Elképesztő ötlet: Ebben a holland városban falvakat alakítanak ki házak tetején

Létezik egy város Hollandiában, amely egy egészen különleges építkezési projektbe fogott: kisebb falvakat kíván létrehozni az épületei tetején, az új lakóterekkel pedig a klímacélokat is támogatná. Rotterdamról van szó, egy rendkívül dinamikus városról, amely egész évben a világ minden tájáról vonzza a turistákat.

A város Európa legnagyobb kikötőjének ad otthont, a látogatók pedig nem csak emiatt, de a Tengerészeti Múzeum, Delfshaven negyed hangulatos vízparti házai, vagy a kontinens egyik legszebb bevásárlóutcája miatt is szívesen látogatnak ide. Úgy tűnik, hamarosan a háztetők teraszain újonnan kialakított rooftop falvai is felkerülhetnek a látnivalók listájára.

Sok turista Delfshaven hangulatos negyede miatt érkezik RotterdambaForrás: Peter de Kievith/Shutterstock

A modern épületekben gazdag város kiválóan alkalmas a vertikális terjeszkedésre; a történelmi központ nagy részét a második világháború idején történt bombázások lerombolták, az újjáépítések során pedig számos sík háztető született. Nem kellett sok idő, hogy a város felismerje, micsoda lehetőségeket rejtenek ezek a tetők: mára Rotterdam a tetőtéri veteményeskertek, és a város feletti sétányok városává változott.

Látványterv egy elképzelt rooftop falurólForrás: dakdorpen.nl

A létrejött zöldtetők már bizonyítottak, hiszen a város zöld tüdejévé váltak, a kialakított ökológiai élőhelyek pedig összegyűjtik és tisztítják is a vizet.

A Dakdorpen nevet viselő projekt következő kihívása azonban a lakóházak telepítése a tetőkre, azaz a rooftop falvak kialakítása.

Rotterdam egyik tetőkertjeForrás: dakdorpen.nl

Várostervezők, építészek és antropológusok dolgoznak azon, hogy újragondolják a város lapostetőit alkotó, összesen több mint 18 millió négyzetméteres tereket. Az ötlet az, hogy a meglévő teraszokat megerősítik, majd apró lakóházakkal népesítik be, így használva ki a sík tetőfelületeket.

Érkezik a rooftop falu első házaForrás: Frank Hanswijk/dakdorpen.nl

Az építészek és a tervezők már dolgoznak az első kísérleti projekten, amelyet a következő hónapokban avatnak fel De Kroonban, Rotterdam kulturális és coworking központjában. Itt születik meg a város első tetőfaluja, írja a siviaggia.it.

Anyagi motiváció a klímacélokért

A tetőfalvak számos városi problémára is megoldást jelenthenek, de az egyik ezek közül a klímaváltozás elleni küzdelem, derül ki a projekt honlapjáról. A környezeti kihívások kezelésére már néhány helyen léteznek zöldtetők, amelyek tisztítják a levegőt, hűtik az épületeket és a városokat, és élőhelyet biztosítanak a különféle fajoknak. Sok előnyük ellenére azonban mégsem túl elterjedtek, mivel magas a kialakítási költségük, az épületnek pedig semmilyen anyagi haszna nem származik belőlük.

Zöld falu a tetők felettForrás: dakdorpen.nl

A pénzügyi haszon hiányára nyújtanának megoldást a rooftop falvak, amelyek a zöldítés mellet kisebb méretű házakkal lakhatóvá is tennék a tetőket. A zöldfelületekből pedig a város is profitál, mivel a dús növényzet hűti és tisztítja a levegőt, valamint élőhelyet biztosít a különböző fajok számára. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek