A világ egyik legrejtettebb ivója, amit csak komppal vagy kétnapos túrával lehet elérni

Ahhoz, hogy eljussunk Nagy-Britannia egyik legeldugottabb ivójához, nem lesz elég a csillapíthatatlan szomjunk. Szükségünk lesz hozzá a túrabakancsunkra, egy sátorra és kétnapi élelemre. Igen ez a pub, tényleg a világ végén van.

Invernie falucskája a Knoydart félszigeten található, ami a "Rough-Bounds" része, mely a történelmi Skót-Felföldön terül el. Ebben a rejtett kis faluban nyitott meg újra (helyi tulajdonsokkal) a The Old Forge pub. Az ivó különlegessége pont a helyzetéből adódik, ugyanis vagy egy kétnapos (28 kilométeres) túrával érhetjük el az említett gyönyörű, de vad vidéken keresztül, vagy egy kis komppal, esetleg helikoterrel.

A Loch Nevis partján található pub új tulajdonosa a helyi közösségForrás: AFP/Andy Buchanan

Hogy miért ilyen nehéz megközelíteni? Az ok egyszerű, amennyire háborítatlan Invernie környezete, olyannyira infrastruktúrálatlan is. Aki ide érkezik az számoljon vele, hogy nincs közvilágítás, se térerő és betonozott utakat is csak elvétve találni.

Nem beszélve arról, hogyha nem tudunk csónakot vagy helikoptert szerezni, akkor bizony csak a túrázás marad - keresztül hegyes-völgyes vidékeken, mocsarakon, olyan biztató nevű tavakat megkerülve, mint a Pokol tava (Lake Hell), és akkor még nem is említettük a szűntelen esőt, amit a nyakunkba kaphatunk, ha rosszul időzítjük az utazást.

De jó időben ilyen csodaszép kilátás tárul elénk az ivó környékérőlForrás: theoldforge.co.uk/gallery

De a TripAdvisor felhasználói szerint, abszolút megéri a túra. Az út nehéz, de örök élmény marad, a The Old Forge pubban pedig szívélyesen fogadnak, és a jó sörök mellett a legjobb kilátást kínálják Skóciában.

Hajóznánk egyet a sörünkért?

Azoknak, akik a hajózás mellett döntenek, két lehetőségük is van: Felülhetnek egy fából készült kis kompra, amit a Knoydart Western Isles Ferry üzemeltet, és ami a skóciai halászfalú, Mallaig, valamint Inverie és Tarbet között ingázik a Loch Nevis nevű tó hullámain.

A Knoydart-félszigeten található Inverie irányába hajóvalForrás: AFP/Andy Buchanan

A komp minden nap, naponta többször is megteszi az utat a települések között, de azt érdemes tudni, hogy a saját órája szerint jár. Az út pedig lehet 25 és 40 perces is. De ha nem hajt minket a tatár, és lehet gyönyörködni a vidékben, akkor nem mindegy mennyit hajókázunk?

A másik opció egy helyi charter hajó, a Calanna, melynek bázisa Inverie-ben van és egyszerre 12 utast tud szállítani. 

Közösségi összefogással egész évben nyitva

A pudnak nem csak a környéke csodálatos, hanem a története is. Az állandó törzsvendégek ellenére ennek az évnek az elején majdnem be kellett zárnia. De akárcsak a Hertfordshire-ben, St Albans városában található Ye Olde Fighting Cocks ivó, ami Anglia legöregebb pubjaként ismert, ez is megmenekült a bezárástól.

Esti vígadás a pub előtt; valaki traktorral érkezettForrás: theoldforge.co.uk/gallery

Közösségi összefogással márciusban kivásárolták az előző tulajdonost, és áprilisban már meg is nyitott a régi-új hely. Amint az oldalukon is írták, a változás egyelőre annyi, hogy csak italméréssel foglalkoznak, vagyis a konyha nem üzemel. Az üzemeltetési pénzt jelenleg arra fordítják, hogy modernizálják az egész konyhát és jövőre megfelelő minőségű meleg fogásokkal tudják várni a vendégeket. A The Old Forge minden nap nyitva van, kora délutántól éjfélig, és helyi főzdékben készült söröket, illetve rövid italokat kínál, amihez esténként élőzene is jár.

A pub tulajdonjogát egyébként a 120 fős falu lakosságának több mint a fele birtokolja, miután csak így lehetett megmenteni a csődtől és a bezárástól. Ennél fogva, ez az ivó is azt a listát gyarapítja, amin ma már több mint 50 olyan Egyesült Királyságbeli pub szerepel, ami közösségi tulajdonban van.

Forrás: Travelandleisure.comTheoldforge.co.uk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek