Új fővárost kap Indonézia, Borneó szigetére költöznek az állami szervek

Nusantara néven új fővárosa lesz Indonéziának Borneó szigetén, mivel Dzsakarta élhetetlenné vált a krónikus közlekedési dugók, a légszennyezés, a túlnépesedés és tengerparti területeken az áradás veszélye miatt. Az ország parlamentje jóváhagyta az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet. Az állami hivatalok átköltöztetése a tervek szerint 10 év alatt valósul meg, írja a turizmus.com.

Így fog kinézni a leendő elnöki palotaForrás: AFP/Handout

Az új fővárost Borneó Kelet-Kalimantan tartományában alakítják ki, a jelenlegi fővárostól, Dzsakartától 2000 kilométerre északkeletre. Dzsakarta a jövőben is megmarad az ország pénzügyi és kereskedelmi központja. A tervek szerint az állami intézmények átköltöztetése legkorábban 2024 első felében kezdődhet meg. A parlament által elfogadott törvény előírja, hogy külföldi nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek képviseletei is költözzenek át az új fővárosba a következő 10 év során, ehhez a kormányzat biztosítja a megfelelő földterületet.

Itt fog felépülni az új főváros: Kalimantan régió keleti részén, a North Penajam Paser negyedbenForrás: AFP/Handout

Widodo miniszterelnök már évekkel ezelőtt felvetette a főváros átköltöztetésének szükségességét, a koronavírus-járvány miatt azonban mostanáig félretették a terveket. A főváros átköltöztetésének költségei korábbi becslések szerint elérhetik a 32,5 milliárd dollárt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek