Így szervezzünk többnapos olasz utat! Első állomásunk Bari városa

Baráti társaságunknak január elején pattant ki a fejéből, hogy a március 15-i hosszú hétvégére el kellene utazni valahová. Általában a belföldi úti célokra szavazunk, de átfutva a diszkont légitársaságok kínálatát, szinte a fejünkhöz vágták, hogy „Repüljetek Bari városába! Fizetjük a repjegyetek majdnem 80%-át, csak induljatok már el!" Engedtünk a kísértésnek, és azonnal nekiláttunk szervezkedni!

Ha egy-két éve rákerestünk volna a dél-olasz Puglia (Apulia) régió érdekességeire és ismertebb városaira, a leírás első mondata az lett volna, hogy a külföldiek ezt a részét az országnak alig ismerik; városait még nem fedezték fel maguknak.

A modern belváros sugárútján naplemente előtt, a golden hour idején. Itt azánt jól esik egy Aperol Spritz - További fotókért kattintsatok a galéria ikonra!Forrás: Travelo.hu

De mindez a múlté, hiszen ma már ott van Olaszország híres régiói között, méghozzá az olyan varázslatos és képeslapra illő helyszínek miatt, mint Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni vagy Alberobello. De egyik legnagyobb kikötője Bari (ejtsd: Bári) is egyre ismertebb az utazók körében. 5 fős baráti társaságunk is ide tartott.

Bari egy autentikus, az olaszokra jellemző kiabálva beszélgetéstől hangos, néhol bizony koszos, de felettébb barátságos város, amelyet korábban a munkásosztály kikötőjének tartottak. Egy ideje azonban újra virágkorát éli, és tele van energiával, lendülettel és finom ételekkel.

Felhőtengerben utaztunkForrás: Travelo.hu
A lehető legolcsóbban akartunk utazni

Hogy több pénzünk maradjon egy jó szállásra, illetve visszafelé megtömhessük mindenféle olasz finomsággal az öt főre jutó egy bőröndünket, amit felvihetünk a gépre, ezért gyorsan lecsaptunk a legolcsóbb repülőjegyekre a Ryanair oldalán. A biztonság kedvéért oda-vissza foglaltunk magunknak 1590 forintért ülőhelyet, a cuccainkat pedig hátizsákokba zsúfoltuk, amik még telepakolva is simán befértek a szemközti ülés alá, így ezekért nem fizettünk plusz költséget. A repülőút szinte percre pontosan másfél óra volt.

A város könnyen felfedezhető gyalog és biciklivel is, aminek köszönhetően tenger menti panorámaútja, az óváros és a fontosabb kulturális nevezetességek, melyeket mára szépen felújítottak, egytől-egyig beleférnek egy egynapos városnézésbe. Még talán úgy is, hogy időnként leülünk forró panzerottit (töltött lángos) enni, vagy egy tányér orecchiette tésztát, amit a tésztakészítő asszonyok sodornak Bari kanyargós óvárosának egyik utcájában.

Megérkezés után, éppen keressük a szállásunk utcájátForrás: Travelo.hu
Összefogtunk, így lett egy jó szállásunk is

Mindenkinek más az igénye szállások terén. Ha valaki a belvárosban, egy csinos hotelben szeretne lakni, kilátással a tengerre, arra is megvan a lehetőség Bari városában. De ha a helyi atmoszféra is megteszi, akkor remek Airbnb lakásokat lehet kifogni a kacskaringós, erkélyes és spalettás, kissé megkopott, de hangulatos sorházak sűrűjében. Az általunk választott nappalis és hálószobás, nagy konyhás, erkélyes lakás (Calefati House), egy főnek 31000 forint volt 5 éjszakára, bekészített csomagolt croissant-okkal, ásványvízzel és egy hónapra elég kávékapszulával a kávégéphez.

De ha már itt járunk, a város legjobb elviteles pizzáját sem szabad kihagyni, amit a Pizzeria di Cosimo Mauro-ban sütnek, a város legjobbnak ítélt panzerottijával együtt. A lámpafüzérekkel kivilágított Largo Albicocca térnél nehéz hangulatosabbat találni. Bár ha kellemes az idő, sötédetés után szinte minden óvárosi téren (Piazza dell'Odegitria) kigyúlnak a melegfényű lámpák és fényfüzérek; az éttermek teraszai pillanatok alatt megtelnek, és mindenki egyszerre indul vacsorázni.

A Largo Albicocca, ahol Bari egyik legjobb pizzériája található (pár perccel a 18:30as nyitás után érkeztünk, a tér még nem telt meg)- További képekért kattintsatok a fotóra!Forrás: Travelo.hu

A hangulat szinte leírhatatlan, hiszen az egyik helyen forró pizzákért állnak sorba a vendégek, a sarkon gelatot lapátolnak, kicsit arrébb pedig egy hölgy éppen hozzákezdett a La Parmigiana di Melanzane összeállításához (sült rakott padlizsán) egy kis sátor alatt, és fennhangon magyarázza a kedves vendégnek, hogy itt bizony még egy darabig nem lesz kiszolgálás, mert ennek az ételnek még össze is kell sülnie. "Jöjjön vissza később, vagy egyen pizzát." 

Nem lehet eltéveszteni a lejáratot a vonatokhozForrás: Travelo.hu
Hogyan jussunk el a szállásra a repülőtérről!

Bari repülőtere nem túl nagy, így nem kell attól tartani, hogy eltévednénk rajta. Hogy bejussunk a városba érdemes a vonatközlekedést választani. A lejárót és az automatákat a reptér kijáratától pár lépésre találjuk. A szállásunk helyétől függően mehetünk a főpályaudvar felé, ahonnan a környéki vonatok és buszok indulnak, vagy az északi irányba, de az már inkább az ipari negyed. Az Aeroporto megállótól a Stazione di Bari centrale megállóig, vagy az előtte lévő, a lakónegyedekhez közelebbi Quintino Sella megállóig 5.20 euró a menetjegy. A menetidő pedig kb. 25 perc.

Ingyenes városnézés Bari legszebb részein

Ha jól beszélünk angolul, vagy van a csoportban, aki vállalja a szinkrontolmácsolást, mindenképpen érdemes egy vezetett túrát tenni Bari városában. Mi is kerestünk egy ilyen lehetőséget, de közben azt is tudtuk, hogy léteznek olyan túrák, melyek becsületkassza alapon működnek. Ennek az a lényege, hogy nincs megszabott díja a vezetésnek; a jelentkezők akár össze is dobhatják az átadni kívánt összeget a túra végén.

Így működik a Free Walking tour Bari is, ahol idegenvezetői képesítéssel és igazolvánnyal rendelkező vezetők viszik a csoportokat, de a hangulat sokkal lazább, mint egy általános túrán. A sok-sok érdekes infó mellett játékok és feladatok várnak ránk, illetve helyi lakosú idegenvezetőnk, a mi esetünkben Francesco, olyan bennfentes tippeket ad a legjobb pizzériákról, bárokról, partszakaszokról és kirándulási helyekről, amilyeneket útikönyvekből sem tudnánk kihámozni.

Az idegenvezetők mind helyi lakosok, és látszik, hogy szeretik a munkájukatForrás: Travelo.hu
Jelentkezés menete

Az oldalukon keresztül kiválasztjuk melyik túrán szeretnénk részt venni, melyik megadott időpont jó nekünk, hányan mennénk a túrára és már kész is a foglalás. Pár perccel később megjön az email a találkozó helyéről, aztán majd még egy emlékeztető a túra előtt egy nappal.

Az ő vezetésével fedeztük fel például a gyönyörű 12. században épült Basilica di San Nicola bazilikát, melyet Szent Miklós ereklyéinek tiszteletére emeltek. A bazilika és az előtte nyíló tér a Bari Vecchia, vagyis az óváros örökségvédelem alatt álló labirintusának egyik kapuja. Többek között innen is bevethetjük magunkat az ősi város erkélyei alá, amiket hatalmas lepedőkkel takarnak le a hőség elől, és ahol egy napi mosás után, mindenki tudja milyen minták vannak Francesco új pizsamáján.

Ezekben az utcákban a híreket úgy viszi a szél, mint a vacsora illataitForrás: Origo

Ezekben az utcákban gyorsabban terjednek a jó és a rossz hírek, mint a rádióban, és a városban itt a legtisztábbak az utcák, mivel mindenki a saját portájáért felelős. Elfelejteni pedig nem szabad a takarítást, mert a három szintes házak legfelsőbb szintjéről megszól minket a nagymama vagy az üknagymama, és a végén vacsorára nem kapunk mást, csak egy szelet vajas kenyeret.

Érdemes még felfedezni a környéken:

Az egyik legjobb fagyizó az óvárosban: Gelato Gentile

Polipra és friss nyers halakra specializálódott ajánlott étterem: La Tana del Polpo

Az egyik legjobb focaccia a városban: Panificio Fiora és a Panificio Santa Rita

Bár a szombati halpiacról most lemaradtunk, de az olasz piaci élményt megtapasztaltuk a Mercato Coperto területén, ami egy elhagyott dohánygyárban kapott helyet. Bari városa elrabolta a szívünknek azt a részét, ami a kicsit lepukkant, de hangulatos, késő délutánonként arany fényben fürdő helyszínekért dobog.

Háromrészes cikksorozatunk következő részében Polignano a Mare felettébb szeles, de annál lenyűgözőbb tengerparti városkájába, illetve Alberobello hófehér trullói közé utazunk. Tartsatok velünk!

Címlapkép: Piazza Mercantile, Bari; Forrása: Shutterstock.com / Ungvári Attila

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek