Videó: Márpedig itt van hó - Kipróbáltuk a Rogla sípályát

Az elmúlt napokban felröppentek olyan hírek, hogy az idei síszezonnak lőttek, mivel szinte alig van hó a környező országokban. Nos, mi erre most rácáfolunk, múlt héten a hóval borított téli meseországban jártunk a szlovén Vogel sípályán, ezen a héten pedig a Rogla síterepet vettük célba. 

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend, különösen a gyerekek és családosok körében a szlovéniai Rogla síparadicsom. Ezen a terepen az adrenalin és sífutás egy helyen találkozik. Ezt a pályarendszert azoknak érdemes választani, akik felfejthetetlen élményekre vágynak és kipróbálnák, mi fán terem a hótalpas túra. A Budapesttől alig 400 kilométerre található sípálya különleges klímájának, és hóágyúkkal jól felszerelt pályáinak köszönhetően az egyik leghóbiztosabb hely Szlovéniában. 

A szállásomat a völgyben található Zrece településen foglaltam le – ez egyébként Közép-Európa egyik legismerebb termál- és fürdőközpontja –, ahol cserébe nagyon kedvező áron félpanziós ellátást, korlátlan belépést a termálfürdőbe, és három napos síbérletet kaptam. Ráadásul a Rogla sípályához ingyenes busztranszfert is biztosítottak, amit érdemes igénybe venni, mert az út a pályára egy igencsak kacskaringós szerpentinen vezet fel.

Roglán 12 km lesiklópálya, snowboard, szánkópálya, 18 km sífutópálya, és gyermek tanpálya is található. A kezdő és középhaladó síelőknek ez egy tökéletes síterep, mivel sok kék pálya áll rendelkezésre, de a bevállalósabbaknak piros pályákat alakítottak ki, meredekebb szakaszokkal. Az időjárás ideális volt, bár volt olyan, hogy hét ágra sütött Nap és a pályák hamar olvadni kezdtek, de másnap a hegy tetején olyan hideg volt, hogy még hóágyúzni is tudtak. 

Rogla sípálya - SzlovéniaForrás: Gáll Franciska

Egy-két pálya kivételével szinte az összes működött, ezekhez ülős- vagy csákányos felvonóval lehetett feljutni. Érdemes minden nap korán érkezni, mert napközben már elég sokan voltak a pályákon, de a délelőtti órákban még kényelmesen lehetett csúszkálni. A pálya melletti hüttékben jól esett néha kicsit megpihenni, ahol meleg teát (2,5 euró), forralt bort (3 euró) és melegszendvicset (5 euró) is fogyasztottam. 

Pohorje Treetop Walk - RoglaForrás: Shutterstock/Svetlana Kurapova

Útközben, hazafelé nem hagyhattam ki Szlovénia legújabb turisztikai látványosságát, a több mint egy kilométer hosszú Pohorje Treetop Walk lombkoronasétányt. Az akadálymentes sétányon egy spirális járdán közelíhető meg a 37 méter magas kilátótorony, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a fenyvesekkel borított közeli hegyekre.

A torony tetejéről a leggyorsabban - 2 euróért - egy csúszdán juthatunk le. Én is kipróbáltam, igazi adrenalinbomba volt, útközben lefelé nagyokat sikongattam. Remélem, hogy az időjárás ezen a télen még kedvezőbb lesz, és ti is ki tudjátok próbálni valamelyik szlovén sípályát. Nekem nagyon tetszett Pohorje, Rogla és a Vogel síparadicsom is, alig várom, hogy valamelyikre újra visszatérjek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek