Elkészült Oslo új, környezetbarát könyvtára

A fenntarthatóság élvonalába tartozó Oslo június 18-án nyitotta meg új könyvtárát. Az Atelier Oslo és a LundHagem építészei által tervezett modern könyvtár zavartalanul illik a városképbe, így a norvég főváros egy izgalmas, új kulturális intézménnyel gazdagodott, mely közvetlenül a vízparton áll - ráadásul még környezetbarát is - adja hírül a Lonely Planet.

Forrás: facebook.com/deichman.bjorvika

Az épület a passzívház-szabványoknak megfelelően épült, így rendkívül alacsony az energiafelhasználása, emellett formája is megragadó. A több ezer könyv mellett mozit, játszóházat, műhelyszobákat, játékzónákat és kávézót is találnak itt a látogatók, a rengeteg hangulatosan megvilágított olvasóhelyiség és pihenősarok mellett.

Helyet kap a Future Library (a Jövő Könyvtára) projekt is, amelynek keretében minden évben 100 szerzőtől egy-egy kéziratot tesznek félre, melyeket 100 év múlva nyomtatnak ki, először 2114-ben.

Az ötödik emeletről varázslatos kilátás nyílik a városra, a fjordokra és az erdős hegyekkel szegélyezett szigetekre. Az Oslói Operaház közelében található könyvtár a legújabb fejlesztés Bjørvika kikötő negyedében, amelynek egyéb kulturális különlegességei között szerepel az Astrup Fearnley Modern Művészeti Múzeum, a futurisztikus Barcode negyed és és a régóta várt új Munch Múzeum.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek