3+1 ikonikus hely a világban, amely 2023-ban különleges figyelmet érdemel

Négy olyan jellegzetes építményt mutatunk most be, amelyek mindegyikét a világ legtöbb táján azonnal felismerik az emberek. Ráadásul ezek az épületek, helyek idén fontos évfordulókat ünnepelnek, és ennek kapcsán olyan fotókat mutatunk, melyeket nem mindennap láthattok. Tartsatok velünk!

100 éves London eredeti Wembley Stadionja

Az eredeti Wembley Stadiont 1923. április 28-án az angol labdarúgószövetség FA kupa döntőjével nyitották meg. Ezen a napon 126 047 néző előtt a Bolton Wanderers 2:0-ra győzött a West Ham United ellen. A nyitás 30. évfordulóján, 1953-ban ezen létesítményben aratta világraszóló 6:3-as győzelmét a magyar Aranycsapat.

Egy angol szurkoló látható a londoni Wembley Stadion híres ikertornyai előtt még 2000 májusában. Az épületet rá két évre lobontották, hogy helyet adjon egy új, korszerű stadionnak, és kupolás tornyai is eltüntek.Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az eredeti stadion a futballmérkőzések mellett gyakran adott otthont könnyűzenei koncerteknek, például az 1985-ös Live Aid koncert „angliai részét" itt tartották. A Live Earth nevezetű koncertsorozat 2007. július 7-én indult a Wembley stadionban, abból a célból, hogy felhívják az emberek figyelmét a globális felmelegedésre.

A Wembley Stadion 2022-benForrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

2002-ben az eredeti szerkezetét lerombolták felújítás miatt, és végül 2007. március 9-én adták át az újjászületett "Futball-katedrálist", amely 90 ezres ülésszámával a második legnagyobb kapacitású stadion Európában, és a világ legnagyobb, tetővel borított stadionja.

100 éves a Hollywood-felirat

1923. július 13-án szentelték fel hivatalosan a Hollywood-táblát Hollywoodban, Kalifornia államban. A Mount Lee csúcsán álló felirat a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek az agyából pattant ki. Az üzletember ki akarta használni a filmipar növekedése miatti ingatlanár-emelkedést a területen, így egy „Hollywoodland" feliratot helyezett el a dombok tetején, amelyet egyfajta reklámnak szánt.

Jelkép lett belőleForrás: David Mark/Pixabay

Miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, a „H" betű hamarosan le is bucskázott a hegyoldalon. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (land) távolították el, a többit pedig felújították.

Nem szokványos perspektívából, hátulról kevesebbet láthatjukForrás: AFP/Stefani Reynolds

Az 1970-es években a harmadik „O" betű gurult le a hegy oldaláról, a második „L" betűt pedig felgyújtották, emiatt 1978-ban a Playboy alapítója, Hugh Hefner egy jótékonysági gálát adott a kastélyában, ahol a felújításra gyűjtöttek. A puccparádén többek között Alice Cooper rock zenész is megjelent.

A celebek nagyméretű összefogásának köszönhetően a Hollywood jelképe körüli föld védett lett, így nem épülhetnek köré házak.

1976-ban néhány huligán alakította át a feliratot Hollywoodból Hollyweedre (a weed angolul marihuánát is jelent), amivel azt a frissen elfogadott törvényt kívánták megünnepelni, amely legalizálta a kis mennyiségű marihuána birtoklását.

A felirat már több tucat filmben megsemmisült; volt, hogy egy földrengés során lett belőle romhalmaz, egyszer egy vadászgép lőtte szét, máskor fölrobbantották, de olyan is volt, hogy a tűz martalékává vált, és egy tornádó is felemelte a helyéről. Sőt 1992-ben Joe, az óriásgorilla is eljátszadozott vele, míg 2010-ben egy zombitámadás áldozatává vált – persze csak a filmkockákon.

50 éves a Sydney-i Operaház

Ez a világ egyik legkönnyebben felismerhető épülete, amely Ausztrália legnagyobb városának szimbóluma, ugyanis a tetőt alkotó vitorla alakú kagylói egyedülállóak.  Az operaház építésze, a dán Jorn Utzon 2003-ban Pritzker-díjat kapott a műremekéért. Az Operaház Sydney kikötőjében, a Bennelong Pointban található.

Egy 1965-ben készült légi felvétel az épülő OperaházrólForrás: Len Stone photograph collection/Wikipedia

1958-ig a színház helyén villamosraktár volt, még korábban pedig egy erőd. Az épület megépítése körülbelül tíz évig tartott (a tervezést nem számítva), és a végső költség meghaladta a 100 millió dollárt, végül 1973-án október 20-án II. Erzsébet királynő nagy tömegek előtt avatta fel az csodaszép épületet. A szertartást Beethoven 9. szimfóniájának előadása és tűzijáték kísérte. 2007 június 28-án az épület felkerült az UNESCO világörökség listájára.

Lenyűgöző építmény, amit a világ minden táján felismernekForrás: Adam.J.W.C/Wikipedia

Az épület hossza 185 méter, legnagyobb szélessége 120 méter, magassága 67 méter, és 580 cölöpön nyugszik, amelyeket a tengerszinttől csaknem 25 méteres mélységig vízbe süllyesztettek. Bár távolról úgy tűnik, hogy a tetőszerkezet teljes egészében fehér csempékből áll, eltérő fényviszonyok mellett a csempék eltérő színvilágot hoznak létre. 

A hangversenyterem és az orgonaForrás: Len Stone photograph collection/Wikipedia

A két legnagyobb vitorlaív a Hangversenyterem és az Operaszínház mennyezetét alkotja. A színház 5 teremből áll, amelyek összkapacitása 5500 néző. Más termekben a mennyezetek kisebb boltozatcsoportokat alkotnak, a legkisebb kagylóban a Bennelong étterem található. 

1000 éves lett Mont-Saint-Michel

A végére hagytuk a legidősebb, idén jubiláló építményt, a franciaországi Mont-Saint-Michel szigetén álló kolostort, amit 1023-ban kezdtek építeni egy gránitszikla tetején. Az apátság és a katedrális alatt mai is egy nyüzsgő település éli mindennapjait kacskaringózó utcákkal, apró házakkal, éttermekkel, kávézókkal. 

Romantikus látványt nyújt az apró szigetForrás: 2990108/Pixabay

Hosszú idő óta közkedvelt célpontja a zarándokoknak, pedig korábban egyáltalán nem volt könnyű a megközelítése. A Mont Saint-Michel-öbölben ugyanis a legmagasabb az árapály Európában, ami naponta kétszer alakítja át a sziget látképét. Apálykor az épület és a körülötte található falu száraz lábbal is megközelíthető, dagálykor azonban a beáramló víztömeg teljesen elvágja a szárazföldtől és valódi szigetté alakítja. A szárazfölddel egy 1879-ben épült gát kötötte csak össze egészen 2015-ig, amikor egy új, 760 méter hosszú gyalogos hídat is átadtak.

Apálykor gyalogosan is átkelhetünk a szigetreForrás: Franck Barske/Pixabay

A bencés kolostor a normann gótika jegyeit viseli magán, és történelme során több funkciót is ellátott. Volt többek között angolok elleni erőd, majd börtön is. Történelmi műemlékké 1874-ben nyilvánították, az UNESCO pedig 1979-ben vette fel a világörökségi listára, így egyike volt az első listára került helyszíneknek.

A Mont-Saint-Michel-t a szárazfölddel összekötő hídForrás: Annabel_P/Pixabay

A bencés szerzeteseknek egészen 1966-ig várni kellett arra, hogy visszakapják az apátságot és beköltözhessenek a falai közé. Azóta békében élnek a magasban álló kolostorban, míg a lábuk alatt turisták és zarándokok lepik el a szűk utcákat. De talán pont ez a kettősség adja a varázsát ennek a helynek. Bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk erről a különleges építményről és helyszínről. 

Forrás: mapnall.com/humult-kor.hu, factum-info.net

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek