Koppenhága az egész városban szabaddá tenné az úszást

Bár első hallomásra hihetetlennek tűnhet, de a koppenhágai kikötők vize olyan tiszta, hogy meg is lehet fürödni benne. Már eddig is voltak kijelölt fürdőhelyek, de a város most azt fontolgatja, hogy jövő nyártól egész Koppenhága területén engedélyezik az úszást. Ha ez megvalósul, a dán főváros valóságos városi szabadstranddá változhat, írja a themayor.eu.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

Sok olvasó valószínűleg ódzkodik a városi kikötőben való úszás gondolatától. Pedig a CNN egy négy évvel ezelőtt megjelent cikke szerint a dán főváros a legalkalmasabb a világon arra, hogy a város kellős közepén fürdőzzünk. Az elismerést a kiváló vízparti fürdőhelyek és a kristálytiszta és alacsony sótartalmú vizei miatt nyerte el.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

Jelenleg három fürdőhely és tizenegy úszózóna található a koppenhágai kikötőben, a kijelölt területeken kívüli úszás pedig bírságot vonhat maga után. Sophie Hæstorp Andersen polgármester több más párttal együttműködve most azt javasolja, hogy vizsgálják meg, lehetséges lenne-e néhány tiltott zónát leszámítva a város egész területén engedélyezni a fürdőzést.

„Ahelyett, hogy olyan zónákat jelölnénk ki, ahol megengedett a fürdőzés, úgy gondolom, hogy a feje tetejére kellene állítanunk a logikát a kikötőben való úszással kapcsolatban" – mondta a polgármester a CPH Postnak arra vonatkozóan, hogy a fürdőzésre kijelölt zónák helyett inkább néhány tiltott zóna lenne.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

Így az emberek könnyebben eljuthatnának a vízhez. „Ha pedig bizonyos területeken veszélyes az úszás, például a hajóforgalom vagy a csatornakivezetések miatt, akkor azokon a területeken megtiltjuk a fürdőzést – legyünk őszinték, a meleg nyári napokon nincs elég hely mindenkinek. Például Nordhavnben vagy Kalvebod Brygge-ben." – tette hozzá.

Hasonló lépések mellett kötelezte el magát Párizs is, bár a Szajna vize közel sem olyan tiszta, mint Koppenhága kikötői. De a város eltökélt, nagytakarításba kezdett, a francia kormány pedig megígérte, hogy a folyó vize 2025-re elég tiszta lesz ahhoz, hogy a párizsiak fürödhessenek benne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek