.

Szerdán délutánig már mintegy 1200 repülőjáratot is töröltek a térségben.

Kaliforniában a rendkívül erős – óránként 100 kilométer feletti sebességű – szél okoz problémát, és vezetett áramkimaradásokhoz. Szerda délutánig 91 ezer háztartásban szünetelt a szolgáltatás. A meteorológusok a Los Angeles körüli hegyvidékre is hófúvás miatt adtak ki figyelmeztetést.
Az előrejelzések szerint az ország északi részén rekordmennyiségű hó is eshet a következő napokban, Észak-Dakota államban pedig csütörtökön és pénteken akár mínusz 30 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Általános kép mostanság, ahogy emberek próbálják megtisztítani az utakat, itt éppen a utahi ProvóbanForrás: AFP/George Frey

Az ország keleti partvidékén ugyanakkor szokatlanul enyhe időt ígérnek csütörtökre, helyenként több 10 Celsius-fokkal magasabbat a megszokottnál. A fővárosban, Washingtonban például csütörtökön a legmagasabb hőmérséklet átlépheti a 25 Celsius-fokot. A hőmérséklet ugyanakkor pénteken már csak 14 fok körül alakul, szombaton pedig a legmagasabb értékek sem haladják meg a 6 Celsius-fokot, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek