Úti célok, amelyeket jobb elkerülni 2023-ban

Számos oka lehet annak, amiért nem tanácsos felkeresni bizonyos helyeket a helyi konfliktusoktól kezdve a túlturizmus hatásain keresztül a klímaváltozás okozta károkig. A Fodor's nevű utazási oldal mindezeket figyelembe véve készítette el legfrissebb listáját, amiből megtudhatjuk melyek azok a helyek, amelyeket valamilyen okból jobb elkerülni 2023-ban, írja a Time Out nevű brit magazin.

Étretat sziklái az eróziótól és földcsuszamlásoktól szenvednekForrás: Marti Bug Catcher/Shutterstock

Az első helyen Franciaország sziklái állnak, amelyek eróziótól és földcsuszamlásoktól szenvednek. A normandiai Étretatot és a Marseilles melletti Calanques Nemzeti Parkot egyaránt kiemelik, mint amelyek nem igazán viselik jól a nagy számú turista jelenlétét.

Az Antarktiszban a felmelegedés és a szennyezés okoz károkatForrás: jodeng/pixabay

A lista része a kaliforniai Tahoe-tó, amely a szennyezésnek és a nagy autóforgalom káros hatásainak van kitéve, valamint az Antarktisz, amely szintén a szennyezéstől, valamint a gyors felmelegedéstől szenved. Bár a déli sarkvidéken viszonylag kevés a látogató, de káros hatásuk így is jelentős, mivel a kontinens nagyon törékeny ökoszisztémáknak ad otthont.

Velence a tömegturizmus visszaszorítására tett közelmúltbeli erőfeszítései miatt került fel a Fodor listájára, az olaszországi Amalfi-part látogatóit pedig a túlzsúfolt strandokra figyelmeztetik.

A túl nagy forgalommal indokolják, hogy érdemes elkerülni az angliai Cornwallt, ahol a rövid távú lakáskiadás ráadásul lakhatási válságot is okoz.  

Amszterdam a kannabiszturistákkal szemben a helyieket részesíti előnybenForrás: Shutterstock.com

A listán szerepel Amszterdam, amely a kannabiszturisták visszaszorításán és a helyiek előtérbe helyezésén dolgozik, valamint Thaiföld, amely kijelentette, hogy a bulituristák helyett inkább a „csúcskategóriás" látogatókat látná szívesen.

A lista ezután említést tesz azokról a helyekről, amelyeket a vízkrízis sújt, mint például a hawaii Maui, a dél-európai vízgyűjtők (azaz a Rajna és a Duna, Malaga és Görögország) és Amerika nyugati része, mint például a Powell és a Mead-tó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek