Ez a démon lakta, gótikus ház bizony tényleg létezik!

Szeretjük a különleges épületeket. Oda voltunk a nagysikerű, koreai sorozat, a Squid Game-ben látott egymásba gabalyodó ház ihletadó spanyol ingatlanjáért. De ott voltak a Twitter által összegyűjtött legfurább épületek, és az az olasz szecessziós grand hotel is, aminek felújítására nemrég a VARRODESIGN-t kérték fel.

A démoni ház egy kis fénnyel megspékelveForrás: Wiki.strangerthings.fandom.com

Most pedig kiderült, hogy tényleg létezik az a démon lakta ház, ami a Netflix egyik legsikeresebb sorozatának, a Stranger Things 4. évadának kulcshelyszíne volt. A filmbéli házról tudni érdemes, hogy az évadban "Creel Ház" néven mutatják be. Ide költözik be a fiatal Victor Creel és családja 1959-ben, és nem sokkal később szembe találkozik az évad főgonoszával, a házban élősködő Vecna nevű démonnal. 

Ennyit a filmbéli szerepéről. Az azonban sokkal meglepőbb, hogy a képsorokon látható csodás, gothic revival stílusban épült ház tényleg létezik, és nem egy stúdióban felépített díszletről van szó - sok szép és ilyesztő helyszínről a legtöbbször pont az ellenkezője derül ki.

A Claremount Ház (ez a hivatalos neve) 1882-ben épült és Georgia állam legnagyobb városa, Rome kertvárosi részében található. Egy hatalmas, kétemeletes épületről van szó, ami a város egyik legismertebb történlemi ingatlanja. Eredeti építtetője egy helyi ügyvéd, Hamilton Yancey ezredes volt, és nem kevesebb mint hét fürdőszobát és hat hálószobát rendeztetett be magának és a családjának. 

A Claremont House fotója az utca szintrőlForrás: Google Maps screenshot

A ház stílusa, az említett gothic revival (neogótika, gótikus ébredés) Angliában jelent meg először 1749 környékén, hogy romanticizálni tudják a középkori építészeti stílusokat. Amerikában pedig az 1830-as és 1890-es évek között élte virágkorát. Ebben az időben, főleg az Egyesült Államok északkeleti részén, rengeteg ilyen ház és villa épült.

Jellegzetességük, amit a sorozatbeli "Creel Házon" is látni, hogy a bejárat felett egy nyújtott csúcsos boltív található, valamint dekoratív ajtó és ablakkeretek, hangsúlyos díszítőelemek, oszlopos tornácok és tetőoromzatok, hogy még drámaibb legyen a hatás. Jellemző részletek még a meredek lejtős tetők és az úgynevezett peremdeszkák vagy uszálydeszkák.

Ahogy a sorozatban láthatóForrás: Netflix / Stranger Things / YouTube

A TimeOut.com cikke szerint, a ház hasonlít egy kicsit a Psycho című Hitchcock film moteljére (csak ez sokkal nagyobb), így mikor a Stranger Things stábja helyszínt keresett, azonnal beleszerettek az épületbe. A tulajdonosok éppen renoválni készültek, így miután az üzlet megköttetett, nem volt nehéz rémségessé varázsolni a házat. 

Ma már nem látogatható az ingatlan, így nem lehet bemenni fotózni, de akinek szerencséje van, sorozat rajongó és arra jár, kívülről talán készíthet egy-két képet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek