Mephistótól Evitán át az Én, a kémig - Magyar épületek a kamerák előtt

A legkülönfélébb filmeket forgatták már hazánkban a filmesek. Az elkövetkező napokban éppen a Dűne második részének stábja érkezik majd Budapestre. De a rendezőket és operatőröket nem csak a szűk fővárosi utcák, a Puszta végeláthatatlan területe, vagy az etyeki filmstúdió lehetőségei ragadják meg. Kastélyainkat és patinás hoteljeinket is éppen annyira szeretik használni. Magyar alkotások, amerikai akciófilmek, fantasy filmek és nemzetközileg elismert kultfilmek jeleneteiben ismerhetünk rájuk. 

A Parádsasváron található Kastélyhotel Sasvár története egészen kalandosan alakult, és  szinte összeforrt a neve az itt forgatott magyar filmsikerrel. A földterület, amin most a hotel áll, eredetileg az Aba nemzetségből származó Debrői családé volt, később olyan nemesi családok birtokolták hosszabb-rövidebb ideig, mint a Rákócziak, az Orczyak vagy a Grassalkovichok. 1846-ban a Károlyi család tulajdonábakerült, akkor már állt rajta egy fürdőház, de a kastélyszállót végül Károlyi György megrendelésére Ybl Miklós tervezte és építtette.

Károlyi-kastély, ParádsasvárForrás: rlevente / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5 hu

A Sasvár nevet Károlyi György felesége, Zichy Karolin adta a kastélynak. Később azonban "Duzzogónak" is hívták, mivel Károlyi unokájának felesége, Andrássy Katinka, a legendák szerint mindig ide vonult vissza, ha éppen összeveszett a férjével. A birtokot kétszer is elvették a Károlyi családtól, végül a szocializmus idején gyermeküdültetésre használták.

Az új tulajdonosa 1996-ban vásárolta meg az épületet és a parkot is, majd a teljes felújítás után megnyitott a Kastélyhotel Sasvár.

Itt forgatták 2000-ben az 1934-es kultfilm, a Meseautó frissített változatát.

Az eredeti filmben pedig, amelyben Perczel Zita és Kabos Gyula szerepel, az egykori lillafüredi Palotaszállót fedezhetjük fel.

Árnyék és csont Keszthelyen

A Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozat a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, amelyben a természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek. De ami számunkra, magyar nézők számára még fontosabb, hogy a nyolc részből álló első évadot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták. A felvételek 2019 őszétől 2020 tavaszáig mintegy fél éven át tartottak, és a budapesti stúdiókon, illetve a többnyire főváros környéki külső helyszíneken kívül a keszthelyi Festetics-kastély kapott benne kiemelt szerepet.

Jelenet a sorozatbólForrás: youtube.com

Az épület és annak belső tere a filmbéli cár kis palotájaként jelenik meg, digitálisan négy hagymakupolás toronnyal is kiegészítve. A százfős forgatócsoport három héten át dolgozott Keszthelyen, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ilyen látványos lesz a kastély szerepe a sorozatban. Csak a film megjelenése után derült ki, hogy a könyvtártól a tükörteremig a főépület számtalan terme, folyosója, lépcsőháza látható és felismerhető a szériában, valamint a főbejárat előtti udvar és a park is több jelenet helyszíne lett.

Mephistótól az Én, a kémig

A Gellért Szállóban forgatott első nagyjátékfilm Richard Thorpe nevéhez fűződik, aki a legendás Tarzan-filmeket is rendezte. Az 1963-as Az aranyfej című ifjúsági kalandfilm Budapest több helyszínén készült, de a történet szerint a nemzetközi bűnbanda a Gellértben szállt meg. A filmben, kissé szemcsésen, de látható a porta, ami a 60-as évek második feléig üzemelt az épületben, egészen addig amíg fel nem számolták a világháborús károkat. De látható a filmben egy másik emlék is, mégpedig a macskaköves Gellért tér, ami az 1980-as évekig nem változott.

Az utolsó hotelbejáráskor az épület olyan szép volt, mintha csak ránk várt volnaForrás: Gerencsér / Travelo.hu

A szálló most teljesen átalakul, már sosem lesz ugyanolyan, mint eddig volt, de a régi filmeken még megcsodálhatjuk a patináját. Ha tehetjük nézzük meg tehát az 1969-es A Hamis Izabella című filmet Ruttkai Évával és Kovács Katival, majd Huszárik Zoltán filmjét, a festőzseni életét bemutató Csontváry című alkotást. Az Oscar-díjas magyar film, az 1981-es Mephisto képkockáin is látható a Gellért épülete.

A szecessziós épület homlokzata az Evita című Oscar- és Golden Globe-díjas musicalben is feltűnik, mint egy elegáns argentin épület.

A 2001-es Én, a kém című filmben pedig a szálló és Budapest is főszerepet játszik. Utoljára, 2017-ben a Vörös veréb című hidegháborús kémfilmben láthattuk a hotelt, akkor Jennifer Lawrence az első emeleti lakosztályban forgatott együtt Joel Edgertonnal.

A hotel ami berlini, mücheni és londoni is volt

Az Astoria Szálló 1914 tavaszán nyitott meg Pest belvárosában, és stílusosan a manhattani Waldorf-Astoria Hotel nevéből származtatta a sajátját is. A francia empire stílusú épület elegáns külső és belső megjelenése számos sztár és rendező fantáziáját megmozgatta, így az évtizedek során Budapest mellett olyan városokat alakított a filmekben, mint Berlin, London, München, New York vagy Párizs.

Érdekessége, hogy a már említett nagysikerű film, a Mephisto stábja és főszereplője, Klaus Maria Brandauera a Gellért Szálló mellett ide is ellátogatott 1980-ban, amikor a hotel egy berlini helyszínné változott át pár felvétel idejére.

A budapesti Astoria Szálló. Épült 1912 és 1914 között Hikisch Rezső és Ágoston Emil tervei alapjánForrás: Attila Terbócs / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Sir Michael Gambon, akit a fiatalabb filmrajongók Dumbledore professzorként ismerhetnek, 1992-ben már mint Maigret felügyelő forgatott Budapesten. A sorozat 12 részét vették fel a városban, méghozzá Ragályi Elemér operatőrrel. Az Astoria pedig egy párizsi szállodaként jelent meg a Maigret védekezik című epizódban. Még egy külön neve is lett a szállónak, Száz Kulcs Hotelként láthatta a közönség.

Az Astoria Szálló volt a főhelyszíne az 1997-ben bemutatott, A miniszter félrelép című filmnek.

A hotel oldala szerint, ha valaki meg akar szállni abban a szobában, ahol a vígjáték fehérneműs jeleneteit forgatták, akkor a recepción a 411-es szobát kell kérnie.

Szabó István filmjében, a 2004-ben bemutatott Csodálatos Júlia című drámában az Astoria egy londoni hotelként mutatkozik, 2006-ban a Rokonok című filmben tűnik fel, majd 2010-ben a Kolorádó Kid egyik forradalmi helyszíneként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek