Falu egy jakartai pláza tetején: Komolyan itt él egy magyar család

Nem egy közeli országot és még csak nem is szokványos lakhelyet választott magának Judit és a férje, akik három gyerekükkel Indonézia fővárosának szívébe, Jakartába költöztek. Ez a tény talán még nem is lenne annyira kirívó, ha a jelenlegi otthonuk nem egy pláza tetején kialakított apró falu lenne. Mert hogy már ilyen is létezik.

Jakab Judit és családja Jakartába költözve szerettek volna ideális otthont találni maguknakForrás: Jakab Judit/lakaskultura.hu

A 10,5 millió lakosú, felhőkarcolókkal telezsúfolt Jakartában a háromgyermekes szülőknek olyan ideális helyet kellett találniuk, ahol biztonságban és némileg kicsit a természetben érezve magukat tudják nevelni csemetéiket. A már korábban kint dolgozó Gábor a családja érkezése előtt egy apró lakást bérelt egy felhőkarcolóban, ahonnan egy kicsi falura emlékeztető, kisebb házakból álló csoportra lett figyelmes egy pláza tetején. Kertek, úszómedencék és még utcák is találhatók a házak között. A hely annyira megtetszett neki, hogy oda is költöztek – olvasható a lakáskultura.hu cikkében. A helyszínen készült videóban körbe is nézhettek a toronyházak közé ékelődött, különleges helyen, íme!

"Valójában egy kicsi faluba költöztünk, ami szerencsére teljesen biztonságos hely. Akár labdázhatnak is az utcán a gyerekek. Ide ugyanis csak az itt lakók jöhetnek be autóval. De mondhatnám azt is, hogy a 10 milliós Jakarta központjában élünk, a toronyházak között. Ugyanis a mi kis falunk egy pláza tetejére épült. Pontosan, úgy, ahogy a KÖKI vagy a Westend tetejére a játszótér vagy a tetőkert. Csakhogy itt, a Thamrin City Mall nevű bevásárlóközpont tetejére egy egész falu került" – meséli Judit, aki több hónap után még mindig rácsodálkozik erre a különleges koncepcióra.

Oázis a felhőkarcolók közöttForrás: Jakab Judit/lakaskultura.hu

Bármennyire is meglepő ez a megoldás, nem csak az indonéziai fővárosban, hanem a hozzánk jóval közelebbi Rotterdamban is találkozhatunk hasonlóval. A holland város történelmi központjának nagy részét a második világháború idején történt bombázások lerombolták, az újjáépítések során pedig számos sík háztető született. Nem kellett sok idő, hogy a város felismerje, micsoda lehetőségeket rejtenek ezek a tetők: mára Rotterdam a tetőtéri veteményeskertek, és a város feletti sétányok városává változott és most a rooftop falvak kialakításán dolgoznak. 

De térjünk vissza Jakartába, Juditék házához, akik a Cosmo Park nevű lakóövezetben laknak, és ahol a  kétszintes sorházak között aszfaltozott utcákat hoztak létre, ahol autók is járnak!

Aszfaltozott utcák vezetnek a pláza tetejénForrás: Jakab Judit/lakaskultura.hu

 "Semmi sem utal arra, hogy egy pláza tetején vagyunk, de arra sem, hogy épp egy nagyváros kellős közepén. Leginkább egy zsákfalukra hasonlít a maga 78 kis házikójával a Cosmo Park oázisa, ahol pici gyerekek labdáznak, bicikliznek az út közepén. Megtehetik, mert nincs forgalom, ide csak a ténylegesen itt lakók hajthatnak fel, külön engedéllyel. Az épület oldalán egy külön spirálfelhajtót építettek erre a célra, hogy az itt lakók kényelmesen érkezhessenek haza. Nagy könnyítés ez három kisgyerekkel..."

A tetőn található úszómedence, gyerekpancsoló és egy jaccuzi, míg a szomszédos felhőkarcoló tizedik emeletén egy edzőterem működik, ahová híd vezet át tőlük, de sportpályája is van, ahol focizni, kosarazni vagy teniszezni  lehet. Mivel betonkerítés veszi körbe a tetőre épült falvat, így cseppet sem kell aggódniuk, hogy bárki leeshetne vagy egyéb bántódás érné őket a magasban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek