Romantikus helyek, ahova mezítláb sétálhatunk át a tengeren

Az óceánok, tengerek árapály ritmusa olyan erőteljes, hogy minden egyes apály és dagály esetén egész felszíni formák merülhetnek el és bukkanhatnak fel újra, járható utat képezve a vízen keresztül. Ha valami, hát egy ilyen hely igazán romantikus, és most Valentin nap alkalmából nem csak egyet, hanem többet, sőt, a legszebbeket mutatjuk meg!

Az angliai St. Michael's Mount szigethez vezető gyalogút apálykorForrás: robertharding via AFP/Adam Burton/Adam Burton

St. Michael's Mount, Anglia – dagálykor csak csónakkal kelhetünk át

Az Egyesült Királyságban található St. Michael's Mount nem keverendő össze a normandiai Mont Saint-Michel szigettel! Ez az árapály-sziget a Mount's Bay-ben, Cornwall megyében található, amely csak apály idején érhető el gyalogosan, dagálykor pedig csupán csónakkal lehet megközelíteni.

Ilyenkor már szaporázni kell a léptünket, ha gyalog szeretnénk át- vagy visszaérniForrás: Only France via AFP/ANTOINE LORGNIER/ ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

A sziget képe folyamatosan változott, kolostorok, apátságok, templomok váltogatták egymást a szigeten az idők folyamán, amelyeket földrengések, árvizek és háborúk tettek tönkre, helyettük pedig mindig újabbat építettek. Napjainkban a sziget egy 15. századi kápolnának, egy nyolc házból álló falunak, egy szigeti temetőnek, valamint egy kastélynak ad otthont. A szigeten és a kastély egyes részein túrákat lehet tenni, illetve van ott egy műtárgyakban gazdag múzeum is, ahol képet kaphatunk a sziget hosszú, színes történelméről. 

Grenen, Dánia – két tenger közötti homokpadon sétálhatunk

Két tengerszoros találkozási pontja ez, a Skagerrak és a Kattegat tengerszorosoké. Ezek a természetes képződmények választják el Dániát Norvégiától és Svédországtól, illetve az Északi-tengert a Balti-tengertől. A két tengerszoros találkozási pontján – az erős áramlatoknak köszönhetően – egy hosszú, víz alatti homokpad alakult ki, melynek köszönhetően apálykor gyalog sétálgathatunk a két tenger között.

Grenennél a látogatók a két tenger között sétálnak ki a homokpadon az emelkedő vízszint miattForrás: NurPhoto via AFP/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

A tengerbe nyúló, víz alatti zátony egy homok és kavicshordalékból kialakult természetes képződmény, amely folyamatosan alakul és növekszik. Hossza az elmúlt 100 év során több mint egy kilométerrel nőtt. Felszínén gyakran képződnek természetes lagúnák, melyek vonzzák a turistákat és a gázló madarakat egyaránt.

Holy Island, Anglia – naponta kétszer eltűnik az út

Teljes nevén a szigetet Holy Island of Lindisfarne-nak mondják, amely Anglia és Skócia határától lefelé, Northumberland partjainál fekszik. Az ott található ősi ösvény naponta kétszer eltűnik az árapály miatt, olyankor pedig a sziget teljesen elválik a szárazföldtől. A sziget legközelebbi pontja körülbelül 1,6 km-re van a parttól, ahova anno 1300 éven át csak a zarándokok gyalogoltak át a szigetre, egy ideje viszont a kíváncsi turisták szelik a vizes homokot.

Dagály esetén csak csónakkal lehet átjutni a szigetreForrás: robertharding via AFP/Adam Burton/Adam Burton

Dagálykor a sziget minden bejáratát elzárja a víz, beleértve a műutat is. Aki vizes lábbal vagy autóval átér a szigetre, egy kis falut, egy történelmi apátság romjait, két világítótornyot, egy halászkikötőt és egy kastélyt talál magasan egy sziklán. Amikor a viz apad, előbukkan egy kikötői út az autóknak, kerékpároknak és gyalogosoknak, de a romantikus túrázók egyértelműen az ősi gyalogutat választják egy romantikus átkeléshez.

Passage du Gois, Franciaország – egy óra alatt lehet oda- visszajutni

Ha a francia szárazföldről szeretnétek eljutni az apró Noirmoutier szigetére, jobb, ha siettek, mert az út szó szerint eltűnik a lábatok alól. A Passage du Gois nevű átjáró egy keskeny iszapgerinc tetejére épült, amely több száz év alatt alakult ki, és amely apály idején kiemelkedik a vízből, hogy egy szárazföldi hidat képezzen az öblön át.

A kerékpárosnak itt már bizony sietve kellett tolnia a bringáját, hogy még éppen időben átérjenForrás: Hemis via AFP/SOTTO Jean-Michel / hemis.fr/Sotto Jean-Michel / Hemis.Fr

Naponta kétszer, apály idején megjelenik az épített út, amin a látogatóknak kicsivel több, mint egy órájuk van oda-vissza megjárni gyalogosan az utat, majd a víz szintje olyan hirtelen emelkedik meg, mintha ez az átjáró soha nem is létezett volna. A kihelyezett táblák ellenére évről évre egyre többen elakadnak az úton, és emiatt úszva kénytelenek megtenni a távot a legközelebbi biztonsági oszlopig, ahonnan a parti őrség hozza ki a vízben rekedt kirándulókat.

The Island, Anglia – csak a hídon lehet bejutni a szigetre

Newquay egy város Cornwall megye északi partján, ahol olyan helyet fedezhettek fel, amely hol egy sziget, néha egy sziklás kiemelkedés, amelyet egy apró függőhíd köt össze a szárazfölddel. A több mint 20 méter magas sziklás kiemelkedés dagály idején szigetnek tűnik, viszont apálykor besétálhatunk a híd alatti szorosba, a homokos tengerparton keresztül. Közben a fejünk felett megcsodálhatjuk az 1900-ban épült gyaloghidat, sőt, a magasban át is sétálhatunk rajta.

Apálykor besétálhatunk a sziklák közötti szorosbaForrás: robertharding via AFP/John Guidi/John Guidi

Ha átsétáltunk a tériszonyatban szenvedőknek nem ajánlott, egyébként viszont nagyon is biztonságos függőhidon, az apró szigeten egyetlen házat találhatunk, amely egyébként bérelhető is. A gyönyörű kerttel körbevett házat csak gyalogosan, a függőhídon keresztül lehet megközelíteni.

Mont-Saint-Michel, Franciaország – Európában itt a legmagasabb az árapály

Erről a listáról nem maradhat ki a cikk elején említett Mont-Saint-Michel, egyrészt, mert a romantikázni vágyók egyik kedvenc helyszíne, másrészt pedig a szigeten álló kolostor miatt, amit 1023-ban kezdtek építeni, így idén éppen 1000 éves lett! Az apátság és a katedrális alatt ma is egy nyüzsgő település éli mindennapjait kacskaringózó utcákkal, apró házakkal, éttermekkel, kávézókkal.

Mont-Saint-Michel varázslatos, népszerű úti célForrás: 2990108/Pixabay

A Mont Saint-Michel-öbölben a legmagasabb az árapály Európában, ami naponta kétszer alakítja át a sziget látképét. Apálykor az épület és a körülötte található falu száraz lábbal is megközelíthető, dagálykor azonban a beáramló víztömeg teljesen elvágja a szárazföldtől és valódi szigetté alakítja. A szárazfölddel egy 1879-ben épült gát kötötte csak össze egészen 2015-ig, amikor egy új, 760 méter hosszú gyalogos hídat is átadtak.

Amikor egy ilyen különleges helyet látogattok meg, mindig figyeljetek az időzítésre, nehogy a tengeren ragadjatok, ha a vízszint emelkedni kezd!

(Forrás: atlasobscura.com impressmagazin.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek