Terhes nő csontváza a pincében! Nápolyban ilyet is látni

Nápoly Olaszország egyik legművészibb és legfinomabb városa, valamint a harmadik legnagyobb is. Történelmi óvárosa UNESCO világörökségi helyszín, történelmi kincseit pedig a világ legfontosabb darabjai között tartják számon; kastélyai, templomai és fenséges villái, talán még Róma fényességét is lekörözik.

Nápoly határozottan a templomok városa. Az óvárosban bizony egymást érik a szent építmények. Egy utcában akár több kisebb templomot is találni, melyek a nemesi villák és rezidenciák közé ékelődtek. A város legfontosabb temploma a világszerte ismert San Gennaro székesegyház, de érdemes még felkeresni a San Lorenzo és a San Domenico Maggiore-t is, melyek szintén a gótikus templomépítészet díszes példái.

A San Domenico MaggioreForrás: Shutterstock.com

Ha nem pont templomtúrára indultunk, a Sansevero-kápolna akkor is kihagyhatatlan. A San Domenico Maggiore templomtól északra található kápolna létrejötte 1590-re tehető. Az épületet, mely belsőleg a késő barokk túldíszítettség mintapéldája, Sansevero hercegek saját kápolnának építtette, de végső formáját Raimondo di Sangro hercegnek köszönheti.

A kápolnában olyan 17-18. századi barokk szobrok bújnak meg, amiket egy múzeum is megirigyelne. A három lefátyolozott főszobor rendkívül élethű és sejtelmes, olyanok mintha aludnának.

A Sansevero-kápolna pincéjébenForrás: Shutterstock.com

A kápolna további érdekessége – és ez Nápoly egyik leglátogatottabb látványossága is – a pincében található két csontváz, melyekről sokáig úgy gondolták, hogy a csontjaikat beborító érrendszer valahogy konzerválódott és valódi. Azóta természetesen kiderült, hogy az ereket méhviaszból, selyemből és vékony dróthuzalokból készítették, de a férfi és a terhes nő látványa továbbra is érdekfeszítő.

Nápoly központjában találjuk a Galleria Umbertot, mely egy passzázs a San Carlo operaházzal átellenben. Emanuele Rocco tervezte, modern építészeti megoldásokat felhasználva a milánói Galleria Vittorio Emmanueléhez hasonlatosan.

A Galleria Umberto I. mozaikjaiForrás: Shutterstock.com

A passzázs 1887-1891 között épült meg. Az első Umbertó olasz királyról elnevezett, üvegkupolával fedett passzázsban üzletek, kávéházak, valamint magánlakosztályok találhatók. Padlóját csodálatos mozaikok díszítik, melyek a csillagjegyeket ábrázolják. Galleria Umberto méhány év elhagyatottság után, mostanság ismét Nápoly életének egyik központja.

A zene és a könyvesboltok utcája

Ha elfáradtunk a sok sétálásban, a Santa Chiara kolostor csöndes, nyugodt és rendkívül szép kertjében megpihenhetünk. A park olyan akár egy édenkert a városon belül. Falait színes majolika csempék díszítik, az elbújtatott padok és a sövényekkel elválasztott beugrók olyan hangulatot keltenek, mintha Frances Hodgson Burnett regényének A titkos kertnek lapjai keltek volna életre.

Érdemes leidőzni a Santa Chiara kolostor meseszép kertjébenForrás: monasterodisantachiara.it

A Via San Sebastiano szintén kötelező helyszín, ez a zene utcája. Itt minden boltocskában kottákat, hangszereket csodálhatunk és vásárolhatunk, de találunk lemezboltokat és akár még tradicionális mandolint is simogathatunk, hiszen az utca közel van a konzervatóriumhoz. A következő utca már a könyvesboltok utcája.

A Port' Alba arról is híres, hogy egy-egy könyvritkaság mellett, itt kaparinthatjuk meg a város egyik legjobb pizzáját is.

Az Antica Pizzeria Port'Alba a szájhagyomány szerint 1738 óta része a nápolyiak életében. A pizzéria kedd kivételével minden nap 12-kor nyit és éjfélig várja a pizzára éhes sétálókat.

Szűk utcák és graffitik

Nem tagadjuk, a városnak van egy sötétebb oldala is, ami kicsit zűrös, graffitis, lehet, hogy szemetes is – de ha ezen túltesszük magunkat, akkor Nápoly másik arcát is megismerhetjük, és tényleg felfedezhetjük a várost.

A város zegzugos utcáiForrás: Shutterstock.com

Ahogy Bari városában, úgy itt is az eldugott kis utcákban, vagy a lakóházak között pillanthatjuk meg Nápoly mindennapi életét. De egy-egy utcafordulónál helyiekkel tömött kávézók, szép, régi, erkélyes házak, és szélben lebegő frissen mosott ruhák várnak.

Mikor érdemes ide jönni:

• Egész évben, de talán május a legjobb hónap arra, hogy körbejárjuk Nápolyt és a környéket. Ilyenkor kellemesen meleg a hőmérséklet és olyan programokra találhatunk, mint a tematikus borkóstolók, gasztronómiai fesztiválok és persze kulturális-zenei programok.

Nápoly életteli városForrás: shutterstock.com

• A laza városnézésre és fagyizásra a júniust és a szeptembert ajánljuk. Ne rohanjunk sehova, üljünk be egy kávézó teraszára és nézzük, ahogy a nápolyi élet elfolyik előttünk.

• Ahogy ez lenni szokott Olaszország legtöbb városában, a helyiek a forró augusztus 20-tól veszik ki a szabadságukat, így sok helyi éttermet és boltot találhatunk zárva.

• Még egy jó tanács: ha Nápolyban jártok, feltétlenül tegyetek egy kirándulást a világ egyik legismertebb ásatási és régészeti látnivalókkal teli helyére, Pompeibe, melyet a Vezúv kitörése lávával és hamuval terített be Kr.u. 79-ben. És természetesen a Vezúv sem maradhat ki egy ilyen kirándulás alkalmával! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek