Elvontatás után elsüllyedt a világ egyik legnagyobb úszó étterme

 A Jumbo Kingdom egykor a világ legnagyobb úszó étterme volt. A járvány miatti lezárások miatt azonban 2020 óta egyáltalán nem nyitott ki, és a tulajdonosok eladni sem tudták. A múlt héten, június 14-én pedig már ki kellett vontatni Hong kong délnyugati kikötőjéből egy meg nem határozott helyszínre.

A kínai palotákhoz hasonlító étteremben 2300-an ülhettek asztalhoz egyszerreForrás: Shutterstock.com / Tommy Alven

A bezárása és az elvontatása is felháborodást, csalódást váltott ki a helyiekből és a háromemeletes étterem korábbi törzsvendégeiből, de a hír, miszerint a Jumbo a kivontatást követően pár napon belül elsüllyedt, a nemzetközi sajtót is megérintette.

Az Aberdeen Restaurant Enterprises Limited hétfői közleménye szerint az étterem fő hajója egy hajógyár felé tartott, amikor szombaton felborult a Paracel-szigetek (más néven Xisha-szigetek) közelében a Dél-kínai-tengeren.

A hajó több mint 1000 métert süllyedt, ami rendkívül megnehezítette a mentési munkákat, de a fedélzeten tartózkodó legénység egyetlen tagja sem sérült meg. A hírt megdöbbenéssel fogadták az étterem kedvelői, és sokan panaszkodtak az eljárással kapcsolatban, amivel Hong Kong egyik legismertebb történelmi helyszínét kezelték az illetékesek.

A világ legnagyobb úszó étterme attrakciónak számítottForrás: Shutterstock.com / Mai.Chayakorn

A körülbelül 80 méter hosszú étterem volt a Jumbo Kingdom fő hajója. Ehhez tartozott még egy régebbi és kisebb testvérétterem, egy uszály, amin a tengeri alapanyagokat raktározták, egy konyhahajó és nyolc kicsi komp, amivel a közeli mólókról érkeztek anno a vendégek - olvasható a CNN Travel cikkében.

Virágkorában a Jumbo Kingdom számos hongkongi és nemzetközi filmben szerepelt, láthattuk helyszínként több Jackie Chan filmben, felbukkant a Godzilla vs Destroyah című akciófilmben, de a Pofonok földje és A sárkány színrelép című kultfilmekben is kapott egy kis szerepet. Kínai teakertjében, Sárkány udvarában és tetőteraszán pedig olyan hírességeket látott vendégül, mint II. Erzsébet királynő, Jimmy Carter, Chow Yun Fat, Gong Li kínai színésznő és Tom Cruise.

Ez a kép még 2022 elején készültForrás: Shutterstock.com / kylauf

A hajó elsüllyedése már csak azért is szomorú hír, mert a Tiltott Városról mintázott homlokzatú étteremmel együtt hatalmas, megrendelésre készült festmények, pompás lépcsőházak, fafaragások, domborművek, kínai lampionok és kristály csillárok vesztek kárba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek