Alapítása után majdnem 90 évvel egy szigetre költöztetik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan történelmi és kulturális komplexum felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára – közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere.

Kilencvenév után a zajos fővárosból egy csendesebb, természetközelibb helyre költöztetnék az állatokatForrás: Zoološki vrt grada Beograda/Facebook

A belgrádi állatkertet 1936. július 12-én nyitották meg az akkor még nem ilyen sűrűn lakott és forgalmas Belgrádban, a vár közelében, ahol a zöldövezet biztosította az állatok nyugalmát. Az állatkertben jelenleg több mint 250 faj csaknem kétezer egyede lakik. A polgármester tájékoztatása szerint az állatkertet a Száva folyó és annak egyik holtága közötti Szafari-szigetre költöztetnék át, ahol az állatok a mostani, városi betondzsungel helyett a folyó és a természet közelében, a jelenleginél kétszer nagyobb területen kapnának helyet.

A város vezetése azt szeretné, ha az állatkert Belgrád központjának a része maradna, és bárki számára könnyen megközelíthető lenne, és ez a hely ilyen szempontból is megfelelő lenne.

Az új állatkert tervei ugyan még nem készültek el, de a polgármester reményének adott hangot, hogy rövid időn belül be tudják mutatni, és akkor megkezdődhet az állatok átköltöztetése, valamint a Kalemegdan világörökségi helyszínné nyilvánításának a folyamata is.

A hivatalos adatok szerint Kalemegdan történelmi és kulturális komplexuma évente mintegy kétmillió látogatót vonz, ezzel ez a főváros leglátogatottabb pontja. Itt található a nándorfehérvári vár, amelyhez a magyar történelem legnagyobb diadala fűződik.

A Nándorfehérvári vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíneForrás: beogradskatvrdjava.co.rs

A várban számos építmény, múzeum és emlékmű emlékeztet az elmúlt évszázadok történelmi eseményeire. Régészeti lelőhelyként is számon tartják, napjainkban pedig számos kulturális eseménynek ad otthont, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek