Üveglappal védik Nápoly legmenőbb graffitijét

  Védelmező üveglappal fedték le a brit graffitiművész, a Banksy egyetlen ismert olaszországi művét, a nápolyi pisztolyos Madonnát.

  A titokzatos graffitiművész "Madonna pisztollyal" című utcaművészeti alkotása a Szűzanyát ábrázolja pisztollyal a glóriájában. Feltételezések szerint ez egy allegória, amely a nápolyiaknak a katolikus valláshoz való ragaszkodására, valamint a maffia erős helyi jelenlétére utal, írja az MTI.

  Egy nápolyi fiatal internetes aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az önkormányzat helyezze védelem alá a sok turistát vonzó utcaművészeti alkotást. Sikerült is összegyűjteni 16 500 aláírást, a védőüveget azonban végül nem a városi tanács helyezte el, hanem valószínűleg egy magánszemély.

  Banksy egy másik, egy szentet ábrázoló nápolyi faliképét graffitizők 2010-ben összefirkálták.

  Banksy sok művét megrongálták már szerte a világban, de ez egyre ritkábban fordul elő, mert az emberek kezdenek tisztában lenni a rendszerint súlyos társadalmi mondanivalót hordozó alkotások magas piaci értékével.

   

  Nézegessen még látható és már megsemmisült Banksy-alkotásokat!
  Galéria: Majdnem ellopták Banksy művét a falról
  Fotó: Sean Gardner / Europress / Getty

  2014. februárjában pl. a szomszédok akadályozták meg azt, hogy valaki ellopja a Banksy brit grafikusművész által festett fal egy részét New Orleansben. Az épület tulajdonosa még pénteken felhívta a rendőrséget, hogy bejelentse, valakik megpróbálják kivésni a falból a festményt, amelyet a titokzatos brit művész a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után, 2008-ban festett.

  Az Esernyős lány néven ismert festmény egy szomorú tekintetű, esernyőt tartó lányt ábrázol, aki kinyújtja a kezét.

  Banksy több New Orleans-i épületet is ellátott ikonikus figuráival a katasztrófa után, ám művei nagy része már nem található a városban: van, amit lefestettek, és van, ami megsemmisült az épület bontása során. Banksy műveinek globális listáját itt találja.

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Lekaparták a falról Banksy híres graffitijét
  A város parlamenti képviselője azonnali vizsgálatot követel amiatt, hogy megsemmisítették a brit graffitiművész, Banksy Kémfülke című híres grafittijét az angliai Cheltenhamben.
  Jamaicai munkások tévedésből átfestették Banksy műveit
  Ha szeretnénk Banksy-műveket látni, ne ide menjünk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!