Kacsától a piknikkosárig: Ez a Twitter-fiók gyűjti a furcsa házakat

Egy olyan Twitter-fiókot fedeztünk fel, ami a világ minden tájáról gyűjti a legfurcsább alakú házakat. Így a képeknek köszönhetően mi is láthatjuk olyan tipikus amerikai kisvárosok fura épületeit, mint Newark, Flanders vagy Tacoma, de eljuthatunk Indiába és Japánba is.

A Twitter-fiókot 2021 májusában hozták létre, és azóta szép számmal gyűlnek benne a rendhagyó formájú, különleges elképzelések alapján felépített házak, hotelek, kórházak és kutatási centrumok is. A fotók felett pedig olvashatjuk az építmény nevét, átadásának vagy építésének a dátumát, és sok esetben még az építész vagy cég nevét is.

Longaberger kosár épület Newark, Ohio állam (Nbbj & Korda Nemeth Építészeti Iroda, 1997)Forrás: buildings being weird little guys @weirdlilbldgs / Twitter

 A gyűjtés egyik legtöbbet kedvelt és sokak által fel is keresett darabja Amerikában, Ohio államban, Newark városában található, az út mentén. Ez egy hét emeletes piknikkosár, amit 1997-ben építettek a Longaberger márkájú kosarakat készítő cég bázisaként. Sajnos ma már nem itt dolgoznak a vállalat alkalmazottai, így egy ideje már üresen áll, de az állapota egész jó még most is. 2022-es információk szerint éppen eladásra kínálják. 

A Nagy Kacsa nem kacsa, tényleg áll egy ilyen alakú odú New York állam Flanders nevű városában. Funkcionalítását tekintve nem egy nagy szám, mert inkább csak raktárnak használják, de az biztos, hogy látványos és hatalmas. Az 1931-ben épített Nagy Kacsát több alkalommal is költöztették már, és a lebontás is fenyegette, de A Nagy Kacsa Barátai nevű Facebook-csoport adománygyűjtő kampányainak köszönhetően megmenekült a pusztulástól. Az odú máig látogatható.

Nemzeti halászati hivatal Hyderabad, India (2012)Forrás: buildings being weird little guys @weirdlilbldgs / Twitter

A hal kinézetű épület négyszintes, melyet 2012 áprilisában adtak át, és aminek az alakját nagyban inspirálta Frank Gehry monumentális 1992-es hal szobra Barcelónában. Amint a képen is látni, az építmény a halakra jellemző részleteknek funkciót is adott, így az oldalsó uszony tetőként szolgál a főbejárat fölött, míg a hal szemei ablakok, nyitott szája pedig egy nagy erkély. Az épületet esténként kék és lila fényekkel világítják meg, így az egész úgy néz ki, mintha úszna a hyderabadi éjszakában - olvasható a Designingbuildings.co.uk oldalon.

Érdemes még kiemelni egy kávéskancsó formájú épületet a kutya, elefánt, óriás koala, Rubik-kocka és csillag alakú épületek sorából. A Bob's Java Jive névre hallgató bár egy hatalmas kávéskancsóban kapott helyet. A Washington államban található épületet 1927-ben adták át és először étteremként, majd bárként üzemelt. 

A járvány ideje alatt a hely és a bár is majdnem csődbe ment, de a Facebook-on indított kampánynak köszönhetően 2021-re több mint 10 000 amerikai dollárt sikerült összeszedni a megmentésére és a felújítására. Remélhetőleg legközelebb már a felújított formájában láthatunk róla fotót. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek