9 frissítő téli túra, ahol kiélvezhetjük az évszak gyönyöreit

Itt az ideje ledolgozni a töltött káposztát és a bejglit! A téli Magyarország számos olyan élményt kínál, ami miatt érdemes otthonról kimozdulni.

 A téli túráknak számos jótékony hatása van, amellett, hogy a havas tájban gyönyörködhetünk, a friss levegő hozzájárul az immunrendszerünk megerősödéséhez, a téli nap sugarai pedig feltöltik a szervezetünket D-vitaminnal.

A téli túrák közben csodálhatjuk a hófödte ösvényeket.Forrás: Shevdinov1/Shutterstock

A téli erdei és hegyi túráknak különleges hangulata van, és szerencsére számos túraprogram közül válogathatnak azok, akik szeretnek a hideg időben a szabadban lenni, és a behavazott fenyvesek között kirándulni. Sok olyan hely van még Magyarországon, ami felfedezésre vár, ilyenkor többet láthatunk a domborzati különlegességekből, megcsodálhatjuk a különféle jégképződményeket, és jobb eséllyel találkozhatunk erdei állatokkal is.

A téli túrázást megkönnyíti a fagyott talaj, ilyenkor nem merülünk el a sárban, mint ősszel vagy tavasszal. Nincs másra szükségünk, mint egy jó bakancsra, meleg öltözetre, valamint egy termosz kulacsra és máris kezdődhet a kirándulás!

A téli túrák jótékony hatásai:

A friss levegő kedvező hatással van a tüdőnkre és az immunrendszerünkre
• A mozgás a szabad levegőn felpezsdíti a vérkeringést és a szívműködést
• Elősegíti a zsírégetést
• Felszabadító és stresszoldó hatással bír
• Felejthetetlen élményt és kikapcsolódást nyújt a családdal és a barátokkal

A téli túrázás a családdal és a barátokkal felhőtlen kikapcsolódást nyújt.Forrás: bezdan/Shutterstock

Az alábbi magyarországi túraprogramokból válogathatunk januárban:

Jégcsap túra (2022.01.08.)

A közepes nehézségű, 17,5 kilométeres túrán útba ejtjük Hosszúhetényt, Zobákpusztát, Csurgót, Pusztabányát és Kistótit. A túrát 7-99 éves korig bárkinek ajánlják, aki átlagos edzettségű. Túrabakancsra, túrabotra, élelmiszerre és fejlámpára lesz szükség, a részvétel ingyenes.

Közös Csillebérci Erdő Túra – állóképesség és jókedv (2022.01.09.)

A túra a Széll Kálmán tértől indul a Csillebérci erdőbe és Farkashegyre. A program időtartama 7 óra, 14 éves kortól ajánlott.

Jeges túra a Rám-szakadékba és Vadállókövekre (2022.01.15.)

A Rám-szakadék télen a legszebb. Ilyenkor jégbe fagy a patak, megdermednek a vízesések és a sziklafalakról is jégcsapok lógnak alá. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell!
A túra a hajdani vulkánok peremére is elvezet, ahonnan jó idő esetén gyönyörű a kilátás a Dunakanyarra. A részvétel ingyenes, a túra időtartama 7 óra.

Túra a Kékestetőre (2022.01.15.)

A túra Mátraházáról indul kelet felé, a Somor patak-völgyén keresztül a Jávoros-forrás érintésével jutunk fel hazánk legmagasabb pontjára, a Kékestetőre. Onnan a déli sípálya vonalán jutunk vissza Mátraházára. Popsisít érdemes hozni! A túra hossza körülbelül 6 kilométer.

A kiskedvencek is élvezik a téli kirándulásokat.Forrás: Alexey Androsov/Shutterstock

Tőserdő-Tiszaalpár téli ártéri túra (2022. 01.22.)

Tőserdőn keresztül az Alpári-holtág mentén, ártéri réteken sétálva érkezünk meg Tiszaalpárra, ahol megtekintjük a Templomdombot, a Várdombot a Nagy-tavat és az Árpád-kori falurekonstrukciót. A túra időtartama 5 óra. Felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlott.

Téli túra a Naszályra (2022.01.23.)

Ezen a túrán betekintést nyerhetünk az egykori kőfejtőkben feltárt kőzetekbe, több panoráma ponton is szebbnél szebb tájakat láthatunk, leereszkedhetünk a Násznép-barlang bejáratához, és nem utolsó sorban igazán hangulatos erdőkön barangolhatunk keresztül. A táv 11 kilométer, rendszeres túrázók által teljesíthető.

Téli Senior túra a Hármashatár hegyen (2022.01.24.)

A körtúra hossza 7 kilométer. Ha valaki egyszer rákap a frissítő, energetizáló téli természetjárásokra, meg fogja érezni annak áldásos, immunerősítő hatásait saját magán. Szóval túrabakancsot fel, és irány a téli erdő! Fázni nem fogunk, ha folyamatosan mozgásban tartjuk magunkat.

Felejthetetlen téli SUP Túra Dunaharasztin és Hévízen (Limitált létszám)

A túrák időtartam 2-4 óra,ahol kezdő és gyakorlott SUP-osokat és evezősöket is szívesen látnak. A részvételhez úszástudás, mentőmellény és vízálló öltözet szükséges!

+1 Hótalpas túra a Mátrában

A hótalpas túrák Mátrafüredről indulnak, a móka, a szórakozás és a kellemes borzongás elengedhetetlen lesz! A hótalpazás felszabadítja a fölös energiákat, elszakít a hétköznapok monotonitásától. Egyszerűen megtanulható, kimeríthetetlen forrása a jókedvnek. A túrákat nem csak nappal, de éjszaka, fejlámpákkal vagy akár fáklyákkal is megszervezik.

Tudták?
A hótalp, vagy mint korábban nevezték hócipő, egy könnyű, fából, vesszőből, háncsból font, kör vagy ovális alakú talp. A hóban gazdag országokban a vadászok hagyományos lábbelije, amikor magas a hó. Nagy felületen osztja meg viselője súlyát, így az nem mélyed el a hóban. Modern változata műanyag és alumínium felhasználásával készül.

Jó túrázást kívánunk! 

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Shutterstock.com/Maksym Azovtsev)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek