Sikeresen, a tervezettnek megfelelően Földet ért a NASA űrkapszulája

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája. Sikeres megérkezésével véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Az NASA óriásrakétája, csúcsán az Orion kapszulávalForrás: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky

Az űrhajó-egység tervezett Földet érése keleti parti idő szerint 12 óra 40 perc volt, ami az élő közvetítés alapján szinte percre pontosan így történt, az űrhajó-egység három fékező ejtőernyő segítségével ereszkedett le a mexikói partok közelében - írták az MTI összefoglalójában.

Az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I küldetés. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt, egy jövőbeli, emberrel tett utazás előkészítése. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Különleges egybeesések
Az Orion űrhajóegység visszatérésének napja egybeesik az Appolo 17 sikeres Holdra érkezésével: 1972. december 11-én lépett utoljára ember a Holdra, Eugen Cernan és Harrison Schmitt asztronauták személyében.

Az Orion rekorder is lett, hiszen emberi utazásra tervezett űrhajó ilyen távolságban még nem járt a Földtől. A jármű a felbocsátás után Hold körüli pályára állt, az égitestet mintegy 130 kilométerre közelítette meg, illetve pályáján, a Holdtól annak távolabbi oldalán, mintegy 63 ezer kilométerre távolodott el.

A tesztrepülés teljes költségvetése 4 milliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra emberek szálljanak le a Holdon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek