A tavaszias idő miatt már az Alpokban sem biztos, hogy síelhetünk

A tavaszias időjárás miatt jelenleg szinte lehetetlenség sípályákat üzemeltetni itthon, olyannyira, hogy a mátraszentistváni sípark az egyetlen, amelyik még nyitva tart. Ugyanakkor nem csak itthon, hanem már az Alpokban is érezhetőek a klímaváltozás hatásai, emiatt a téli sportokra épülő turizmus a csőd szélére került. A szokatlanul meleg idő, a kevés hó és a pótlásához szükséges víz hiánya lassan állandó részét képezheti a télnek.

Ha nincs elég mennyiségű hó vagy víz, az Alpokban is bezárhatnak a síparadicsomok - illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

Fű és sár borítja a télen általában fehér lejtőket, az Alpok északi részén, Svájcban 20 fokos melegrekordot mértek, és még 2000 méteren is fagypont felett van a hőmérséklet. A klímaszakértők szerint nem kellene meglepődnünk a mostani januári időjáráson, a globális felmelegedés miatt melegebbek lesznek a telek, s ahogy az alpesi gleccserek zsugorodása, úgy a síközpontok életképtelenné válásának üteme is gyorsulni látszik.

Síközpont a svájci Alpokan, ahol melegrekordot mértek - illusztrációForrás: Hemis via AFP/WITT Pierre / hemis.fr/Witt Pierre

Néhány évvel ezelőtt a svájci síközpontokat arra figyelmeztették, hogy az 1000 méteres szinten történő síelés idővel lehetetlenné válik a téli hőmérséklet emelkedésével. Ezen a héten azonban az 1500 méteren fekvő Splügen síközpont – amelyet hóbiztosnak tartottak –, további értesítésig bezárt.
A helyiek a bőséges havazást fehér aranynak hívják, ami jól tükrözi, hogy az alpesi közösség megélhetése a téli sportoktól függ. A nyaralni vágyók és a sportolók nélkül a helyi turizmus is a csőd szélére kerülhet – írja a vg.hu a BBC cikke alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek