Ötszáz év után végre megnyitották Velence végtelen árkádsorát

Korábban, még 2021 novemberében írtunk arról, hogy felújítják a nagy múltú trieszti biztosítótársaság, a Generali történelmi székházát, vagyis a velencei Szent Márk téren álló Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) pazar épületét, ami elsősorban gyönyörű árkádsora miatt ismerünk. A restaurációs folyamatok 5 évig tartottak, de 500 év után először, április 8-án megnyitott a nagyközönség előtt is az épület.

A Procuratie Vecchie árkádsora a Szent Márk térenForrás: Shutterstock.com / RossHelen

A palotát, amelyben az 1800-as évek közepétől működött a biztosító központja, egy nemzetközi pályázat után David Chipperfield világhírű brit építész vezetésével újították fel. Az építész a munka kezdetén azt mondta a Régi Prokurátusról, hogy "a fantasztikus homlokzat mögött az épület belseje eléggé kusza" az évszázadok során végzett átalakítások miatt, és "elveszítette sajátos jellegét, épségét, történelme egy részét" - olvasható a Thehomevenice.com oldalán.

Az épületet nagyon hosszú időn át elhanyagolták, díszítőelemeket loptak el, lépcsőket, lifteket és mosdókat építettek be nagyon rendezetlenül. "A mi dolgunk volt, hogy visszaadjunk neki egy bizonyos következetességet" - mondta Chipperfield a megnyitási ceremónián.

Az első emeleten lévő freskók és más falfestmények teljes egészében visszakapták régi pompájukat.

De a biztosító néhány irodája is megmaradt, noha maga a székház már 1990-ben a Velencéhez közeli Mogliano Venetóba költözött.

A Procuratie Vecchiének a Szent Márk tér északi oldalán álló épületét Sebastiano Ziani dózse rendeletére építették 1172 és 1204 között közigazgatási épületként. A 12. században velencei-bizánci stílusban emelt palota 1512-ben leégett, 1538-ban építették újjá az olasz reneszánsz klasszikus stílusában.

Az épület három tömbből áll, mindegyik homlokzatát oszlopos árkádok díszítik. A Velencei Köztársaság 1797-es bukásáig a város pénz- és szociális ügyeinek intézéséért felelős prokurátorok, a dózse után a második legmagasabb tisztséget betöltő főbírók hivatalául és lakóhelyéül szolgált.

A 16 ezer négyzetméter alapterületű épületben egy, a biztosító által alapított új karitatív intézmény kap helyet, a The Human Safety Net, amely rászoruló emberek (menekültek, árvák, betegek) támogatásával foglalkozik majd világszerte, és rendezvényközpontként is működik. Az első három nyitvatartási napot a velenceieknek tartották fenn, április 13-tól azonban az olasz és külföldi turisták is beléphetnek a Generali tulajdonában lévő ikonikus velencei épületbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek