Látványosságok, amelyeket 2023-ban már nem látogathatunk

Ahogy a világjárvány miatti lezárásokat fokozatosan feloldják, a világ nagy részén kezd minden visszaállni a régi kerékvágásba. De sajnos nem minden látványosság élte túl sértetlenül a járványt, más helyeket pedig egyéb okból kellett lezárni a turisták elől.

2023-ban lesznek olyan helyek, amelyeket ideiglenesen, vagy akár véglegesen is le kell törölnünk a bakancslistánkról. Egy korábbi cikkünkben azokat a helyszíneket vettük sorra, amelyeket jobb elkerülni 2023-ban, most a CNN gyűjtéséből válogatva mutatjuk a legfájóbb bezárásokat.

Hanoi legkalandosabb utcája

A vietnámi Hanoi-ban lévő Train Street (Vonat utca) az otthonoktól és a turistákat kiszolgáló üzletektől mindössze néhány centiméterre közlekedő vonatokról vált híressé. Akármilyen meglepő, ezt a vintage-megjelenésű pályát még mindig használják a helyiek, miközben turisták tömkelege is felkeresi nap mint nap.

A túlturizmus nemcsak bosszúsággá, hanem jogos biztonsági kérdéssé is vált a hanoi Train streetenForrás: Bule Sky Studio/Shutterstock

A túlturizmus nemcsak bosszúsággá, hanem jogos biztonsági kérdéssé is vált, mivel a vonatoknak néha az utolsó pillanatban kellett átirányítaniuk az útvonalat, hogy elkerüljék az embereket. Végül 2022 őszén a város úgy döntött, hogy bevonják az üzeletek működési engedélyét és sorompókat emelnek, hogy távol tartsák az embereket.

A világ legnagyobb lebegő étterme

A hongkongi Jumbo Kingdom egykor a világ legnagyobb lebegő étterme volt, de az utóbbi évek nem bántak túl kegyesen vele. Az étterem, amely több tucat filmben és tévéműsorban szerepelt, és ahol II. Erzsébet királynő is vacsorázott, fokozatosan egyre népszerűtlenebbé vált mind a helyiek, mind a turisták körében.

A kínai palotákhoz hasonlító étteremben 2300-an ülhettek asztalhoz egyszerreForrás: Shutterstock.com / Tommy Alven

A díszes, háromszintes hajó fenntartásának költségei magasak voltak, Hongkong turizmusa pedig zuhanórepülésnek indult a szigorú Covid-lezárások és korlátozások közepette. Többször is megpróbálták eladni az éttermet, de ez meghiúsult. Idén júniusban már ki kellett vontatni Hongkong kikötőjéből. A hajó éppen egy délkelet-ázsiai hajógyár felé tartott, amikor elsüllyedt a Dél-kínai-tengeren.

Az angol irodalom legjelentősebb szerzőinek múzeuma

Wilde. Beckett. Yeats. Az angol nyelvű irodalom legjelentősebb szerzői Írországból származtak, és a fővárosi Dublin Writers Museum ünnepelte ezt az irodalmi örökséget. A világ számos turisztikai látványosságához hasonlóan 2020 márciusában ez a múzeum is bezárt ideiglenesen. A történetnek azonban ez a végét is jelentette.

A múzeum tulajdonosa és üzemeltetője, az ír nemzeti turisztikai szervezet 2022 augusztusában bejelentette, hogy a múzeum végleg bezár, mivel már nem felel meg a „kortárs múzeumlátogató elvárásainak az akadálymentesség, a bemutatás és az értelmezés tekintetében".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek