Európa különleges szigetei 1: Madeira, ahol mindig tavasz van

Az Észak-Afrikával azonos szélességi körön elhelyezkedő portugál szigeten olyan látnivalók vannak, amelyekre egy európai régióban nem is számítanánk. Madeirát az örök tavasz szigetének is nevezik, mert egész évben 18-25 fok között mozog a nappali hőmérséklet, ezért a sziget mindig zöld, illetve színes virágokkal teli. Arra kérdésre tehát, hogy melyik a legideálisabb időpont egy látogatásra, a válasz az, hogy bármikor!

Rengeteg látnivaló és kaland vár rátok ezen a szigeten, annyi, hogy egy hét sem lenne elég, ha mindet szeretnétek körbejárni, és kipróbálni. Mi most 7 kihagyhatatlan ötletet adunk, merre induljatok és mit csináljatok. Íme, egy kedvcsináló videó, hogy ráérezzetek, mennyire különleges ez a hely, és utána soroljuk is a bakancslistás tennivalókat.

1. Libegőzés a sziget felett

Madeirán több felvonó is található. A leghíresebb Funchal óvárosát köti össze a Monte domb tetejével és a Monte Palace Tropical Gardens Parkkal, majd ezt a parkot a Botanikus Kerttel. Ezzel a felvonóval percekig élvezhetjük a Funchal-öböl egészének csodálatos panorámáját.

Felvonók gondoskodnak arról, hogy minél kényelmesebben jussunk fel a mesés panorámát kínáló kilátópontokraForrás: ainar/Pixabay

A legfeledhetetlenebb ilyen jellegű túrák Madeira északi és északnyugati részén találhatók: az egyik ilyen az Achadas da Cruz nevű libegő, ami egy félreeső és különleges helyre, Fajã da Quebrada Novába visz fel, ahol igazán lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk.

2. Séta a levadák mentén

Amit semmiképpen ne hagyjatok otthon, az a túracipő, mivel a sziget a túrázók igazi paradicsoma. A sziget főleg levadáiról nevezetes, vagyis a hegyekből vizet szállító kis vízcsatornákról, amelyek  csodálatos túraútvonalakként szolgálnak.

A levadák vezetik le a vizet a hegyekből, a turistákat pedig szebbnél szebb tájakon viszik végigForrás: Dziewul/Shutterstock

Madeirán sok levada található, amiket különböző nehézségi fokokkal lehet végigjárni. Az útvonalak teljes listája a nehézségi szintekkel és távolságokkal együtt megtalálható ide kattintva. A legtöbb ilyen útvonal vízesésekkel tarkított dús növényzet között vezet. Madeira legszebb és legnépszerűbb levadái a Levada 25 Fontes & Risco, a Levada do Alecrim, a Levada Caldeirao Verde, és a Levada do Furado.

3. Túrautak a felhők felett

Aki ennél is aktívabban szeretné eltölteni a nyaralását, és bevállalós, az kezdheti is egy túrával Madeira harmadik legmagasabb csúcsára a Pico do Arieiróra (1862 m). Haladó és középhaladó túrázók számára kifejezetten ajánljuk a Pico do Arieiro és a Pico Ruivo két csúcsát összekötő PR1 túraútvonalat.

Ezen az útvonalon, a Pico do Arieiro közelében található a híres „Mennybe vezető lépcső". Autóval is könnyen megközelíthető a csúcs, így ez a hely a sziget egyik legnépszerűbb látnivalója. Akár túráztok, akár autóval mentek, ezt a sűrű felhőkkel borított, fenséges hegycsúcsot mindenképpen látogassátok meg!

4. Kirándulás a botanikus kertekben

Ha Madeirán jártok, legalább egy botanikus kertbe feltétlenül látogassatok el. Funchal két leghíresebb, fent említett botanikus parkjai, a Monte Palace Tropical Gardens és a Madeira Botanical Garden. Mind a két park gyönyörű, és mindkettő más, ezért érdemes őket körbejárni, ráadásul mindkettőből csodálatos kilátás nyílik Funchalra. A városközpontban található a Városi Kert és a Santa Catarina Park is, amelyek mindenki számára nyitva állnak. Rajtuk kívül számos más kert és park található a szigeten, és sok szállodája is büszke a gyönyörű üdvarára.

5. Bátorságpróba 2 helyen

Aki egy kis adrenalinlöketre vágyikm szálljon fel a helyi szánkóra, a tobogánra. A turistáknak, miután feljutottak a Monte Tobboganra, lehetőségük van onnan a közutakon szánkókkal leszáguldozni. Természetesen ezt nem önerőből kell megtenniük, hanem két, ügyes szánkóvezető segítségével. Ez egy meglehetősen szokatlan látványosság, ám annál szórakoztatóbb. Mutatjuk is!

A másik hely, ahol össze kell szednünk a bátorságunkat, az Cabo Girão, egy 80 méteres függőleges  szikla, mely az óceánból emelkedik ki. Aki ennek az üvegteraszára rálép, az nem csak kiállta a bátorságpróbát, de cserében lenyűgöző kilátásban lesz része.

6. Csobbanás különleges fürdőhelyeken

A természet által épített vulkáni medencék csak Madeirára jellemzőek.. A leghíresebb vulkáni medencék Porto Moniz településen találhatók. Madeira legnagyobb városának, Funchalnak is van saját medencekomplexuma, a Doca do Cavacas.

Egészen különleges élémény Doca do Cavacasban fürdőzniForrás: H. Zell/Wikimedia Commons

Kisebb, és továbbra is a Porto Monizi medencék árnyékában marad, de csodálatos kilátás nyílik onnan a Cabo Girão sziklára. Az óceán pedig vár a bálnafelderítő expedíciókra és a tiszta, enyhe vizekben való merülésekre.

7. Utazás a színek nyomában

Egész Madeira színekben pompázik. Camara de Lobos város öblében, például apró, színes hajók úszkálnak a vizen. Ha további élénk színekre vágytok, akkor pedig látogassatok el a Funchal óvárosának szívében található Mercado dos Lavradores piachoz, ahol  a zöldségektől, gyümölcsöktől virágoktól és halaktól roskadoznak a pultok.

A piacokon színes, illatos, egzotkus finomságokat vásárolhatunkForrás: casc/Pixabay

Vagy nézzétek meg Santana piros és kék színekkel díszített különleges házait. A település híres a hagyományos madeirai építészet eme mesébe illő házikóiról. Ha pedig májusban érkeztek Madeirára, ne hagyjátok ki a színes és gyönyörű virágfesztivált, amely Funchal utcáin is végig vonul.

Forrás: thecrazytourist.comsayyestomadeira.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek