Érdekes és megdöbbentő tények az időjárásról a meteorológia világnapján

A régi időkben nem álltak rendelkezésre olyan fejlett eszközök az időjárás előrejelzésére, mint ma. Így az emberek csak megfigyelték az eget, és leírták a tapasztalataikat, anélkül, hogy tudták volna a jelenségek okát. Ismerjük a közmondást, hogy ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy ha az égbolt rózsaszín, akkor szeles idő várható – a korai meteorológia sok hasonló mondást alkalmazott.

Az emberek a növények és állatok viselkedése alapján is megjósolták az időjárást. Megfigyelték például a madarak vonulását, hogy tippeket kapjanak a várható időjárásról. Ahogy fejlődött a meteorológia tudományága, egyre több, hivatalos mérést készítettek a szakemberek, amelyek némelyike meglepő és elgondolkodtató eredményeket is hozott. 

Ilyen égboltot látva kerülnek elő a széldzsekik a szekrényekbőlForrás: cybelune/Pixabay

De mit is jelent maga a meteorológia kifejezés? A Met Office meteorológiai szójegyzéke szerint a meteorológia a légkör tudománya, amely az időjárást és az éghajlatot egyaránt felöleli. A Föld légkörének, illetve a bolygóknak a fizikai, dinamikai és kémiai állapotával foglalkozik. A szó a görög meteoros szóból származik, jelentése 'magasztos' vagy 'levegőben'; a logia pedig azt jelenti, hogy megvitatni, tanulmányozni és magyarázni. Most, hogy ezt már kiderítettük, néhány érdekes tényt is felfedünk az időjárással kapcsolatban.

20 tény, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül 

1. A Föld legcsapadékosabb helye az indiai Meghalaya állambeli Mawsynram. A faluban évente több mint 11 méter csapadék hullik.
2. Ezzel szemben a legszárazabb hely a Földön a chilei Antofagasta. Chile ötödik legnagyobb városa évente kevesebb, mint 0,1 mm csapadékot kap, és több év is eltelhet anélkül, hogy esne az eső.

Antofagasta Chile északi részén, a Csendes-óceán partján, az Atacama-sivatag szélén fekszikForrás: Pedro Robles/Pixabay

3. Az időjárás és az éghajlat felelős az állatok migrációjáért is. Az afrikai nagy gnúvándorlás például július és szeptember között zajlik, ahol a gnúk, gazellák, zebrák és más állatok ezrével vándorolnak a tanzániai Serengetiből a kenyai Masai Marába, friss legelőket keresve. De emberek sokasága is vándorlásra kényszerülhet az időjárás okozta terméskiesés, a vízhiány és a tengerszint emelkedése miatt.

A vándorló gnúk megérkeztek a Masai Mara Nemzeti RezervátumbaForrás: Bjørn Christian Tørrissen/Wikipedia

4. Az időjárás okozta károk dollármilliárdokat emésztenek fel szerte a világon.
5. Naponta körülbelül 8,6 millió villámcsapás történik. A tökéletes hely a villámcsapások megtekintéséhez a venezuelai Maracaibo-tó, ahol 80 szazalék az esély egy éjszakai zivatarra.

Az ókori görögöknek köszönhető
Arisztotelész görög tudóst és filozófust, aki a modern európai tudomány atyja és előfutára volt, gyakran a meteorológia egyik alapító atyjaként is emlegetik az i.e. 350-ből származó, Meteorologica című értekezése alapján. Erre a művére a Föld légkörének és víz körforgásának megértésére tett egyik legkorábbi kísérletként tekintenek. Az első és a legrégebbi eszköz a csapadékmérő, amely szintén az ókori görögökhöz köthető, már i.e. 500 körül használták, az indiaiak pedig i.e. 400 körül alkalmazták.

6. A mennydörgést a villámlás okozza. Ha villámlik, néhány másodpercbe telik, mire meghalljuk a mennydörgést. A hang sebessége a levegőben lassabb mint a fény sebessége, ezért van az, hogy először a villámlást látjuk, és csak utána halljuk a mennydörgést.
7.  Amikor a villám becsapódik, forróbb, mint a Nap. A villám egy elektrosztatikus kisülés, melynek hőmérséklete elérheti a 30 000 °C-ot. Ez körülbelül ötször melegebb, mint a Nap felszíne.

A Tower Bridge mintha keretet adott volna ennek a becsapódó villámnakForrás: TTstudio/shutterstock.com

8. A villám gyakran ugyanoda csap be: olyan, mintha lenne egy autópályája, amelyet követ, különösen, ha az a hely egy magas, hegyes és elszigetelt tárgy. Az Empire State Buildingbe például évente körülbelül 23 alkalommal csap be a villám.
9. Vannak igazán meleg helyek a földön, beleértve az Öböl-menti országokat és a forró sivatagokat. A legmelegebb hőmérsékletet 1913. július 10-én a kaliforniai Death Valleyben lévő tanyán mérték. A Greenland Ranch-on a világon a valaha volt legmagasabb hőmérsékleti rekord 56,6 Celsius-fok (134 °F) volt.

Emberek pózolnak egy nem hivatalos hőmérő mellett, amely 55 Celsius-fokot mutat a 2021. július 11-én a kaliforniai Death Valley Nemzeti ParkbanForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/David Becker

10. A legalacsonyabb hőmérséklet 1983. július 21-én volt Vostokban, az Antarktiszon, amikor a hőmérséklet elérte a -89,2 °C-t. Szerencsére ez nem lakott terület, de még belegondolni is fogvacogtató.
11. A bolgónk legszelesebb városa Chicago, a legszelesebb helye azonban a Cape Denison, egy sziklás pont a Commonwealth-öbölben, Kelet-Antarktiszon, ahol a szél rendszerint eléri a 153 km/órát is.

Akiknek a munkája függ az időjárástól
Az időjárás ismerete nagyon fontos számos foglalkozásnál, például ha valaki gazdálkodó, pilóta, hajós stb. A gazdálkodók számára az időjárás ismerete segít abban, hogy az ültetéstől az aratásig a megfelelő időjárási tényezők mellett végezhessék a munkálatokat. A pilóták számára is fontos, hogy megbizonyosodhassanak arról, a repülés az időjárás miatt kivitelezhető-e. A hajósok számára is segít eldönteni, vízre szállnak-e vagy inkább nem kockáztatnak.

12. 2001 júliusa és szeptembere között Keralában, egy dél-indiai államban véres eső esett. Nos, természetesen nem vér volt, hanem vörös eső. Először azt hitték, hogy egy meteor miatt történt, de egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vörös esőt a levegőben szálló spórák színezték meg.
13. A legnaposabb hely a földön az arizonai Yumában van, amely évente több mint 4000 napsütéses órát kap.
14. Ezzel szemben a Föld legkevésbé napsütötte helye a Déli-sark, amit az év csupán kb. 182 napján ér napsütés. Ez azt jelenti, hogy fél évig nem kel fel a nap, és ezzel a legsötétebb helynek mondható a Földön.

A napsütés hiánya kicsit sem zavarja a pingvineketForrás: Merson Su/Pixabay

15. Az erős havazás hihetetlenül megnehezíti a látást, és rosszullétet is okozhat. Az Antarktiszon olykor olyan erősen esik a hó, hogy aki ott tartózkodik, nem látja az arca elé tett kezét.
16. Az Irma nevű a valaha feljegyzett leghosszabb ideig tartó hurrikán vagy tájfun: 2017 szeptemberében több karibi szigetországot is elért, például Kubát, a Bahamákat és Floridát. A szél sebessége elérte a 298km/órás sebességet, és 37 órán át tartott, így ez a leghosszabb ideig fennmaradt intenzív ciklon minden eddigi közül.
17. 1907-ben négy trópusi vihar volt az Atlanti-óceánon, és egyik sem volt elég erős ahhoz, hogy hurrikánnak minősítsék. Így 1907 az egyetlen év, amikor az Atlanti-óceán egyetlen hurrikánt sem kapott az elmúlt évszázadok során.

Csak a mi felelőségünk
Az emberi tevékenység befolyásolja az időjárást: olyan világban élünk, ahol a klímaváltozás hatással van az időjárásra, valamint az emberi és állati életekre is. Ez abból adódik, hogy a gyárakból, gépekből és járművekből származó szennyezés hozzájárul az üvegházhatáshoz, amely a globális felmelegedést okozza. Emiatt a sarki jégsapkák olvadnak, megzavarják a jegesmedvék és más sarki állatok életét, emelkedik a tengerszint, és fokozatosan károsodik az ózonréteg.

18. Úgy tűnik, hogy a villám szívesebben csap le a férfiakra, mint a nőkre, mivel áldozatainak körülbelül 85%-a férfi. Ugyanakkor meglepő módon a villámcsapásban szenvedők halálozási aránya magasabb a nőknél, mint a férfiaknál. Mindezek tudatában jó hír, hogy a villámcsapás áldozatainak 90%-a túlél egy ilyen természeti csapást.
19. Évente átlagosan 100 000 ember hal meg csak az időjárás okozta balesetekben, köztük tornádók, hurrikánok és árvizek miatt.
20. A férgek felkészülnek a nagy esőzésre: feljönnek a felszínre még az eső előtt, különben nem jutnának oxigénhez, amikor a talajt elárasztja a víz.

(Forrás: metoffice.gov.ukconserve-energy-future.com, címlapkép forrása: David Mark/Pixabay, illusztráció)

 

Ezek is érdekelhetnek