Révületben előadott táncok és boldogság a szegénység közepette is - Ez Indonézia

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum jelenlegi kiállítása Bali szigetére kalauzolja el a látogatókat. Arra az indonéz szigetre, amit az 1910-es évek közepén kezdtek el turistaparadicsomként hirdetni Hollandiában – azóta pedig utazók ezrei járnak oda nyaralni és elrejtőzni a nagyvilág elől. Ahogy tette ezt anno Charlie Chaplin is, aki Balira „menekült" a nyugati civilizáció vívmányai elől 1932-ben, hogy a hagyományos művészetekben megújulást leljen - írják a Magyarmuzeumok.hu oldalán.

Forrás: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum / Press

De a 19. század közepétől magyar utazók is megfordultak az indonéz szigetvilágban, és jónéhányan be is számoltak élményeikről hírlapok, magazinok vagy útikönyvek hasábjain. Az Ázsiába tett utazások az 1920-as 30-as években már Magyarországon sem számítottak ritkaságnak; ekkoriban az utazóknak köszönhetően már magyar nyelven is olvashatunk Bali „földi édenkertjének" izgalmas kultúrájáról - olvasható a leírásban.

Zboray Ilona például, aki kint élő és dolgozó bátya meghívására érkezett a szigetvilágba 1937-ben, rendkívül részletesen írt nem csak a balinéz nők kivételes szépségéről és az éteri táncokról, a csodás természetről és az érdekes ételekről, hanem a fárasztó munkával töltött mindennapokról is. Láttatta az olvasókkal a hétköznapok nehézségeit, illetve az azokat átszövő vallásos életet, a mitológiát és a gazdag hitvilágot is.

Forrás: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum / Press

A transzállapotban előadott táncokról azonban csak 50 évvel később, a Dél-Afrikában született Gill Marais fotóriporternek köszönhetően láthattuk meg az első fotókat. A riporter Balin a hétköznapokat, ünnepeket, és az embereket fotózta, odafigyelve a kulturális sajátságokra, az utazásra és az élet hittel megélt eseményeire. A múzeumban látható kiállítás és a hozzá készült kötet, amiben Zboray Ilona egy-két cikke is olvasható Gill Marais-nek köszönhető, aki lelkesen és fáradhatatlanul dolgozott mindkettőn. Az előkészítő munkák közben, hirtelen hunyt el 2021 áprilisában.

A tárlat után irány a filmklub

Ehhez a különleges, 2022. január 30-ig megtekinthető kiállításhoz kapcsolódik a múzeum, az Indonéz Nagykövetség és a Benczúr Ház Kulturális Központ együttműködésében megvalósuló Indonéz filmklub, melynek első vetítését november 15-én tartják a Benczúr Házban. 

További filmklub dátumok:
november 29., hétfő, 18 óra
december 13., hétfő, 18 óra
2022. január 10., hétfő, 18 óra
január 24., hétfő, 18 óra

A filmklub filmjeit innentől kezdve kéthetente hétfőnként 18 órától nézhetjük meg eredeti nyelven, angol felirattal. A vetített filmek nem korhatárosak, a jegyár mindegyik vetítésre 800 forint. Az első film egy 2008-as alkotás, melynek angol címe The Rainbow Troops lett. A film Andrea Hirata 2005-ben publikált önéletrajzi regénye alapján készült. A könyv hamar bestsellerré vált Indonéziában és még a megjelenés évében az év könyvévé választották. A regény egyébként a legelső, magyar fordításban elérhető indonéz irodalmi mű. 2013-ban jelent meg A végletek szigete címmel - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A mesésen szép indonéz Belitong a földkerekség egyik ásványi kincsekben leggazdagabb szigete. A dúsgazdag szigetlakók világától elszakadva, az ónbánya szomszédságában mégis koldusszegény iskola küszködik a fennmaradásért, hogy a legszegényebb családok gyerekeit okíthassa. Történetünk kezdetén egy szellemi fogyatékos kisfiú érkezésének köszönhetően jön össze tíz gyerek, hogy végre megkezdődhessen a tanév.

A nézők tanúi lehetnek két elkötelezett pedagógus – az öreg iskolaigazgató és a fiatal tanítónő – hősies helytállásának, a tehetséges szegény fiú és a gazdagok világából a nyomorúságos iskolába menekülő bakfis szerelmének. Felbukkan egy mágus, és fontos szerepet kapnak a jó, illetve a gonosz erők, valamint a minden akadályt leküzdeni kész tudásvágy. Tanulságos és szép történet arról, hogy a siker csak igazi erőfeszítések árán születhet meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek