Videó: Egy 600 kg-os rozmár idén Oslót választotta nyaralóhelyéül

Nagy feltűnést keltett egy óriási rozmár Oslóban. Pár napja bámészkodók vették észre a hatalmas tengeri emlőst, ahogy a csónakokra kapaszkodik, és bemászva hosszasan szunyókál a napon. Ezek az apró hajók viszont megroggyannak, szinte felborulnak az állat cseppet sem elhanyagolható, 600 kg-os súlya alatt. De ennek ellenére az ország híressége lett, még nevet is kapott – írja a BBC.

A szerelem skandináv istennője után, Freya lett a beceneve. Ugyanez a példány már júniusban is felhívta magára a figyelmet, amikor Norvégia déli részén, Kragero városa mentén is felmászott a hajókra. Nemrég pedig Oslóba „utazott", ahol a bámészkodók összegyűltek, hogy megnézhessék őt a város mólójáról.

A Norwegian Broadcasting Corporation szerint Freyát először 2019-ben látták az ország északi Troms és Finnmark megyéjében. Azóta az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is feltűnt. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint valószínűleg délre utazott az Északi-sarkvidékről, ahol általában a rozmárok élnek. Úgy tűnik, hogy Norvégia lehet a legújabb európai megálló ezen az útvonalon az emlősök számára.

A fiatal nőstény rozmár alatt megrogyott a motorcsónak, ahogy az Oslo-fjord tengeröböl partjainál napozik, de őt ez szemmel láthatóan cseppet sem zavarjaForrás: AFP/Tor Erik Schrřder / NTB/Tor Erik Schrder

Jelenléte azonban aggodalmat keltett egyesekben. Az egyik kajakos ijesztő találkozásról számolt be az állattal, amikor az túl közel került a hajójához – írja a helyi média. Egy másik fiú beleesett a vízbe a rozmár közelében, amikor egy deszkán evezett, és egy jet-skivel kellett kimenteni, közölte a Nettavisen norvég híroldal.

Az incidenseket követően néhányan azt javasolták, hogy a rozmárt el kell távolítani a területről, vagy akár el is kellenne altatni.

De Freya mozgásának megfigyelése után a norvég halászati igazgatóság hétfőn közleményt adott ki, amely szerint az emlős jó állapotban van, és ott maradhat, ahol van.

Hamar sztár lett belőle, bár egyesek komolyan tartanak tőleForrás: AFP/Tor Erik Schrřder / NTB/Tor Erik Schrder

Az igazgatóság hangsúlyozta azonban, hogy az embereknek távolságot kell tartaniuk, és óvatosnak kell lenniük, amikor a tengerben úsznak. Hozzátette, hogy a rozmárok általában nem jelentenek veszélyt az emberre, ha távolságot tartanak tőle. De ha megzavarják őket, fenyegetve érezhetik magukat, és megtámadhatják a közelükben lévőket.

Amikor pihen, nem olyan lassú és ügyetlen, mint azt az ember gondolná róla" – áll a közleményben.

Tavaly mi is beszámoltunk egy másik, Wally nevű, szintén hajórajongó rozmárról, amely az angliai Scilly-szigetek kikötőjében számos hajót elsüllyesztett azzal, hogy a fedélzetre kapaszkodott. Ott viszont jobban tolerálták a jelenlétét, még egy lebegő stéget is készítettek neki biztonságos pihenőhelyként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek