Kiderült: Ez történik az ismert szökőkutakba dobott pénzérmékkel!

Turistaként egy idegen országban utazva annyira adja magát a dolog, hogy a legismertebb szökőkutak előtt megállva érmét hajítsunk a vízükbe, és közben valami klassz dolgot kívánjunk. Most bemutatunk három gyönyörű, híres szökőkutat, és az is kiderül, honnan származik ez a szokás, illetve mi lesz a bedobott érmék sorsa.

Már az is egy szép emlék, amikor visszagondolunk arra, ahogy pénzérmét hajítottunk egy gyönyörű kútba, egy apró tárgyat ott hagyva, ami egy ideig a miénk volt. Nos, ugyan ezt teszi több ezer látogató, minden egyes nap. A legtöbben úgy dobják a pénzüket egy szökőkútba, hogy kívánságokat fogalmaznak meg, arról viszont valószínűleg kevesen tudnak, hogy a bedobott pénzük bizony nem marad ott. Most eláruljuk, hova kerül a sok apró pénz, és tulajdonképpen mennyi gyűlik össze belőlük a legismertebb kutakban.  

Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

Minden út a Trevi-kúthoz vezet

Bizony, aki Rómába megy, nem hagyhatja ki, hogy meglátogassa a világszinten legismertebb, 17. századi, barokk szökőkutat. A Trevi-kút az egyik legismertebb a világon, évente turisták milliói keresik fel. Azok, akik egy érmét hajítanak bele, a hiedelmek szerint egyszer még visszatérnek az örök városba. De lehet még fokozni: úgy tartják, hogy ha két pénzérmét dobunk bele, akkor szerencsét hoz a házastárskeresésben, míg három érme segít a válásban.

Pontosan így kell dobni - a hagyomány szerintForrás: AFP/Andreas Solaro

A pénzbedobás az 1954-es Three Coins in the Fountain (Három pénzdarab a szökőkútban) című film alapján lett világszerte ismert hagyomány. De az sem mindegy, hogyan dobjuk belel az aprót! A kútnak háttal állva, szigorúan jobb kézzel a bal váll fölött kell vízbe hajítani az érmét. 

Itt éppen begyűjtik a bedobált érméketForrás: AFP/Alberto Pizzoli

És jöjjön a lényeg! Hiszed vagy sem, a sok kicsi nagyon sokra megy, hiszen naponta kb. 3000 eurónak megfelelő pénzérmét dobálnak a turisták csak ebbe a kútba. Egyes információk szerint a tisztviselők minden este kitakaríttatják, és az összegyúlt összeget jótékonysági szervezeteknek és rászorulóknak adományozzák. És ez bizony nem kevés, hiszen évente 1 millió euróról (kb. 400 millió forint) beszélünk!

A legfurcsább eset
A New York-i szeptember 11-i emlékkút az egyik leomlott torony tövében épült meg. Mivel nem turistalátványosságnak épült, emiatt tilos érmét dobni bele. Ennek ellenére 2014-ben mégis 2735 dollárt (kb. 1.1 millió forint) találtak benne.

Ami Vegasban történik, az ott is marad 

A híres Bellaggio Hotel előtt csodálhatjuk meg a látványos Bellagio szökőkút-rendszert, amiből több mint ezer vízsugár „táncol zenére" egy 32 000 négyzetméteres tó közepén. A vízsugár pedig 140 méter magasra is képes felszállni a levegőben. Ez nem mellesleg a valaha kigondolt legösszetettebb vízi parádé, és minden látogató számára teljesen ingyenes.

Ennél még sokkal magasabbrais melekednek a vízsugarakForrás: bellagio.mgmresorts.com

A nagyszerű látványt minden délután 30 percenként, míg este 8 után negyedóránként tekinthetik meg a látogatók. Minden egyes előadás egyedi kifejezést és értelmezést ad, így akárhányszor nézi meg valaki a vízi show-t, mindannyiszor el fogja kápráztatni. És persze minden turista késztetést érez, hogy pénzt dobjon bele.

Ezt a kutat néhány havonta tisztítják meg az érméktől egy óriási porszívóval, és a becslések szerint évente körülbelül 12 000 dollárt (4,8 millió forint) gyűjtenek össze a tó fenekéről, amit szintén jótékonysági célokra használnak fel.

A világ egyik legnagyobb kútja

A Buckingham-szökőkút Chicago nevezetessége, ami a Grant Park központjában található. 1927-ben szentelték fel, miután Kate S. Buckingham filantróp a városnak adományozta. Ez valóban a világ egyik legnagyobb szökőkútja, amely egyedülálló, óránkénti vízi bemutatókat kínál. A napi előadások során 1,5 millió gallon víz lövell 45 méter magasba.

Romatikus és látványosForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Russel Kord

A Buckingham-szökőkút eredetije a franciaországi Versailles-ban található Latona nevű szökőkút ihlette. A kút chicagói változata kétszer akkora, mint francia megfelelője, és háromszor annyi vizet keringet vissza. A szökőkút egyedülálló módon barokk esküvői torta stílusban épült, 7 különböző szinttel, és nagy mérete a Michigan-tavat szimbolizálja.

Nos, fantasztikus méretei és látványos elemei ellenére ebben a szökőkútban „mindössze" 2000 dollár (kb. 800 ezer forint) jön össze évente a turisták bedobált érméiből.

Ha legközelebb turistaként egy szökőkútnál álldogálsz, és éppen egy kívánságot foglamazol meg magadban, most már arra is gondolhatsz, hogy két legyet ütsz egy csapásra: segítesz valakin, és remélhetőleg a kívánságod is meghallgatásra talál. 

(Forrás: hu.hotels.comwikipedia.hubellaggio.comtraveller365.com)

 





Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek