Ókori római út nyomaira bukkantak egy velencei lagúnában

Új bizonyítékokat találtak olasz régészek, hogy egy jelentős római település lehetett a Velencei-lagúnában, mielőtt a víz elárasztotta a területet, írja a Scientific Reports. Fantina Madricardo és a velencei Tengeri Tudományi Intézet régészei egy ókori római útra utaló jeleket találtak a hullámok alatt, amely azt az évtizedes feltételezést támasztja alá, hogy egy római település állt itt.

Porto di Lido-San NicoloForrás: Didier Descouens/wikipedia

A régészek szerint egy 1200 méter hosszú út maradványai rejtőzhetnek a hullámok alatt, ami valószínűleg egy nagyobb úthálózat része lehetett. Összefüggése más infrastruktúrákkal, például védőtornyokkal és egy kikötővel arra enged következtetni, hogy egy állandó római település lehetett itt, jóval azelőtt, hogy a velenceiek megtelepedtek itt.

Ernesto Canal régész már az 1980-as években feltételezte, hogy a Velencei lagúnában antik romok rejtőzhetnek. De ezt a feltételezést egészen mostanáig nem tudták minden kétséget kizáróan megerősíteni, mivel a korábban rendelkezésre álló technológia erre nem volt alkalmas. Az új, részletes víz alatti adatok azonban lehetővé tették a római út háromdimenziós építészeti rekonstrukcióját. Mindez segíthet megőrizni a fontos kulturális örökséget, amelyet az erózió és a végleges elsüllyedés veszélyeztet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek