Különleges hajókkal mentenék meg Velencét a pusztulástól

Az, hogy Velence veszélyben van, vitathatatlan. Hogy megmenthető-e? Nos, egy svéd cég úgy gondolja, hogy „repülő" hajóikkal megállíthatják az úszó, süllyedő város leamortizálódását. A svéd Candela cég szerint elektromos csónakjaik segíthetnek a "moto ondoso" jelenség, azaz a hullámok káros jelenléte elleni küzdelemben. A városban közlekedő több ezer motorcsónak okozta hullámzás ugyanis lassan erodálja Velence ikonikus épületeinek talapzatait.

Velence lagúnákkal szabdalt és hidak által keresztezett belső városrészének megmentése már évszázadok óta fontos kérdést jelent a városlakók számára. Megmentésére évről évre újabb és újabb ötletek születnek, de eddig még egyik sem tudta megállítani a város szétmállását, süllyedését. 

Nincs még egy ilyen különleges város a Földön, ezért fontos, hogy megállítsák az eróziótForrás: djedj/Pixabay

Az UNESCO helyi intézménye a Szent Márk tér 63. számú épületében kapott helyet, onnan első kézből tapasztalják meg a szakemberek, mekkora is a baj. Éppen ezért a szervezet a moto ondosót "makróvészhelyzetnek" minősítette a törékeny lagúnavárossal szemben.

A szervezet szerint emiatt a jelenség miatt drasztikusan csökkenteni kell a motorcsónakok hatásait. A Candela cég hajóinak pedig pontosan ez a célja. A Candela C-8 és a P-8 Voyager az első hullámzás mentes, nagy sebességű cirkálók, melyeket úgy terveztek, hogy „vízalatti szárnyakkal repüljenek".

Ki tudja, lehet pár év múlva így közlekedhetünk velencébenForrás: Candela/Facebook

A hordszárnyas hajók szénszálas szárnyai lehetővé teszik, hogy a hajótest felemelkedjen a víz fölé, és a levegőben maradjon. Ráadásul utasok szállítására is használhatók lehetnének vízi taxiként vagy ingázó hajóként – írja a CNN. Hogy ne csak elképzeljük mozgás közben, hanem lássuk is, íme róluk egy rövid promó film.

A légiközlekedési- és drónmérnökök által tervezett csónakok 55 km/órás sebességgel tennék meg az utat, csupán akkora hullámokat maguk után hagyva, mint egy kézi evezős gondola. Eközben a svéd cég elkészített egy nagyobb, 30 üléses P-12-es típust is, amelyet 2022 júniusában mutattak be, mint az első "repülő" kompot, ami akár 60 km/h sebességgel képes szállítani az utasokat és  járműveiket.

Az elektromos autók után jöhetnek végre a csónakok?

Az elektromos autók már egy ideje népszerűek, de az elektromos hajók nehezebben nyertek teret. A Candela „repülő" hajóit az alapító, Gustav Hasselskog álmodta meg.

A Candela hordszárnya szinte a levegőben tartja a csónakotForrás: Candela/Facebook

"Abszolút csendben repülni, csapkodás nélkül és alapvetően ingyen – ez egyszerűen egy csodálatos élmény. Ha egyszer kipróbáltad a Candelát, nehéz lesz visszatérni a hagyományos motorcsónakokhoz" – mondta Hasselskog egyik nyilatkozatában. "Velence, amely függ a motorcsónakoktól, de szenved a hatásuktól, tökéletes hely annak bemutatására, hogy a Candela hogyan járulhat hozzá egy jobb világhoz, miközben új teljesítményszintet kínál" – tette hozzá.

Ezek a hajók – akárcsak a repülőgépek – ahogy gyorsulnak, emelkedni kezdenek.

Dr. Pierpaolo Campostrini, a velencei lagúnarendszert tanulmányozó CORILA ügyvezető igazgatója azonban arra figyelmeztetett, hogy a hajókat nagy sebességgel manőverezni lassabb forgalom mellett nehéz lehet, és azt mondta, hogy a döntések meghozatala előtt érdemes átgondolni a város közlekedésének átalakítását is.

Gyors, csendes, környezetkímélő, és nem gerjeszt hullámokatForrás: Candela/Facebook

Nos, pár év, és kiderül, mire jutottak a szakemberek, az viszont bizonyos, hogy nincs még egy Velencéhez fogható hely, ezért bízunk benne, hogy a szakemberek rövid időn belül kitalálnak végre valami sikeres és maradandó megoldást, mert Velence, Rómához hasonlóan örök!

Forrás: CNN, Címlapfotó: Lena Lindell/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek