Hótalpakat fel! Mutatjuk a legjobb 2023-as téli túrákat

A hótalpazás könnyen megtanulható, felszabadítja a felesleges energiákat, jókedvre derít és remek csapatépítő program. Mivel az utóbbi napokban hazánkban és a környező országokban is egyre több hó esett, így összeválogattuk, hol tudtok hódolni ennek a különleges téli kikapcsolódásnak.

De mi az a hótalp?

A hótalp, vagy ahogy korábban nevezték hócipő, egy könnyű, fából, vesszőből, háncsból font, kör vagy ovális alakú talp. A havas országokban a vadászok kedvenc lábbelije, hiszen nagy felületen osztja meg viselője súlyát, így az nem süllyed el a hóban. Modern változata műanyagból és alumíniumból készül. 

Jó móka egy hótalpas túra - illusztációForrás: Shutterstock/Zhukovvvlad

A hótalpas túra nem igényel különösebb technikai tudást, már az első néhány lépés után rájössz a helyes mozgásra, így könnyen sikerélményeket szerezhetsz, ám nem árt ha rendelkezel a megfelelő álló- és hidegtűrő képességekkel. A hótalp mellé elengedhetetlen kellék a síbot vagy a túrabot, illetve egy kamásli. Ezekkel az eszközökkel felvértezve hatékonyan tudsz haladni a térdig érő hóban is. Fontos, ha télen egyedül vagy csak néhány baráttal indulnál túrázni, akkor nem árt az alapos helyismeret és a jó szervezőkészség, így biztosan nem keveredsz semmilyen veszélyes kalandba. Szerencsére nagyon sok szervezett hótalpas túra is rendelkezésre áll, ahol biztosítják neked a megfelelő felszerelést, valamint új útvonalakat és embereket ismerhetsz meg. Mutatunk 5 klassz helyet, ahol hótalpat húzhatsz!

Mátra és Normafa – Magyarország

Móka, humor, szórakozás, és kellemes borzongás – ez vár rád ha a Normafától vagy Mátrafüredről indulsz egy fél napos hótalpas túrára. A túrákat nem csak nappal, de éjszaka, fejlámpákkal, vagy akár fáklyákkal is megrendezik. A közelben igen sok túraútvonal felfedezhető, melyek mindegyike csodálatos vidékeken, völgyeken, erdős területeken visz keresztül. Jegyek és időpontfoglalás ide kattintva elérhető.

Rax-fennsík – Ausztria 

Az alsó-ausztriai Bécsi-Alpokban található Rax-fennsíkot hótalpakon lehet a legjobban felfedezni. Közel 11 km-es fennsíktúra vezet a hegyállomástól a Praterstern-jelzőtábla mellett az 1642 méter magas Ottohaus kunyhóhoz, és az 1737 méter magas Jagobskogelhez. Útközben a fehéren csillogó hegyoldalak, és a behavazott hatalmas fenyvesek mellett újra és újra csodálatos kilátás tárul eléd az alpesi Schneebergre. A két napos élménytúra január 28-án, szombaton indul Budapestről, további részleteket a Túra Barát oldalán találsz.

Lenyűgöző kilátás az Alpokra hótalpazás közbenForrás: Shutterstock/Johanness

Tátra – Szlovákia

Az Észak-Szlovákiát átszelő Tátra különböző hegycsúcsokkal büszkélkedhet, amelyek kiválóan alkalmasak hótalpas túrázásra. Az egynapos túra során a környék számos gyönyörű ösvényén haladsz keresztül, miközben megismerheted a Tátra vadon élő világát. A Chopokról és a Gyömbérről páratlan panoráma tárul eléd. Ez a kirándulás ideális minden gyakorlott túrázóknak, és azoknak, akik egy csodálatos természeti terület néhány órás nyugodt felfedezésére vágynak. További információk az alábbi linken elérhetők.

Triglav Nemzeti Park – Szlovénia

A hóval borított erdőktől a nyílt fennsíkokig hótalpon fedezheted fel a hatalmas szlovén Triglav Nemzeti Park és a Júliai-Alpok rejtett szépségeit. A túra elején elsajátíthatod az alapvető technikákat, amelyek segítenek megtanulni, hogyan kell megfelelően közlekedni a hótalpakkal különböző terepeken, és hogyan kell átkelned egy lejtőn. Ezen a túrán gyönyörű, magasodó havas hegyek között, befagyott vízesések és csobogó patakok, apró hegyi falvak mellett kirándulhatsz vidám és családias hangulatban. A különböző hosszúságú és intenzítású túrák közül itt tudsz válogatni.

Térdig érő hóban a fenyvesek közöttForrás: Shutterstock/Albertogonzalez

Zakopane és a Magas Tátra - Lengyelország

Ezen a háromnapos pörgős és lazulós túrán térdig érő hóban gázolhatsz a fenyvesek között, és  gyönyörködhetsz a lélegzetelállító panorámában. A 9 kilométeres távon útba ejtitek a befagyott Csorba-tavat és a Poprádi-tóhoz érkezve a magasodó hegygerincek között élvezheted az utánozhatatlan téli tátrai hangulatot. Zakopane méltán a Lengyel-Tátra kedvence, ezért nem jöhetsz haza anélkül, hogy ne ismerkednél meg a lengyel gasztronómia remekeivel. A részletes programterv és a foglalás ide kattintva elérhető.
(Forrás: travelo.huutazom.com, trekking-tours.hu, slovenija.eu, wanderwell.hu)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek