Ilyen bizarr módon készül a világ legveszélyesebbnek titulált sajtja

Mikor a turisták felkeresik Szardínia szigetét, általában olyan éttermeket ajánlanak a figyelmükbe, ahol a séf porceddu sardót is készít, mely egy szaftos, lassan sült malacsültet jelent. Olyan pékségeket ejtenek útba, ahol pane carasau is sül, ami egy helyi és tradicionális, papír vékonyságú lepény, és azokat a pásztorokat keresik fel, akik fiore sardót készítenek, vagyis a sziget tipikus pecorino sajtját állítják elő. De aki bátrabb, és erős idegzettel rendelkezik, az olyan helyeket, kis gazdaságokat keres fel, ahol titkon casu marzu is készül - írják a CNN cikkében.

Forrás: Shutterstock.com/ lucasinapiphotography

A casu marzu egy olyan sajt, mely nem hozható kereskedelmi forgalomba, de Szardínia szigetén évszázadok óta fogyasztják. A bizarr tejtermék 2009-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe. A specialitás úgy készül, hogy a kész sajtgurigát a gazdák kiteszik egy meleg, nedves helyre, ahol a sajtlegyek lerakhatják benne a petéiket. A peték szép lassan kikelnek és beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva mozog benne. A gazdák a vendégek előtt felnyitják a sajt tetejét, amihez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit ki kell kanalazni - írják a cikkben.

Vannak olyan sajtkészítők akik egy speciális szerkezettel átforgatják a sajtot és kiszűrik belőle a lárvákat, de a bátrabbak azokkal együtt fogyasztják a sajtritkaságot. Ők afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások azonban a világ legveszélyes sajtjaként tartják számon, mivel szerintük a lárvák túlélhetik a rágást, és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami bélperforációhoz vezethet. De ilyen esetet még egyszer sem regisztráltak, így egyelőre ez is csak a bizarrsági faktorát növeli a sajtnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek